Τσελιάμπινσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°10′N 61°24′E / 55.167°N 61.400°E / 55.167; 61.400

Τσελιάμπινσκ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσελιάμπινσκ
55°9′0″N 61°24′0″E
Χώρα Ρωσία
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Τσελιάμπινσκ
Διοικητική υπαγωγήΌμπλαστ του Τσελιάμπινσκ
Ίδρυση1736
Διοίκηση
Έκταση530
Υψόμετρο200-250
Πληθυσμός1.130.132[1]
Ταχ. κωδ.454xxx
Τηλ. κωδ.351
Ζώνη ώραςUTC+05:00
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τσελιάμπινσκ (ρωσικά: Челя́бинск, Τσιλιάμπινσκ) είναι ρώσικη πόλη, ανατολικά από τα Ουράλια στον ποταμό Μιάς (Miass). Είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Τσελιάμπινσκ. Κατά την απογραφή του 2010, είχε πληθυσμό 1.130.132 ανθρώπων. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Αεροδρόμιο Τσελιάμπινσκ Μπαλαντίνο (Chelyabinsk Balandino Airport). Εξυπηρετείται επίσης από το αεροδρόμιο της Γεκατερίνμπουργκ το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση από αεροδρόμια του εξωτερικού αλλά βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο Τσελιάμπα (Челяба) από το οποίο έχει πάρει το όνομά της η πόλη, χτίστηκε το 1736 και ο οικισμός πήρε επίσημο καθεστώς πόλης το 1781. Γύρω στο 1900, ήταν το κέντρο για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

Το Τσελιάμπινσκ αναπτύχθηκε ταχύτατα κατά την περίοδο της Σοβιετικής εκβιομηχάνισης του 1930 και την εποχή εκείνη ιδρύθηκαν αρκετές βιομηχανικές μονάδες όπως η "Εταιρεία Τρακτέρ Τσελιάμπινσκ" και το "Μεταλλουργικό Εργοστάσιο Τσελιάμπινσκ". Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιωσήφ Στάλιν αποφάσισε να μεταφέρει σημαντικό μέρος της Σοβιετικής βιομηχανίας μακριά από τον Γερμανικό Στρατό που προήλαυνε στο τέλος του 1941 στα Ρωσικά εδάφη. Αυτή η απόφαση του Στάλιν έφερε πολλές βιομηχανίες και χιλιάδες εργάτες στο Τσελιάμπινσκ, το οποίο μέχρι τότε ήταν μια μικρή πόλη.

Ένα από τα θέατρα του Τσελιάμπινσκ

Αρκετά μεγάλα εργοστάσια έφτιαχναν τα τανκς Τ-34 και εκτοξευτές πυραύλων Κατυούσα και το Τσελιάμπινσκ ήταν γνωστό και ως Τάνκογκραντ (η πόλη των τανκς). Στην ουσία το Τσελιάμπινσκ είχε μεταμορφωθεί από μια μικρή πόλη (η οποία φαίνεται στο κέντρο της σημερινής πόλης), σε μια μεγαλούπολη. Το "Εργοστάσιο S.M. Kirov Αρ. 185" μεταφέρθηκε στην πόλη από το Λένινγκραντ (ξαναμεταφέρθηκε στο Ομσκ μετά το 1962).

Το 1957 έγινε ένα σοβαρό ατύχημα στο σταθμό επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ, 150 χλμ βορειοδυτικά της πόλης και υπήρξαν αρκετοί θάνατοι σε τμήμα της Περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, αλλά όχι στην πόλη.

Τις 15 Φεβρουαρίου 2013, ένας μετεωρορειδής με διάμετρο περίπου δεκαεφτά μέτρων και μάζας περίπου 10.000 τόνων εισήλθε στην ατμόσφαιρα και εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ, τραυματίζοντας περίπου χίλιους ανθρώπους, κυρίως λόγω των σπασμένων τζαμιών, και εκτεταμένες καταστροφές. Η λάμψη που προκλήθηκε από την έκρηξη ήταν τόσο λαμπρή όσο ο Ήλιος.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πάνω από δώδεκα πανεπιστήμια στο Τσελιάμπινσκ. Τα κυριότερα είναι το Πανεπιστήμιο Νοτίων Ουραλίων, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τσελιάμπινσκ και η Ιατρική Ακαδημία του Τσελιάμπινσκ. Το παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης είναι το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Περιοχής του Τσελιάμπινσκ, το οποίο ιδρύθηκε το 1934.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσελιάμπινσκ είναι ένα από τα κυριότερα βιομηχανικά κέντρα της Ρωσίας. Κυριαρχεί η βαριά βιομηχανία και ειδικότερα η μεταλλουργία, στρατιωτικός εξοπλισμός, συγκεκριμένα το Μεταλλουργικό Συγκρότημα Τσελιάμπινσκ (CMK, ChMK), το Εργοστάσιο Τρακτέρ Τσελιάμπινσκ (CTZ, ChTZ), το Εργοστάσιο Ηλεκτροδίων Τσελιάμπινσκ (CHEZ) και το Εργοστάσιο Εξέλασης Σωλήνων του Τσελιάμπινσκ (CHTPZ).

Στο Τσελιάμπινσκ υπάρχουν επίσης αρκετά εργοστάσια ηλεκτρονικών όπως τα "Metran", "Polet" και το "Zavod Electromashina", τα οποία εξυπηρετούν και πολιτικές αλλά και στρατιωτικές ανάγκες.

Το σχεδιαζόμενο δίκτυο του Μετρό

Το Μετρό του Τσελιάμπινσκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή ενός δικτύου υπόγειου αστικού σιδηροδρόμου με τρεις γραμμές. Η κατασκευή προχωρά αργά με την Νέα Αυστριακή μέθοδο για διάνοιξη σηράγγων. Η ολοκλήρωση αναμένεται το 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1» [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (στα Ρωσικά). Federal State Statistics Service. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]