Τόμας Μπέιζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τόμας Μπέυζ)
Τόμας Μπέυζ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Thomas Bayes (Αγγλικά Βρετανίας)
Γέννηση1702[1][2]
Λονδίνο
Θάνατος17  Απριλίου 1761[3]
Ρόιαλ Τάνμπριτζ Γουέλς
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
ΒραβεύσειςΕταίρος της Βασιλικής Εταιρίας
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΘεωρία πιθανοτήτων και μαθηματικά
Ιδιότηταμαθηματικός, στατιστικολόγος, κληρικός και φιλόσοφος
Υπογραφή

Ο Τόμας Μπέιζ (αγγλικά: Thomas Bayes‎‎, περ. 17017 Απριλίου 1761) Βρετανός κληρικός και μαθηματικός, γιος πρεσβυτεριανού ιερέα, έγινε γνωστός μετά θάνατον ως θεμελιωτής μιας ειδικής περίπτωσης του θεωρήματος του Μπέυζ.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε Θεολογία και Λογική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1719), καθώς ως αντικονφορμιστής δεν μπορούσε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του έγινε και ο ίδιος πρεσβυτεριανός ιερέας. Έζησε στο Τάνμπριτζ Γουέλς του Κεντ και ασχολήθηκε, εκτός από τη θεολογία, με τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Εν ζωή δημοσίευσε δύο έργα:

  • Divine Benevolence, or an Attempt to Prove That the Principal End of the Divine Providence and Government is the Happiness of His Creatures (1731),
  • An Introduction to the Doctrine of Fluxions, and a Defence of the Mathematicians Against the Objections of the Author of the Analyst (εκδόθηκε ανώνυμα το 1736). Εδώ υπεραμύνθηκε του λογισμού του Νεύτωνα ενάντια στην κριτική του Τζορτζ Μπέρκλεϊ).

Η Στατιστική τον απασχόλησε ιδιαίτερα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του έργου του στον συγκεκριμένο τoμέα είδε το φως της δημοσιότητας μετά το θάνατό του. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ένα δοκίμιό του με τίτλο "An Essay towards solving a Problem in the Doctrine of Chances".

Ο Μπέυζ πέθανε στο Τάνμπριτζ Γουέλς και ετάφη στο κοιμητήριο Μπάνχιλ Φιλντς του Λονδίνου, τόπο ταφής πολλών αντικονφορμιστών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. MacTutor History of Mathematics archive. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 1100.
  2. «Thomas Bayes». αναμνηστική πλακέτα. 4461.
  3. MacTutor History of Mathematics archive. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]