Φαχρουντίν Αχμέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαχρουντίν Αχμέτ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ড. ফখরুদ্দীন আহমেদ (Βεγγαλικά) και ফখরুদ্দীন আহমদ (Βεγγαλικά)
Γέννηση1  Μαΐου 1940
Επαρχία Μουνσιγκάντζ
ΥπηκοότηταΒρετανικές Ινδίες, Πακιστάν και Μπανγκλαντές
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Ντάκα, Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και Κολλέγιο Ουίλιαμς
Επιστημονική σταδιοδρομία
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Μπαγκλαντές (12  Ιανουαρίου 2007, 6  Ιανουαρίου 2009)
Ιδιότηταοικονομολόγος, πολιτικός και τραπεζίτης

Ο Φαχρουντίν Αχμέτ (στα μπανγκλαντεσιανά ড. ফখরুদ্দীন আহমেদ, Fokhruddin Ahmed) είναι οικονομολόγος και πρώην Διοικητής της Τράπεζας του Μπανγκλαντές. Διορίστηκε προσωρινά ανώτερος σύμβουλος (Πρωθυπουργός) της κυβέρνησης στις 12 Ιανουαρίου 2007, έπειτα από τα χαοτικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, που οδήγησαν στην αναβολή των βουλευτικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, καταπολέμησε τη διαφθορά στη χώρα του και δε δίστασε να συλλάβει και το γιο της πρώην Πρωθυπουργού, Χαλέντα Ζία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του Μοχιουντίν Αχμέτ, γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1940 στο Munshiganj. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα και συνέχισε τις σπουδές του στο Κολέγιο Γουίλιαμς των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.[1] Επί 15 χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Υπηρεσίες του Πακιστάν και έπειτα στην κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα υπουργεία. Παράλληλα έγινε λέκτορας των Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ντάκα. Έπειτα, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα για περισσότερα από 20 χρόνια και ειδικεύτηκε σε μακροοικονομικά θέματα. Στην περίοδο αυτή εργάστηκε σε χώρες της ανατολικής και της νότιας Ασίας, όπως επίσης και στην Αφρική.

Το 2001 ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του και εισήγαγε σημαντικές νομισματικές και συναλλαγματικές μεταρρυθμίσεις. Από τον Ιούνιο του 2005 ως το 2007 ήταν επικεφαλής του Οικονομικού Ιδρύματος Palli Karma-Sahayak (PKSF).

Υπηρεσιακή κυβέρνηση 2007-09[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιανουαρίου του 2007 ορκίστηκε επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ιατζουντίν Αχμέτ. Προσωπικότητα σεβαστή από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, σε αυτόν οφείλεται ο τερματισμός της αναρχίας, που απειλούσε στις αρχές του 2007 να συνταράξει το κράτος. Σε μία χώρα που θεωρείται από τις πλέον διεφθαρμένες στον κόσμο (από άποψη πολιτικών), ο Αχμέτ κήρυξε τον πόλεμο στους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι συνελήφθησαν σωρηδόν για υποθέσεις διαφθοράς. Πάνω από 160 πολιτικοί και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί είχαν συλληφθεί το 2007.[2]

Ο Αχμέτ λιποθύμησε στη διάρκεια δενδροφύτευσης στις 3 Ιουνίου του 2007, προφανώς λόγω της ζέστης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Βγήκε από εκεί τη ίδια ημέρα και δήλωσε ότι αισθανόταν καλά στις 4 Ιουνίου του 2007.[3]

Έπειτα από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2008, νικήτρια αναδείχθηκε η Σεΐχ Χασίνα, η οποία και τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 2009.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]