Τυφώνας Ίρμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τυφώνας Ίρμα
Irma 2017-09-08 1748Z.jpg
Ο τυφώνας στο απόγειο του (08/09/17)
Τοποθεσία Έναρξη ως "τροπικη καταγίδα":
Πράσινο Ακρωτήριο, Αφρική
Επηρεαζόμενες χώρες:
Πράσινο Ακρωτήριο
Κούβα
Αϊτή
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Άγιος Μαρτίνος
Άγιος Βαρθολομαίος
Τερκς και Κέικος
Υπήνεμες Νήσοι
Πουέρτο Ρίκο
Παρθένοι Νήσοι
Μπαχάμες
Έναρξη 30 Αυγούστου 2017
Τύπος καταστροφής Τυφώνας
Θάνατοι 61
Αίτια Πιθανότατα φυσικά
Eπιστήμονες θεωρούν οτι είναι επίπτωση της κλιματικής αλλαγής[1].
Υλικές ζημιές αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολλαρίων

Ο τυφώνας Ίρμα ήταν ένας ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 5, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τα ανατολικά του Ατλαντικού Ωκεανού στις 30 Αυγούστου και εκ των υστέρων, στις 8 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ κοντά στα νησιά της Καραϊβικής. Μαζί με τον Ίρμα, είχε ξεκινήσει άλλη μια τροπική καταιγίδα που μετατράπηκε σε έναν άλλον δυνατό τυφώνα, τον Χοσέ, ο οποίος ήταν εξίσου επικίνδυνος και είχε φτάσει έως τα 150 χλμ/ώρα, ωστόσο δεν διαπέρασε σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ έξω από την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ μαζί με τον τυφώνα του 1935 είναι οι ισχυρότεροι που έχουν χτυπήσει τη στεριά στις ΗΠΑ από την πλευρά του Ατλαντικού. Μαζί με τον τυφώνα Βίλμα το 2005 είναι οι πιο ισχυροί σε ό,τι αφορά την μέγιστη ταχύτητα των ανέμων και με τον τυφώνα Ντιν είναι οι πιο έντονοι σε ό,τι αφορά την πίεση. Τέλος είναι ο πρώτος τυφώνας ανάλογης έντασης που χτυπά στις ΗΠΑ στην περιοχή του Ατλαντικού από τον τυφώνα Φέλιξ το 2007. Τέλος, ο τυφώνας Ίρμα είναι επίσης ο δεύτερος καταγεγραμμένος τυφώνας που χτυπά με τόση ένταση την ξηρά στην Κούβα, από το 1924.

Περαιτέρω πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ένας τυπικός τυφώνας του Πράσινου Ακρωτηρίου, o Ίρμα αναπτύχθηκε στις 30 Αυγούστου κοντά στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου από ένα τροπικό κύμα που απομακρύνθηκε από τις ακτές της δυτικής Αφρικής δυο μέρες νωρίτερα. Αρχικά, ήταν η ένατη τροπική καταιγίδα απο τους έντεκα του έτους και ο δεύτερος μεγάλος τυφώνας για το 2017, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Υπό ευνοϊκές συνθήκες, ο τυφώνας Ίρμα ενισχύθηκε σε σύντομο διάστημα μετά τον σχηματισμό του και έγινε τυφώνας κατηγορίας 2 μέσα σε μόλις 24 ώρες. Λίγο αργότερα έγινε τυφώνας κατηγορίας 3 (συνεπώς ένας μεγάλος τυφώνας). Ωστόσο η έντασή του διακυμάνθηκε κατά τις επόμενες ημέρες, λόγω μιας σειράς κυκλώνων που εναλλάσσονταν.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 o Ίρμα έγινε κυκλώνας κατηγορίας 5, το μέγιστο επίπεδο έντασης και καταστροφών στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, και από την επόμενη ημέρα έφτασε σε μια ένταση αιχμής με ανέμους 295 χλμ/ώρα και ελάχιστη πίεση 914 mbar. Αυτό τον φέρνει στη δεύτερη θέση των ισχυρότερων τυφώνων του Ατλαντικού ως προς την ταχύτητα του ανέμου, πίσω μόνο από τον Άλεν του 1980, όταν η ταχύτητα του ανέμου είχε φτάσει τα 305 χλμ/ώρα. Η Ίρμα διατήρησε τους ανέμους των 295 χλμ/ώρα για 37 ώρες, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Άλεν ο οποίος είχε διατηρήσει τους ανέμους των 285 χλμ/ώρα για 18 ώρες. Επιπλέον, η Ίρμα πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες διάρκειες των ανέμων της κατηγορίας 5 που καταγράφηκαν ποτέ. Η χαμηλή πίεση του Ίρμα, τον καθιστά τον ισχυρότερο τροπικό κυκλώνα παγκοσμίως για το 2017.

Επιπτώσεις στην Καραϊβική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιντεοσκοπικό υλικό με πλάνα ύστερα απο το πέρασμα του τυφώνα, στον Άγιο Μαρτίνο.
Ο τυφώνας πάνω απο τα πληττόμενα νησιά.

Ο τυφώνας Ίρμα προκάλεσε καταστροφές στην Μπαρμπούντα, στον Άγιο Βαρθολομαίο, στον Άγιο Μαρτίνο και στις Παρθένες Νήσους ως τυφώνας κατηγορίας 5. Οι πληττόμενες περιοχές είχαν προετοιμαστεί επιπλέον με την βοήθεια του αμερικάνικου στρατού και για τις αποικίες άλλων χωρών ο ολλανδικός Στρατός (Άγιος Μαρτίνος) και ο βρετανικός έστειλε 997 στρατιωτικούς και 47 αστυνομικους (Τερκς και Κέικος)[2]. Ο Ίρμα ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που χτύπησε τις βόρειες Υπήνεμες Νήσους και μια από τις χειρότερες καταιγίδες που χτύπησε την περιοχή, μαζί με τον τυφώνα Ντόνα το 1960 και τον τυφώνα Λούις το 1995. O τυφώνας Ίρμα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 47 θανάτους ενώ οι ζημιές ανέρχονται περίπου στα 10 δισ. δολάρια.[3].
Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τερκς και Κέικος (Μεγάλη Βρετανία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προετοιμασία και αντιμετώπιση στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτίμηση της πορείας του τυφώνα.

Ήδη εδώ και μέρες, οι Αμερικάνικες μετεωρολογικές υπηρεσίες ήξεραν οτι ο τυφώνας θα χτυπήσει πρώτα στις ακτές της Φλόριντα και έπειτα θα συνεχίσει στην Τζόρτζια, την Αλαμπάμα, το Μιζούρι και εν μέρει στο Τενεσί, όπου και θα αρχίσει να διαλύεται. Βέβαια, αυτή ήταν μια πρώτη εκτίμηση, καθώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσει και άλλες γειτονικές πολιτείες. Εν τέλει, η εκτίμηση ήταν εύστοχη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας Ίρμα θα διαπεράσει στις ακτές της Φλόριδας με μια ταχύτητα πιθανόν μεταξύ των κατηγοριών 3 και 4, ενώ αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο καταστροφική καταιγίδα που θα υποστεί ολόκληρη η πολιτεία. Ήδη οι κάτοικοι έχουν θωρακίσει με ότι είναι δυνατό τις κατοικίες και πολλοί μετακινήθηκαν σε κλειστούς χώρους. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε πως το Αμερικανικο Λιμενικό σώμα και οι λοιποί σχετιζόμενοι αρμόδιοι είναι σε ετοιμότητα, δίνοντας τις ευχές του. [4].Οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίρμα αραιωμένος πλέον ως τροπική καταιγίδα

Στην πολιτεία της Φλόριντα οι νεκροί ήταν έξι, από τους οποίους οι τέσσερις σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα. Ο ένας είχε χάσει τον έλεγχο του φορτηγού του, εξαιτίας της δύναμης που είχε ο τυφώνας, δυο ακόμη σκοτώθηκαν στην περιοχή Χάρντι Κάουντι, ένας άντρας σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, ενώ ένας ακόμη από τις αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα λόγω κακής χρήσης μιας γεννήτριας.

Ο Ίρμα στις ακτές της πολιτείας είχε φτάσει με μια ταχύτητα που βρισκόταν αρχικά στην κατηγορία 4, ωστόσο στο Μάρκο Άιλαντ μειώθηκε σε κατηγορίας 3. Ο κόλπος του Χιλσμπόρο είχε αναστατωθεί από τους ανέμους του τυφώνα προκαλώντας προσωρινή αποξήρανση στην ανατολική πλευρά της Τάμπα ενώ το ίδιο συνέβη και στον κόλπο Σαρασότα, όπου δυο μανάτος διασώθηκαν. Επιπλέον δυο γερανοί καταστράφηκαν στο Μαϊάμι και ένας ακόμη στο Φορτ Λόντερντέιλ. Το ενα τέταρτο των κατοικιών στα νησίδια της Φλόριντα (Φλόριντα Κις) είχαν καταστραφεί εντελώς ενω ενα 65% είχε υποστεί σημαντική αλλα οχι ριζική καταστροφή. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ δήλωσε πως ακόμη και οι περιοχές που δεν υπήρχε περίπτωση να πλημμυρίσουν, μέσω του τυφώνα αυτό αντιστράφηκε.

Αρχικά 1,57 εκατομμύρια κάτοικοι δεν είχαν πλέον πηγή ηλεκτρικού ρεύματος και στην επόμενη είχαν αυξηθεί στα 6.9 εκατομμύρια. Τέλος, ματαιώθηκαν αεροπορικά δρομολόγια, έκλεισαν εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού και τέλος η συχνότητα του τηλεφωνικού δικτύου ήταν ασθενής, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Στην πόλη του Τζακσονβιλ, 356 άνθρωποι διασώθηκαν από τις όποιες καταστροφές συνέβησαν[5].

Στην πολιτεία της Τζόρτζια από την άλλη, είχε δυο νεκρούς και ένας ακόμη βρήκε τραγικό θάνατο ενώ κοιμόταν, καθώς έπεσε ένα δέντρο μέσα στην κατοικία του. Στην Νότια Καρολίνα μια 57χρονη όπου άφησε την τελευταία της πνοή γιατί έπεσε μια ξύλινη κολόνα επάνω της. Στις παραπάνω πολιτείες η παροχή ρεύματος κόπηκε σε 750.000 και 240.000 κατοίκους αντίστοιχα.[6].


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Irma and Harvey should kill any doubt that climate change is real». The Washington Post. 7 Σεπτεμβρίου 2017. https://www.washingtonpost.com/news/posteverything/wp/2017/09/07/irma-and-harvey-should-kill-any-doubt-that-climate-change-is-real/?utm_term=.84cadb4e1c5f. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. «Hurricane Irma: Prisoners still on the run after 100 escape». BBC. 12 Σεπτεμβρίου 2017. http://www.bbc.com/news/uk-41243244. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. «Irma- as it happened Florida Governor Scott says 'last chance to make a good decision' and evacuate or seek shelter». The Independent. 10 Σεπτεμβρίου 2017. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/irma-live-hurricane-path-track-tracker-map-latest-updates-florida-caribbean-victims-a7935891.html. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. 
  4. «Hurricane Irma: Florida braced for 'most catastrophic storm ever' in coming hours - latest news». The Telegraph. 10 Σεπτεμβρίου 2017. http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/10/hurricane-irma-florida-keys-latest-news/. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. 
  5. «Hurricane Irma:Quarter of Florida Keys homes destroyed». BBC. 13 Σεπτεμβρίου 2017. http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41247063. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. «Irma leaves 8 dead in US, 'devastation in Florida Keys'». ABC News. http://abcnews.go.com/US/irma-leaves-dead-florida-37-dead-caribbean-millions/story?id=49758372.