Φλέτσερ Χέντερσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φλέτσερ Χέντερσον
Γέννηση18  Δεκεμβρίου 1897[1][2][3]
Κάθμπερτ
Θάνατος29  Δεκεμβρίου 1952[1][2][3]
Νέα Υόρκη
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κλαρκ της Ατλάντα
Ιδιότηταπιανίστας, αρχηγός μουσικού συγκροτήματος, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και μουσικός της τζαζ
Όργαναπιάνο
Είδος τέχνηςτζαζ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φλέτσερ Χάμιλτον Χέντερσον (James Fletcher Hamilton Henderson, Jr., 18 Δεκεμβρίου 1897 - 29 Δεκεμβρίου 1952) ήταν Αμερικανός πιανίστας, διευθυντής ορχήστρας, ενορχηστρωτής και συνθέτης, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της τζαζ και του σουίνγκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κάθμπερτ (Cuthbert) της Τζόρτζια των ΗΠΑ, γιος μεσοαστικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής σχολείου και η μητέρα του καθηγήτρια πιάνου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα, από όπου αποφοίτησε το 1920. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές χημείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εξαιτίας της αδυναμίας του να ακολουθήσει μία σταδιοδρομία ως χημικός – γεγονός στο οποίο συνέβαλε και το χρώμα του – στράφηκε στη μουσική.

Αρχικά εργάστηκε σε δισκογραφικές εταιρίες όπως την Black Swan Records, ως μουσικός διευθυντής και πιανίστας. Το 1922 ηγήθηκε της πρώτης προσωπικής του ορχήστρας και περίπου στις αρχές του 1924 εντάχθηκε σε αυτή ο Λούις Άρμστρονγκ. Σημαντική συνεισφορά στην ορχήστρα είχε επίσης ο μουσικός διευθυντής Ντον Ρέντμαν. Εκτός από τον Άρμστρονγκ, στην ορχήστρα συμμετείχαν κατά διαστήματα και οι Μπένι Κάρτερ, Κόλμαν Χώκινς, Ρόι Έλντριτζ, Ρεντ Άλλεν και Τζο Σμιθ. Παρά το γεγονός πως η ορχήστρα του είχε απήχηση στο κοινό, ο ίδιος ο Χέντερσον δεν διέθετε σημαντικές ικανότητες στη διαχείρισή της, αδυνατώντας να την προωθήσει εμπορικά ή να επιβληθεί στους μουσικούς με τους οποίους συνεργαζόταν.

Ο Χέντερσον υπήρξε σημαντικός ενορχηστρωτής και το 1934, κάτω από το βάρος οικονομικών δυσχερειών, αναγκάστηκε να πουλήσει στον Μπένι Γκούντμαν, κάποιες από τις καλύτερες του ενορχηστρώσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, οι δύο μουσικοί συνεργάστηκαν όταν ο Χέντερσον συμμετείχε αρχικά ως πιανίστας στην ορχήστρα του Γκούντμαν και αργότερα ως ενορχηστρωτής, μέχρι το 1941. Η συνεργασία τους υπήρξε καταλυτική για την εξέλιξη του σουίνγκ. Τα επόμενα χρόνια, ηγήθηκε διαφόρων μουσικών σχημάτων ενώ την περίοδο 1948 - 1949 περιόδευσε με την Έθελ Γουώτερς.

Το 1950 υπέστη εγκεφαλικό, το οποίο οδήγησε σε μερική παράλυσή του. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στη Νέα Υόρκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]