Τραμ Καλαμάτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τραμ Καλαμάτας ήταν γραμμή τροχιοδρόμου που λειτούργησε από το 1910 έως το 1940 στην Καλαμάτα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1898, επί δημαρχίας του Πέτρου Αντ. Μαυρομιχάλη, το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας ενέκρινε σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία Χίντερμαν και Σια Περί εγκαταστάσεως Ηλεκτρικού Σταθμού εν Καλάμαις προς φωτισμόν και κινητήριον δύναμιν. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή η ανάδοχος εταιρία θα κατασκεύαζε και θα εκμεταλλευόταν τροχιόδρομον ηλεκτρικού συστήματος εναερίου άνευ τινός απαιτήσεως παρά του Δήμου.... Τελικά όμως η εν λόγω σύμβαση δεν υλοποιήθηκε.

Δέκα χρόνια αργότερα, επί δημαρχίας Μπενάκη, με το υπ' αριθ. 21243/1908 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αγγ. Λίγγρη, παραχωρήθηκε στον Ιπποκράτη Απέργη το προνόμιο της εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των ηλεκτρικών τροχιοδρόμων. Όπως προέβλεπε το συμβόλαιο, κατασκευάστηκαν δύο τροχιοδρομικές γραμμές που ένωναν την πόλη με την παραλία. Η μία γραμμή είχε αφετηρία στην Κάτω Πλατεία και αφού περνούσε την οδό Αριστομένους κατέληγε στην παραλία στη συμβολή με τον Νέο Δρόμο (σήμερα Φάρων). Η άλλη ξεκινούσε από την πλατεία Φραγκόλιμνα, περνούσε από τον Νέο Δρόμο και κατέληγε στη συμβολή Φαρών και Ναυαρίνου. Οι δύο γραμμές εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 1910 και ο Απέργης όφειλε να πραγματοποιεί τους θερινούς μήνες 24 δρομολόγια ημερησίως και 20 τους χειμερινούς μήνες. Η εταιρεία που συνέστησε ο Ι. Απέργης για την εκμετάλλευση του τροχιοδρόμου της Καλαμάτας ονομαζόταν Ηλεκτρικοί Τροχιόδρομοι Καλαμών.

Το τραμ είχε 6 βαγόνια δύο αξόνων με 16 θέσεις, τα οποία κατασκευάστηκαν από τη Siemens. Οι θέσεις βρίσκονταν εκατέρωθεν με την μορφή ξύλινων πάγκων ενώ στην μέση υπήρχε χώρος για όρθιους. Κατά μήκος των βαγονιών υπήρχε ένα σχοινί στο οποίο ήταν δεμένο ένα καμπανάκι για να ειδοποιούν οι επιβάτες τον οδηγό όταν επιθυμούσαν να αποβιβαστούν. Στο τραμ υπήρχε και εισπράκτορας.

Το 1915 το δίκτυο του τραμ επεκτάθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η Πάνω Πόλη. Για να γίνει όμως αυτό κατεδαφίστηκε το εκκλησάκι του Αϊ-Θανάση.

Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας το τραμ στην Καλαμάτα διέκοψε την λειτουργία του στις 25 Νοεμβρίου 1939 ή το χειμώνα του 1940. Η αφαίρεση των γραμμών του τραμ έγινε σταδιακά και ολοκληρώθηκε το 1962.

Πρόσφατες εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσό 1,8 δισ. δραχμών για την εκ νέου εγκατάσταση τροχιοδρομικού δικτύου στην Καλαμάτα. Η πρόθεση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί και μέχρι σήμερα η Καλαμάτα δεν έχει αποκτήσει ξανά τραμ. Επιπλέον από το 2016 η Μεσσηνία δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση, καθώς διεκόπη το δρομολόγιο Καλαμάτα-Μεσσήνη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]