Τρίοπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία ο Τρίοπας ήταν ήρωας που συνδέεται με πολλές γενεαλογίες και τόπους, ιδιαίτερα με το Άργος ή με τους αποικισμούς από τη Θεσσαλία και τη Ρόδο.

Αυτός κατέστρεψε το ναό της Δήμητρας, προκειμένου να αποκτήσει τα υλικά για τη στέγη του σπιτιού του και τιμωρείθηκε με ακόρεστη πείνα, καθώς και από ένα φίδι που το δηλητηρίαζε.

Τελικά η Δήμητρα τον τοποθέτησε μαζί με το φίδι ανάμεσα στα αστέρια στον αστερισμό Οφιούχος για να θυμίζει το έγκλημα και την τιμωρία του.

Μια πόλη στην Καρία ονομάστηκε Τριόπιον παίρνοντας το όνομά του.

  • Τρίοπας, ένας από τους Ηλιάδες, γιούς του Ήλιου και της Ρόδου.

Ο Τρίοπας, μαζί με τους αδελφούς του, Μακαρέα, Ακτίνο και Κάνδαλο, ήταν ζήλευαν τον πέμπτο αδελφό τους, τον Τεναγέα, ο οποίος είχε μεγάλη επιδεξιότητα στις επιστήμες και τον σκότωσε. Όταν το έγκλημά τους αποκαλύφθηκε, ο Τρίοπας διέφυγε στην Καρία σε ένα ακρωτήρι που έλαβε το όνομά του (το Τριόπιο Ακρωτήριο).

Αργότερα ίδρυσε την πόλη της Κνίδου. Υπήρχε ένα άγαλμά του και το άλογό του στους Δελφούς, μια προσφορά από τους ανθρώπους της Κνίδου.

Κατά μία εκδοχή ήταν ο πατέρας της Μεσσήνης, του Ίασου, Ξάνθου, Αγήνωρα, και Πελασγού. Εναλλακτικά, ο Τρίοπας ήταν γιος του Πείρανθου (ο ίδιος ο γιος του Άργους και ο αδελφός του Κρίασου). Ανήκε στον οίκο του Φορωνέα.

  • Ο Τρίοπας μπορεί να είναι μια εκδοχή του Δία του Άργους

ή μπορεί να είναι ο ανθρώπινος αντιπρόσωπός του.

Συχνά αναπαρίσταται με ένα τρίτο μάτι στο μέτωπό του, «τριόφθαλμος», αυτός δηλαδή που έχει τρία μάτια, και επομένως μπορεί να βλέπει σχεδόν τα πάντα («πανόπτης»).