Φρίντριχσχαφεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°39′15″N 9°28′45″E / 47.65417°N 9.47917°E / 47.65417; 9.47917

Φρίντριχσχαφεν
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Αντρέας Μπραντ
Πληθυσμός:62.932[1]
Υψόμετρο:400
Τηλ. κωδικός:7541, 7544 και 7546
Ταχ. κώδικας:88045–88048
Πιν. κυκλοφορίας:FN
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Φρίντριχσχαφεν (γερμανικά: Friedrichshafen) είναι πόλη της νότιας Γερμανίας που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Χτισμένη πάνω στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας βρίσκεται στα σύνορα με την Ελβετία και με την Αυστρία και αριθμεί περί τους 58.000 κατοίκους.

Ιστορία και βιομηχανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Γερμανός μηχανολόγος Κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν ίδρυσε στο Φρίντριχσχαφεν την εταιρία κατασκευής αερόπλοιων Ζέπελιν (Luftschiffbau Zeppelin GmbH). Τα αερόπλοια της Ζέπελιν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία για τις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και αποτέλεσαν ορόσημο στην παγκόσμια αεροναυπηγική. Παράλληλα με την Ζέπελιν και άλλες μεγάλες βιομηχανίες αναπτύχθηκαν στην πόλη, συχνά και ως υποστηρίχτηκες στις δραστηριότητες της Ζέπελιν, όπως η εταιρία κατασκευής κινητήρων και μετέπειτα οχημάτων Μάιμπαχ (Maybach), η εταιρία κατασκευής μηχανολογικών εξαρτημάτων ZF Friedrichshafen, αλλά και η εταιρία κατασκευής αεροπλάνων του Γάλλου μηχανικού Κλόντ Ντορνιέ (Claude Dornier) η οποία στην συνέχεια αποτέλεσε το σημαντικότερο κεφάλαιο της γερμανικής αεροναυπηγικής κατά τον 20 αιώνα.

Σήμερα η πόλη του Φρίντριχσχαφεν εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο στην γερμανική βιομηχανία και οικονομία με μεγάλες εταιρίες να εδρεύουν και να δραστηριοποιούνται στην πόλη, όπως η ZF Friedrichshafen, η MTU Friedrichshafen, η Rolls-Royce Power Systems, η Ζέπελιν, αλλά και η ευρωπαϊκή πολυεθνική Airbus Defence and Space διατηρεί σημαντικές εγκαταστάσεις έξω από την πόλη.

Οικονομία και τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσείο αεροναυπηγικής και διαστημικής τεχνολογίας Ντορνιέ

Πέρα από την βιομηχανία το Φρίντριχσχαφεν αποτελεί σήμερα και δημοφιλή τουριστικό προορισμό κυρίως λόγω της λίμνης της Κωνσταντίας και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στην πόλη υπάρχει το μουσείο της ιστορίας του Ζέπελιν και το μουσείο αεροναυπηγικής και διαστημικής τεχνολογίας Ντορνιέ που συγκεντρώνουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Ακόμα υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα εκθεσιακά κέντρα της Γερμανίας (Messe Friedrichshafen) όπου πολλές διεθνής εκθέσεις λαμβάνουν χώρα σε ετήσια βάση. Στο Φρίντριχσχαφεν υπάρχει και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Ζέπελιν (Zeppelin Universität) με σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομικών, κοινωνικών σπουδών.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρίντριχσχαφεν διαθέτει το διεθνές αεροδρόμιο Μπόντενζε (Bodensee-Airport). Η πόλη είναι συνδεδεμένη και ακτοπλοϊκά τόσο με την Ελβετία μέσω φέρι μποτ όσο και με την πόλη της Κωνσταντίας στην δυτική όχθη της λίμνης μέσω Καταμαράν.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη έχει την έδρα της η ομάδα πετοσφαίρισης ΒφΜ Φρίντριχσχαφεν με πολλές διακρίσεις ανάμεσά τους και τον τίτλο του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος της σεζόν 2006–07.

Πανοραμική άποψη του Φρίντριχσχαφεν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]