Φηρά Θήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°25′12″N 25°25′54″E / 36.42000°N 25.43167°E / 36.42000; 25.43167

Φηρά
Η πόλη της Θήρας από Ακρωτήρι
Φηρά is located in Greece
Φηρά
Φηρά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΔήμοςΔήμος Θήρας
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΑιγαίο
ΝομόςΚυκλάδων
Υψόμετρο250
Πληθυσμός1.616 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας847 00
Τηλ. κωδικός2286
http://www.thira.gr/

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα του δήμου Θήρας της Σαντορίνης. Η πόλη της Θήρας είναι χτισμένη στο "φρύδι" της καλντέρας, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων και με βάση την απογραφή του 2001 έχει 2.113 κατοίκους. Επίνειο τους είναι ο Όρμος Φηρών Θήρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη της Θήρας (Φηρά) ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, κατόπιν συμφωνίας όλων των αρχών του νησιού για την επιλογή του χώρου, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την παλιά πρωτεύουσα, το καστέλι του Σκάρου που βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Ημεροβιγλίου, η οποία είχε υποστεί ζημιές από σεισμούς. Η πόλη της Θήρας αποτελεί έδρα Ο.Τ.Α. από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, πρωτεύουσα του νησιού και της ομώνυμης επαρχίας από τότε έως και την τελευταία διοικητική μεταβολή (Καλλικράτης Ν.3852/2010).

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου του 2000 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου καθώς και ευρήματα από ορυχείο των Φηρών, τη Θηρασιά και τα Χριστιανά.[1]

Ανάμεσα στα εκθέματα που μπορεί να δει κανείς στο μουσείο είναι οι τοιχογραφίες των Γυναικών, των Παπύρων, των Κυανοπιθήκων και των Τετραπόδων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1960. Στις προθήκες του υπάρχουν εκθέματα που καλύπτουν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού, από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Πριν τον σεισμό του 1956 στεγαζόταν σε άλλο κτίριο, το οποίο είχε χτιστεί το 1902 χάρη στις προσπάθειες του Γερμανού καθηγητή Hiller von Gaertringen, ο οποίος είχε κάνει τις ανασκαφές στην Αρχαία Θήρα. Το κτίριο, όμως, αυτό, καταστράφηκε από τον σεισμό του 1956.

Καθεδρικοί Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθολικός Καθεδρικός ναός.

Στην πόλη της Θήρας είναι η έδρα τόσο της Ορθόδοξης, όσο και της Καθολικής Μητροπόλεως της Σαντορίνης.

Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ορθόδοξος καθεδρικός ναός είναι ναός της Υπαπαντής. Ο προσεισμικός ναός, η Παναγιά του Μπελώνια, κατέρρευσε με τον καταστροφικό σεισμό του 1956 και στη θέση του οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός, του οποίου την εικονογράφηση επιμελήθηκε ο θηραίος ζωγράφος Χριστόφορος Ασίμης.

Καθολικός Καθεδρικός Ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθολικός καθεδρικός ναός βρίσκεται στην καθολική συνοικία της πόλης της Θήρας και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ο προσεισμικός ναός υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές με τον σεισμό του 1956, αλλά αναστηλώθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «In.gr: "Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" 26.03.2000». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2007.