The Kiss (ταινία, 1896)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Το φιλί (1896))
The Kiss (ταινία, 1896)
ΣκηνοθεσίαΟυίλιαμ Χάις[1][2]
ΠαραγωγήΤόμας Έντισον
Βασισμένο σεThe Widow Jones
ΠρωταγωνιστέςMay Irwin[1] και John C. Rice[1]
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Χάις
Εταιρεία παραγωγήςEdison Studios
ΔιανομήThomas A. Edison, Inc.
Πρώτη προβολή1896
Διάρκεια18 δευτερόλεπτο
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Το φιλί

Το φιλί (αγγλ. The Kiss ή The May Irwin Kiss, The Rice-Irwin Kiss, The Widow Jones) είναι αμερικάνικη κινηματογραφική ταινία του Γουίλιαμ Χις του 1896, διάρκειας μόλις 18 δευτερολέπτων . Είναι η πρώτη κινηματογραφική ταινία με φιλί, ενώ η εφημερίδα New York World που τύπωσε τη σκηνή αυτή είναι η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε φιλί σε πρωτοσέλιδο. Ήταν επίσης το πρώτο σκάνδαλο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία, που αποτελείται από μία μόλις σκηνή 18 δευτερολέπτων, δείχνει έναν άνδρα και μια γυναίκα που αγκαλιάζονται τρυφερά, συζητούν, και τελικά ο άνδρας, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, της δίνει ένα φιλί.

Ιστορικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1895 ο Τόμας Έντισον για να αντιμετωπίσει την επιτυχία των ανταγωνιστών του από τη Γαλλία, ίδρυσε την εταιρεία Βίτασκόουπ και άρχισε και αυτός την παραγωγή κινηματογραφικών έργων προβολής. Τον Απρίλιο του 1896 ο Γουίλιαμ Χις, υπεύθυνος για την παραγωγή των ταινιών του Έντισον, γύρισε μία σκηνή εμπνευσμένη από την τελική σκηνή του δημοφιλέστατου θεατρικού έργου της τότε εποχής The Widow Jones. Το έργο έκανε ρεκόρ και έγινε το δημοφιλέστερο της Βίτασκόουπ τη δεκαετία του 1890, αφού παρουσιάζονταν συνέχεια πάνω από ένα χρόνο σε όλη την Αμερική, ενώ το ενθουσιασμένο κοινό ξέσπαγε μετά την παράσταση σε θερμά χειροκροτήματα. Απέσπασε όμως και μερικές κριτικές, αφού μερικοί θεώρησαν τη σκηνή ανήθικη.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φιλί θεωρείται σήμερα ως το διασημότερο αμερικάνικο κινηματογραφικό έργο του 19ου αιώνα. Το 1999 η National Film Registry αναγνώρισε το έργο ως «ιδιαίτερα πολύτιμο».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.ofdb.de/film/18287,The-Kiss. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/descriptions-and-essays/. Ανακτήθηκε στις 2  Απριλίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]