Τυφώνας Μπέτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυφώνας Μπέτσι
(Betsy)

Άρχισε: 27 Αυγούστου 1965
Τελείωσε: 13 Σεπτεμβρίου 1965
Χαμηλότερη πίεση: 941 hPa
Ισχυρότεροι άνεμοι: 69,44 m/s
Κατηγορία: 4
Νεκροί: 81
Ζημιά: 1,42 δις $ Η.Π.Α. 1965
Περιοχές που επηρεάστηκαν: Μικρές Αντίλλες, Μπαχάμες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αρκάνσας, Τενεσί, Μιζούρι)

Ο τυφώνας Μπέτσι (Hurricane Betsy) ήταν ένας έντονος και καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε περιοχές της Φλόριντα και άλλων πολιτειών των Η.Π.Α. τον Σεπτέμβριο του 1965.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τυφώνας Μπέτσι σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α. Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 1965, οι νεκροί ξεπέρασαν τους ογδόντα, ενώ χιλιάδες ήταν οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι. Στη Νέα Ορλεάνη, όπου 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους,[1] το σχολείο μετατράπηκε εσπευσμένα σε καταφύγιο αστέγων. Ωστόσο, με τη στάθμη των υδάτων να ανέρχεται επικίνδυνα, το κέντρο εκκενώθηκε με τη σειρά του και αυτό. Τιτάνιες ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να απεγκλωβιστούν εκείνοι που είχαν καταφύγει στις στέγες των σπιτιών τους. Σε μία μόνο περιοχή, εκείνοι που είχαν καταφύγει σε στέγες και δέντρα, ξεπερνούσαν τις δύο χιλιάδες. Σε άλλες έφτασαν τις δέκα χιλιάδες.[2] Στη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα και τις όχθες του Μισσισσιππή, εκεί που ο τυφώνας ξέσπασε με μεγαλύτερη ένταση, το συνολικό κόστος αποκατάστασης των καταστροφών ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μπέτσι, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών η αντιπλημμυρική θωράκιση της Νέας Ορλεάνης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εκκενώθηκε η Νέα Ορλεάνη The Hellenic Radio
  2. Ιστορικό Λεύκωμα 1965, σελ. 142-143, Καθημερινή (1997)
  3. H Νέα Ορλεάνη, ανοχύρωτη σε νέο τυφώνα Καθημερινή