Τυφώνας Χοσέ (2017)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυφώνας Χοσέ
Ο τυφώνας Χοσέ στις 06/09/17
ΤοποθεσίαΈναρξη ως "τροπικη καταγίδα":
Γουινέα, Αφρική
Επηρεαζόμενες χώρες:
Γουινέα
Πράσινο Ακρωτήριο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής*
ΑίτιαΠιθανότατα φυσικά
Eπιστήμονες θεωρούν οτι είναι επίπτωση της κλιματικής αλλαγής
Σημειώσεις
  • Εκτιμάται σύμφωνα με την ΕΜΥ της Αμερικής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο τυφώνας Χοσέ, θεωρείται απο τους πιο δυνατούς για το έτος 2017, μαζί με αυτών του Ίρμα και του Χάρβεϊ. Ο Χοσέ ξεκίνησε μια ημέρα αργότερα απο τον Ίρμα, διανύοντας την παραπλήσσια διαδρομή με έναρξη στα κεντροανατολικά του Ατλαντικού[1].

Η αρχική του μορφή ήταν αυτης της τροπικής καταιγίδας εως τις 5 Σεπτεμβρίου και συνέχισε προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τα νησιά της Κεντρικής Αμερικής. Στις 6-9 Σεπτεμβρίου είχε φτάσει στην κατηγορία 4, καθιστώντας τον ως εναν επικίνδυνο τυφώνα, ο οποίος μάλιστα ακολουθούσε την ίδια ή παράλληλη διαδρομή του Ίρμα. Είναι η πρώτη φορα όπου οι επιστήμονες παρατηρούν οτι και οι δυο τυφώνες που διένυσαν τον ωκεανό είχαν την ίδια διαδρομή σε μια ταχύτητα των 240 χλμ/ώ[2].

Ο τυφώνας Χοσέ ήταν ο μακροβιότερος τυφώνας του έτους 2017, και απο τους μακροβιότερους της δεκαετίας, μαζί με αυτόν του Ναντίν, που είχε συμβεί το 2012.[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Interactive Hurricane Tracker». AccuWeather. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. «Hurricane Jose strengthens to extremely dangerous Category 4 hurricane». CNN. 9 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. «Hurricane Jose recap». The Weather Channel. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2017.