Φρίγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρίγκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Frigg (Παλαιά Νορβηγικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΌντιν[1]
ΤέκναΜπαλντρ[2]
ΓονείςFjörgynn
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην Σκανδιναβική μυθολογία η Φριγκ ή Φρίγκα (Frigg ή Frigga) πιστευόταν ως «η πρώτιστη ανάμεσα στις θεές», σύζυγος του Οντίν, βασίλισσα των Εσίρ και θεά του ουρανού. Είναι η θεά του γάμου, της μητρότητας, της γονιμότητας, της αγάπης, της διαχείρισης του νοικοκυριού και των οικιακών τεχνών, αντίστοιχη της Ήρας της ελληνικής μυθολογίας

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βασικές της λειτουργίες στις Σκανδιναβικές μυθολογικές ιστορίες είναι αυτές της συζύγου και μητέρας, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός της ρόλος. Έχει προφητική δύναμη, αλλά δεν φανερώνει τι γνωρίζει και είναι η μοναδική, πέρα από τον Οντίν, που επιτρέπεται να καθίσει στην υψηλή θέση του Χλιντσκγιάλφ και να παρακολουθήσει το σύμπαν.

Απόγονοι και περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά της Φρίγκα θεωρούνται οι Μπαλντρ, Χοντ και Βέκτα. Θετά παιδιά της οι Χέρμοντ, Χέιμνταλ, Τυρ, Βίνταρ, Βάλι και Σκγιολντρ. Ο Θωρ θεωρείται είτε αδερφός της ή θετός γιος της. Υπηρέτριες της Φρίγκα είναι οι Χλιν (θεά προστασίας), Γκνα (αγγελιοφόρος θεά) και Φούλα (θεά γονιμότητας).

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμβολα της Φρίγκα θεωρούνται τα κλειδιά, η ρόκα, η ανέμη και το γκυ.

Ιστορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο διάσημη ιστορία για τη Φρίγκα έχει να κάνει με το θάνατο του γιου της, Μπαλντρ. Ο Μπαλντρ είχε ένα όνειρο γύρω από το θάνατό του και αφού τα όνειρα ήταν συνήθως προφητικά αυτό του προκάλεσε θλίψη και μελαγχολία. Η μητέρα του, η Φρίγκα, ανάγκασε όλα τα αντικείμενα στη γη να ορκιστούν πως δεν θα πειράξουν τον Μπαλντρ. Όλα, εκτός από ένα ασήμαντο αγριόχορτο, το γκυ, πήραν τον όρκο. Η Φρίγκα δεν το θεώρησε σημαντικό. Όταν ο Λόκι έμαθε γι αυτό έσπευσε στο μέρος οπού οι θεοί διασκέδαζαν πετώντας πράγματα πάνω στον Μπαλντρ τα οποία τον άφηναν άθικτο. Πλησίασε τον τυφλό αδερφό του Μπαλντρ, τον Χοντ, ο οποίος δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο παιχνίδι και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει στο σημάδι δίνοντάς του ένα βέλος από γκυ. Το βέλος σκότωσε τον Μπαλντρ.

Παρ´όλες τις προσπάθειες της Φρίγκα να τον επαναφέρει στη ζωή ικανοποιώντας τις επιθυμίες της Χελ, ο Μπαλντρ τελικά αποτεφρώθηκε τελετουργικά πάνω στο πλοίο του, το Χρινγκχάμ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]