Φουστάτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φουστάτ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Φουστάτ
30°0′18″N 31°14′15″E
ΧώραΑίγυπτος
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Καΐρου
Ίδρυση641
Έκταση54,49 εκτάριο
Ζώνη ώραςUTC+02:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φουστάτ (επίσης Φοστάτ, Αλ Φουστάτ, Μισρ αλ-Φουστάτ και Φουστάτ-Μισρ, Αραβικά: الفسطاط, Κοπτικά: Ⲫⲩⲥⲧⲁⲧⲱⲛ, γνωστή στα ελληνικά ως Φουστάτη), ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Αιγύπτου υπό την ισλαμική εξουσία. Κτίστηκε από τον μουσουλμάνο στρατηγό Αμρ ιμπν αλ-Ας ακριβώς μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση της Αιγύπτου το 641 μ.Χ., και χαρακτηριζόταν από το Τζαμί του Αμρ, τον πρώτο ισλαμικό ναό που κτίστηκε στην Αίγυπτο και στην Αφρική.

Η πόλη έφτασε στο ζενίθ της ακμής της τον 12ο αιώνα, οπότε και είχε 200.000 πληθυσμό. Ήταν κέντρο της διοικητικής εξουσίας στην Αίγυπτο, μέχρι που εκδόθηκε διαταγή να πυρποληθεί το 1168 από τον ίδιο τον βεζίρη, Σαουάρ, για να προστατέψει τον πλούτο του από τα χέρια των Σταυροφόρων εισβολέων. Τα υπολείμματα της πόλης τελικώς απορροφήθηκαν από το κοντινό Κάιρο, που είχε κτιστεί στα βόρεια της Φουστάτ το 969 όταν οι Φατιμίδες κατέκτησαν την περιοχή και δημιούργησαν μια νέα πόλη ως βασιλικό κατάλυμα του χαλίφη. Η περιοχή παρέμεινε ερειπωμένη για αιώνες και χρησιμοποιούταν ως σκουπιδότοπος.

Σήμερα, η Φουστάτ αποτελεί τμήμα του Παλαιού Καΐρου, με λίγα μόνο κτίσματα να παραμένουν από τις μέρες που ήταν η πρωτεύουσα της χώρας. Πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τον πλούτο του θαμμένου υλικού στην περιοχή. Πολλά αρχαία αντικείμενα που ανευρέθησαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Καΐρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Fustat στο Wikimedia Commons