Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι
ΣκηνοθεσίαΤζον Mάντεν
ΠαραγωγήΤιμ Μπέβαν
Κέβιν Λόντερ
ΣενάριοΛουί Ντε Μπερνιέρ (Νουβέλα)
Σον Σλόβο
Βασισμένο σεCaptain Corelli's Mandolin
ΠρωταγωνιστέςΝίκολας Κέιτζ
Πενέλοπε Κρουζ
Τζον Χερτ
ΜουσικήΣτίβεν Γουόρμπεκ
ΦωτογραφίαΤζον Τολ
ΜοντάζMick Audsley
Εταιρεία παραγωγήςStudioCanal και Working Title Films
ΔιανομήMiramax Films
Πρώτη προβολήCountry flag 17/8/2001
Country flag 28/9/2001
Διάρκεια127 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ιταλικά

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (Captain Corelli's Mandolin) είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 2001. Πρωταγωνιστούν οι Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση του ρομαντικού δράματος διαδραματίζεται στα 1942. Στο πλαίσιο της κοινής ιταλογερμανικής κατοχής, μια διμοιρία Ιταλών στρατιωτών φθάνει στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει την τυπική στο νησί παρουσία των λιγοστών ναζιστικών δυνάμεων. Το ξέγνοιαστο μεσογειακό ταμπεραμέντο της φρουράς σύντομα θα αμβλύνει την αρχική δυσφορία των χωρικών, ενώ ένα παθιασμένο ειδύλλιο θα πλεχτεί βαθμιαία ανάμεσα στον φιλόμουσο λοχαγό των Ιταλών (Νίκολας Κέιτζ) και τη μνηστευμένη κόρη του τοπικού γιατρού (Πενέλοπε Κρουζ). Ωσπου, αναπόφευκτα, τα σύννεφα του πολέμου θα φτάσουν μέχρι τις ακτές του νησιού, απειλώντας την ηρεμία τόσο των κατοίκων όσο και των ανυποψίαστων κατακτητών.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα είναι όμορφα και «φωτογενή» σε τούτο το ρομαντικό έπος - ακόμη και ο πόλεμος. Αυτό, άλλωστε, ήταν το πρόβλημα και στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Λουί Ντε Μπερνιέρ, το οποίο ωστόσο διατηρούσε κάποια δόση ρεαλισμού, στα κομμάτια κυρίως που έχουν αφαιρεθεί κατά τη σεναριακή προσαρμογή. Mέσα στη γενικευμένη υπεραπλούστευση, εννοείται πως «την πληρώνει» και η ελληνική αντίσταση, η δράση της οποίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη όταν δεν είναι... γραφική. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κεφαλονιά που είχε γίνει μεγάλη διαφήμιση του νησιού τότε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]