Τσέλσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την συνοικία του Λονδίνου. Για την ομώνυμη ομάδα, δείτε: Τσέλσι ΦΚ.
Τσέλσι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσέλσι
51°29′15″N 0°10′6″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[1]
Διοικητική υπαγωγήΒασιλικός Δήμος του Κένσινγκτον και Τσέλσι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τσέλσι είναι συνοικία η οποία βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο,[2] η οποία βρέχεται στα νότια από τον Ποταμό Τάμεση, όπου η έκτασή της εκτείνεται από την Γέφυρα του Τσέλσι και κατά μήκος των Αποβαθρών του Τσέλσι, του Τσέιν Γουοκ, του Λοτς Ρόουντ και του Λιμάνι του Τσέλσι. Τα ανατολικά της όρια κάποτε οριοθετούνταν από τον Ποταμό Γουέστμπορν, ο οποίος πλέον έχει υπογειοποιηθεί κάτω από τον Σταθμό Μετρό της Σλόουν Σκουέρ. Τα σύγχρονα όρια του Τσέλσι είναι το Τσέλσι Μπριτζ Ρόουντ και το κάτω μισό της Σλόουν Στριτ, συμπεριλαμβανομένης της Σλόουν Σκουέρ, μαζί με τμήματα της Μπελγκράβια. Στα βόρεια και τα βορειοδυτικά, η περιοχή ενώνεται με το Νάιτσμπριτζ και το Σάουθ Κένσινγκτον, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περιοχή βόρεια Κινγκς Ρόουντ καθώς και το βορειοδυτικό τμήμα έως και το Φούλαμ Ρόουντ αποτελούν τμήμα του Τσέλσι.

Η συνοικία αποτελεί κομμάτι του Βασιλικού Δήμου του Κένσινγκτον και Τσέλσι. Από το 1900, και έως την δημιουργία του Μείζονος Λονδίνου το 1965, αποτελούσε τον Μητροπολιτικό Δήμο του Τσέλσι εντός της Κομητείας του Λονδίνου.

Η έλλειψη προσβασιμότητας του Τσέλσι λόγω των υψηλών τιμών που παρατηρούνται στα ακίνητα της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του όρου Sloane Ranger για τον χαρακτηρισμό των κατοίκων του. Από το 2011, το Channel 4 μεταδίδει ένα τηλεοπτικό reality show το οποίο λέγεται Made in Chelsea, το οποίο ασχολείται με την πολυτελή ζωή αριθμού νεαρών κάτοικων του Τσέλσι. Επίσης, το Τσέλσι αποτελεί έδρα μιας από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά κοινότητες Αμερικανών που να κατοικούν εκτός των ΗΠΑ, με το 6.53% των κατοίκων του Τσέλσι να είναι γεννημένοι στις ΗΠΑ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 6552. Ανακτήθηκε στις 5  Νοεμβρίου 2018.
  2. Description of Chelsea by About Αρχειοθετήθηκε 2013-12-03 στο Wayback Machine.. Golondon.about.com (10 Απριλίου 2012).
  3. BBC Born Abroad Data. News.bbc.co.uk.