Φέλιξ Σάντσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φέλιξ Σάντσεζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Αυγούστου 1977[1]
Μανχάταν[2]
ΚατοικίαΚαλιφόρνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3]
Δομινικανή Δημοκρατία[4]
Ύψος178 cm Edit this on Wikidata
Βάρος73 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας
University City High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής δρόμου μετ 'εμπόδιων
αθλητής του στίβου[5]
Περίοδος ακμής1998
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςLaureus World Sports Award for Comeback of the Year (2013)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φέλιξ Σάντσες (Félix Sánchez, 30 Αυγούστου 1977) είναι πρώην αθλητής στίβου από την Δομινικανή Δημοκρατία. Το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα 400 μέτρα με εμπόδια, ενώ επανέλαβε το ίδιο κατόρθωμα και το 2012 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1977 στην Νέα Υόρκη. Οι γονείς του κατάγονται από την Δομινικανή Δημοκρατία και ο Σάντσες ξεκίνησε να αγωνίζεται με τα χρώματά της από το 1999. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νότια Καλιφόρνιας ψυχολογία.

Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 συμμετείχε στους παναμερικανικούς αγώνες στο αγώνισμα των 400 μέτρων μετ' εμποδίων όπου κατέλαβε την 4η θέση. Το πρώτο μετάλλιο του ήρθε το 2001 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Έντμοντον, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 47,49 δευτερόλεπτα. Το 2002 συμμετείχε στη σειρά Golden League νικώντας και στους 7 αγώνες κερδίζοντας το έπαθλο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το 2003 κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι, νικώντας με χρόνο 47,25. Την ίδια χρονιά νικά στους Παναμερικανικούς αγώνες στο Σάντο Ντομίνγκο, κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των αγώνων για την χώρα του και ταυτόχρονα σπάζοντας το ρεκόρ αγώνων, καθώς και στους αγώνες World Athletics Final που οργάνωσε η IAAF για πρώτη φορά, στο Μονακό, με τους καλύτερους αθλητές της χρονιάς.

Το 2004 λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (οι δεύτεροι Ολυμπιακοί αγώνες που έλαβε μέρος, καθώς είχε συμμετάσχει και το 2000 σε αυτούς του Σίδνεϊ). Στην Αθήνα ο Σάντσες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 47,63 στις 28 Αυγούστου. Το μετάλλιο του ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες για την Δομινικανή Δημοκρατία.

Μετά από μία μέτρια εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι το 2005, επανήλθε στα μετάλλια το 2007 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Οσάκα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Αντίθετα δεν κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου.

Το 2012 (σε ηλικία 34 χρονών και 342 ημερών) κατάφερε να κατακτήσει το 2ο χρυσό του μετάλλιο στο αγώνισμα, νικώντας στον τελικό με χρόνο 47,63 δευτερόλεπτα. Έγινε έτσι ο γηραιότερος αθλητής που κατακτά το χρυσό μετάλλιο των αγώνων στο συγκεκριμένο άθλημα και ο δεύτερος (μετά τον Αμερικανό Άντζελο Τέιλορ) που κατακτά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο με διαφορά 8 χρόνων από το πρώτο. Ο Σάντσες, ο οποίος τόσο μετά τον τερματισμό του στον τελικό όσο και κατά την απονομή των μεταλλίων ξέσπασε σε λυγμούς, αφιέρωσε αυτή τη νίκη του στην γιαγιά του, η οποία τον είχε μεγαλώσει και είχε χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πέκίνου. Ο Σάντσες δήλωσε πως η είδηση του χαμού της τον είχε επηρεάσει αρνητικά στα ημιτελικά του Πεκίνου και πως είχε επιστρέψει με σκοπό να κερδίσει για να τιμήσει τη μνήμη της.[6]

Συμμετείχε ακόμα σε αγώνες 400 μέτρων, αλλά και σε αγώνες σκυταλοδρομίας 4 επί 400, όπου με την ομάδα της χώρας του κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους παναμερικανικούς αγώνες του 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το ασημένιο στους ΄παναμερικανικούς αγώνες του 2011 στην Γουαδαλαχάρα. Στην τελευταία αυτή διοργάνωση κατέκτησε επίσης το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σελίδα του Σάντσες από τον επίσημο ιστότοπο της IAAF.