Τσάλεντζερ (πλοίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τσάλλεντζερ (πλοίο))
Το Τσάλεντζερ γύρω στα 1873.

Το πλοίο Τσάλεντζερ ήταν ένα ιστορικό πλοίο εξερευνήσεων, ξύλινο ατμοκίνητο, κορβέττα του αγγλικού ναυτικού εκτοπίσματος 2.300 τόνων που είχε επιλεγεί ακριβώς για εξερευνήσεις στις αρκτικές θάλασσες.

Τον Δεκέμβριο του 1872 το Τσάλεντζερ με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Τζορτζ Ναίαρς απέπλευσε προς την Ανταρκτική μεταφέροντας ειδική επιστημονική αποστολή που την συγκροτούσαν ο καθηγητής σερ Ουάϋβιλ Τόμσον (αρχηγός αποστολής), οι βιολόγοι Τζον Μάρρεϋ και Μόζελυ, ο δόκτωρας φον Βιλλεμόες Ζουμ, ο ταγματάρχης Τίζαρ και ο χημικός και βιολόγος Μπάκαναν.

Το πλοίο αυτό διέσχισε πολλές φορές τον Ατλαντικό και προσέγγισε πολλές νήσους της Ανταρκτικής μεταξύ των 45-50 μοιρών νότιου πλάτους, φθάνοντας τον Ιανουάριο του 1874 στις νήσους Κεργκελέν. Από εκεί κατά τον Μάρτιο του ίδιου έτους έπλευσε προς Μελβούρνη, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι, Πορθμός Τόρες, κινεζική όπου και κατέπλευσε στο Χονγκ Κονγκ.

Αργότερα εξερευνήθηκε ο δυτικός Ειρηνικός όπου πλέοντας ανατολικά μέχρι Γιοκοχάμα από όπου το πλοίο έφθασε στο Βαλπαραΐσο, διασχίζοντας τον ωκεανό μέσω της Χονολουλού και της Ταϊτής. Από εκεί κατευθύνθηκε προς Νότο και διερχόμενο τον πορθμό του Μαγγελάνου προσέγγισε στο Μοντεβιδέο και διασχίζοντας εκ νέου τον Ατλαντικό μέσω των νήσων Ανάληψης και Αζορών κατέπλευσε στον λιμένα Σήρενς τον Μάιο του 1876.

Τα Πεπραγμένα της «Αποστολής Τσάλεντζερ», όπως αποκλήθηκε η όλη αυτή εξερευνητική επιχείρηση, δημοσιεύθηκαν στο Λονδίνο από το 1883 μέχρι το 1895 σε 50 τόμους υπό την διεύθυνση του Μάρεϋ.

Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ πήρε το όνομά του από αυτό το πλοίο.