ΦΚ Ροστόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΦΚ Ροστόφ
Επίσημη ονομασίαОАО ФК Ростов
Ίδρυση1930
ΈδραΡοστόφ επί του Ντον, Ρωσία
ΣτάδιοΡοστόφ Αρένα
Ροστόφ στον Ντον, Ρωσία, Ροστόφ επί του Ντον
ΙδιοκτήτηςΌμπλαστ του Ροστόφ
Πρόεδρος Αλεξάντρ Γκρεμπένσικοφ
Προπονητής Κουρμπάν Μπερντίγεφ
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Ρωσίας
Ιστότοποςfc-rostov.ru
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΦΚ Ροστόφ (ρωσικά: ФК Ростов) είναι ρωσική ομάδα ποδοσφαίρου με έδρα στην πόλη Ροστόφ στον Ντον, στην Περιφέρεια του Ροστόφ. Η ομάδα μετέχει στο Πρωτάθλημα Ρωσίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου του 1930 και αρχικώς ονομαζόταν «Σελμάστροϊ». Μετονομάστηκε σε «Σελμάς» το 1936 και «Τράκτορ» το 1941. Το 1950 συμμετείχε στη Νότια Ζώνη της περιφερειακής λίγκας Αζόφ-Ντον της Ε.Σ.Σ.Δ. Την επόμενη χρονιά τοποθετήθηκε στη Β' Κατηγορία του σοβιετικού ποδοσφαίρου. Το 1953 μετονομάστηκε σε «Τορπέντο» και το 1958 σε «Ροστσελμάς».

Το 1964 κέρδισε το πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας (τρίτη κατηγορία της Ε.Σ.Σ.Δ.). Στα πλέι-οφ της Ρωσικής Ζώνης της Β' Κατηγορίας, τερμάτισε δεύτερη στον πρώτο γύρο και στην κορυφή με τη λήξη του δεύτερου γύρου, μετά τη νίκη με 2-0 επί της Τέρεκ Γκρόζνυ στο αποφασιστικό ματς, κερδίζοντας την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία. Την επόμενη χρονιά τερμάτισε τελευταία στη βαθμολογία, αλλά δεν υποβιβάστηκε γιατί ο αριθμός των ομάδων στην Α΄ Κατηγορία αυξήθηκε.

Το 1975 υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία. Το 1985, κι αφού είχε αποτύχει για λίγο να κερδίσει την άνοδο τις προηγούμενες χρονιές, κέρδισε το πρωτάθλημα της Ζώνης της στη Β΄ Κατηγορία. Συνέχισε με νίκες στα πλέι-οφ της Κατηγορίας με τους νικητές των άλλων Ζωνών, κερδίζοντας την επιστροφή στην Α΄ Κατηγορία.

Το 1991 τερμάτισε 4η στην τελευταία χρονιά του σοβιετικού ποδοσφαίρου, λόγω της διάλυσης της Ε.Σ.Σ.Δ. που ακολούθησε. Η θέση αυτή αρκούσε για να εντάξει την ομάδα στη νέα ρωσική Τοπ Λιγκ (την κορυφαία κατηγορία της Ρωσίας). Μετά από την 8η θέση της σεζόν 1991-92, τερμάτισε την επόμενη χρονιά (1992-93) προτελευταία και υποβιβάστηκε στην Α' Κατηγορία. Επέστρεψε όμως αμέσως στην Τοπ Λιγκ κατακτώντας τη 2η θέση τη σεζόν 1993-94.

Το 2003 απέκτησε το σημερινό της όνομα, «ΦΚ Ροστόφ», και την ίδια χρονιά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ρωσίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας με 1-0 από τη Σπαρτάκ Μόσχας.[1] Το 2007 τερμάτισε τελευταία στο Πρωτάθλημα Ρωσίας και υποβιβάστηκε στην Α΄ Κατηγορία. Παρόλα αυτά, επέστρεψε άμεσα στην κορυφαία ρωσική κατηγορία ως πρωταθλήτρια της Α' Κατηγορίας, όπου και αγωνίζεται έως σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Russian Cup 2003». RSSSF.com. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]