Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου
ΣυγγραφέαςΤζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν
ΜεταφραστήςΠαρασκευή Σαρμπάνη
ΤίτλοςA Song of Ice and Fire
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1996
Μορφήσειρά από μυθιστορήματα (επική φαντασία)
Εμπνευσμένο απόΟι Καταραμένοι βασιλείς[1]
ΤόποςKing's Landing
Westeros
Essos
Sothoryos
Ultos
ΒραβείαNPR Top 100 Science Fiction and Fantasy Books
Πρώτη έκδοσηBantam Books
HarperCollins
Gigamesh
J'ai Lu
Gigamesh
Leya
AST
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου (αγγλικά: A Song of Ice and Fire[2]) είναι σειρά μυθιστορημάτων επικής φαντασίας του Αμερικανού λογοτέχνη Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά θα ολοκληρωθεί σε επτά μέρη, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τα πέντε. Ο Μάρτιν ξεκίνησε να γράφει την σειρά το 1991 προς απάντηση στον περιορισμό της τηλεοπτικής παραγωγής και εξέδωσε το πρώτο βιβλίο, Παιχνίδι του Στέμματος, το 1996. Ο Μάρτιν σταδιακά επέκτεινε τα αρχικά προγραμματισμένα για τριλογία σε τέσσερα, έξι και τελικά σε επτά βιβλία. Το πέμπτο βιβλίο, Ο Χορός των Δράκων, εκδόθηκε το 2011.

Η ιστορία του Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου λαμβάνει χώρα στις φανταστικές ηπείρους Γουέστερος και Έσσος, με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Η σειρά αφηγείται στο τρίτο πρόσωπο από 9 έως 31 απόψεις χαρακτήρων. Οι τρεις κύριες ιστορίες είναι: Η καταγραφή ενός δυναστικού εμφύλιου πολέμου για τον έλεγχο του Γουέστερος μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών οικογενειών, η αυξανόμενη απειλή των ψυχρών υπερφυσικών πλασμάτων Άλλων, που κατοικούν πέρα από ένα τεράστιο τείχος από πάγο στα βόρεια σύνορα του Γουέστερος, και η φιλοδοξία της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, εξόριστης κόρης ενός βασιλέα δολοφονημένου 15 χρόνια πριν σε έναν εμφύλιο πόλεμο, να επιστρέψει στο Γουέστερος και να διεκδικήσει τον νόμιμο θρόνο της.

Η σειρά φαντασίας έχει επαινεθεί για τον ρεαλισμό της. Διαπραγματεύεται την μαγεία για χάρη των μαχών και των πολιτικών ιντριγκών. Έχοντας εμπνευστεί από ιστορικά γεγονότα, ο Μάρτιν σκόπιμα αψηφά τους συμβιβασμούς της φανταστικής λογοτεχνίας και συχνά εμφανίζει βία, σεξουαλικότητα και ηθικές κρίσεις. Οι κεντρικοί χαρακτήρες σκοτώνονται υποδεικνύοντας ότι οι υποτιθέμενοι ήρωες ίσως να μην βγουν αλώβητοι και οι αναγνώστες αφήνονται να αποφασίσουν ποιοι χαρακτήρες είναι καλοί ή κακοί. Μέσα στον συχνά ηθικά διφορούμενο κόσμο του A Song of Ice and Fire, συχνά προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την πίστη, την υπερηφάνεια, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, την ευσέβεια και την ηθική της βίας.

Αρχικά εκδόθηκε χωρίς πολλή δημοσιότητα, τα βιβλία της σειράς τώρα έχουν πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Το τέταρτο και το πέμπτο βιβλίο της σειράς, που πήραν στον Μάρτιν πάνω από πέντε χρόνια το καθένα να γραφτούν, έφτασαν στην κορυφή των The New York Times Best Seller list με την έκδοση τους. Ανάμεσα στα πολλά παράγωγα έργα υπάρχουν τρεις σχετικές νουβέλες, η τηλεοπτική σειρά του HBO Game of Thrones, η προσαρμογή σε κόμικς και αρκετά επιτραπέζια και βιντεοπαιχνίδια.

Στην Ελλάδα το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Παιχνίδι του Στέμματος εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Anubis, ενώ σταδιακά κυκλοφόρησαν και τα υπόλοιπα βιβλία.

Σύνοψη πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου λαμβάνει χώρα σε μία φανταστική γη όπου οι εποχές κρατάνε για χρόνια. Αιώνες πριν από τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, τα Επτά Βασίλεια στην ήπειρο Γουέστερος ήταν ενωμένα για πολλές γενιές κάτω από την δυναστεία των Ταργκάρυεν, που ασκούσαν την εξουσία τους με δράκους που εξέπνεαν φωτιά, μέχρι την εξαφάνισή τους. Ο τελευταίος βασιλιάς Ταργκάρυεν σκοτώθηκε στην επανάσταση αρχόντων με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μπαράθηον δεκατέσσερα χρόνια πριν από τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Η ιστορία ξεκινά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και τα βιβλία ακολουθούν τρεις κύριες ιστορίες που διαιρούνται γεωγραφικά και από τους συμμετέχοντες. Όλα τα γεγονότα ιστορούνται από την οπτική γωνία του κάθε χαρακτήρα.

Η κύρια ιστορία των χρονικών είναι η πολύπλευρη πάλη για τον Σιδερένιο Θρόνο του Γουέστερος, μετά τον θάνατο του Βασιλιά Ρόμπερτ στο πρώτο βιβλίο, Παιχνίδι του Στέμματος. Ο γιος του Ρόμπερτ, ο Τζόφρυ, αμέσως διεκδικεί τον Σιδερένιο Θρόνο με την υποστήριξη της ισχυρής οικογένειας της μητέρας του, του πάμπλουτου Οίκου Λάννιστερ. Όταν ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ, το ‘Χέρι’ του Βασιλιά Ρόμπερτ εκτελείται αφότου έμαθε ότι ο Τζόφρυ και τα αδέλφια του δεν είναι στην πραγματικότητα παιδιά του Ρόμπερτ, τα αδέλφια του Ρόμπερτ, Στάννις και Ρένλυ διεκδικούν ο καθένας ξεχωριστά τον θρόνο. Εν τω μεταξύ, αρκετές περιοχές του Γουέστερος ζητούν να υπάρξει ξανά αυτοδιοίκηση: Ο μεγαλύτερος γιος του Ένταρντ Σταρκ, ο Ρομπ, ανακηρύσσεται βασιλιάς του Βορρά, ενώ ο Μπέιλον Γκρέιτζοϋ θεσπίζει ξανά ανεξάρτητο βασίλειο την γη του, τα Σιδερένια Νησιά. Αυτός ο αποκαλούμενους ως Πόλεμος των Πέντε Βασιλιάδων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη μέση του δεύτερου βιβλίου, Σύγκρουση Βασιλέων, με περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στην πάλη για την εξουσία.

Η δεύτερη ιστορία λαμβάνει χώρα στα βόρεια σύνορα του Γουέστερος, όπου ένα κολοσσιαίο τείχος από πάγο, χτισμένο πριν χιλιάδες χρόνια, υπερασπίζει το Γουέστερος από τους Άλλους, πλάσματα που πιστεύεται ότι είναι μυθικά από την αρχή της σειράς. Οι φρουροί του Τείχους, οι Ορκισμένοι Αδελφοί της Νυχτερινής Φρουράς, ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους αντιμετωπίζοντας τους Άγριους Ανθρώπους πέρα από το Τοίχος, όταν οι πρώτοι Άλλοι εμφανίζονται στο Παιχνίδι του Στέμματος. Την ιστορία της Νυχτερινής Φρουράς αφηγείται πρωτίστως ο Τζον Σνόου, νόθος γιος του Ένταρντ Σταρκ, καθώς ανεβαίνει στις τάξεις της Φρουράς και μαθαίνει την πραγματική φύση της απειλής που έρχεται από τα Βόρεια.

Στο τρίτο βιβλίο, Θύελλα από Ατσάλι, αυτή η ιστορία μπλέκεται με τον εμφύλιο πόλεμο του Νότου, όταν ο Στάννις Μπαράθηον κινείται προς το Τείχος για να προστατέψει το βασίλειο από την απειλή της εισβολής και ταυτόχρονα να κερδίσει την εύνοια των βόρειων οχυρών. Στο πέμπτο βιβλίο, Ο Χορός των Δράκων, ο μικρότερος αδερφός του Τζόφρυ, ο Τόμμεν, έχει τον Σιδερένιο Θρόνο, με την μητέρα του και αργότερα τον θείο του να υπηρετούν σαν Αντιβασιλείς, την ώρα που η πρώτη νιφάδα χιονιού καταφτάνει στην βασιλική τους κατοικία στο Κινγκς Λάντινγκ.

Η τρίτη ιστορία τοποθετείται σε μία τεράστια ανατολική ήπειρο που ονομάζεται Έσσος και ακολουθεί την Νταινέρυς Ταργκάρυεν, την τελευταία απόγονο του Οίκου Ταργκάρυεν. Η ιστορία της είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες, μέχρι μερικοί περιστασιακοί χαρακτήρες να ενωθούν μαζί της στο Χορός των Δράκων. Ζώντας εξόριστη στο Έσσος, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει δείχνουν τις αυξανόμενες ικανότητές της, καθώς από άπορη που πωλείται σε γάμο με έναν βάρβαρο πολέμαρχο γίνεται μία ισχυρή και έξυπνη κυβερνήτης. Η άνοδος σηματοδοτείται με την γέννηση τριών δράκων από απολιθωμένα αβγά δράκου που της δόθηκαν σαν γαμήλιο δώρο. Με τον τρικέφαλο δράκο για οικόσημο της οικογένειάς της, αυτά τα πλάσματα έχουν συμβολική αξία για αυτήν, πριν από το να μεγαλώσουν αρκετά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σκοπό της, την ανάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου.

Βιβλία και νουβέλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ολοκληρωμένα βιβλία είναι τα εξής:

Τα εναπομείναντα μέρη ονομάζονται:

  • Οι Άνεμοι του Χειμώνα
  • A Dream of Spring (παλιά γνωστό ως A Time for Wolves)

Υπάρχουν και δύο νουβέλες που προηγούνται χρονικά του θέματος της σειράς.

  • Περιπλανώμενος Ιππότης (1998)
  • The Sworn Sword (2003)
  • Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων (2015)
  • Ο Δράκος του Πάγου (2015)

Ο Περιπλανώμενος Ιππότης έχει εκδοθεί και σε μορφή κόμικ από τον Dabel Brothers Productions.

Το "Φωτιά & Αίμα" είναι η ολοκληρωμένη ιστορία του Οίκου των Ταργκάρυεν, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 2018. Η ιστορία διαδραματίζεται 300 χρόνια πριν τα γεγονότα του βιβλίου "Παιχνίδι του Στέμματος". Η επερχόμενη σειρά του HBO και prequel του Game of Thrones με τίτλο House of the Dragon[3] βασίζεται στα γεγονότα του πρώτου τόμου του Fire & Blood (Φωτιά & Αίμα) και εξιστορεί τον σημαντικότερο εμφύλιο του Οίκου Ταργκάρυεν, τον λεγόμενο "Χορό των Δράκων".

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα[4] στις 21 Αυγούστου του 2022.

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιβλία είναι γνωστά για τους πολύπλοκους χαρακτήρες, τις ξαφνικές και συχνά βίαιες ανατροπές στην πλοκή και για την περίπλοκη πολιτική δολοπλοκία. Σε ένα είδος όπου η μαγεία έχει συνήθως τον κεντρικό ρόλο, αυτή η σειρά ιστοριών είναι φημισμένη για την περιορισμένη και διακριτική χρήση της, παρουσιάζοντας την σαν μία διφορούμενη και συχνά κακή παρασκηνιακή δύναμη.[5] Τα βιβλία εν τέλει, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επικεντρώνονται στην κλιμακούμενη διαφωνία μεταξύ "Καλού" και "Κακού". Η πλοκή περιστρέφεται πρωταρχικά γύρω από πολιτικές συγκρούσεις και εμφύλιους πολέμους, με μόνο μία ή δύο ιστορίες να υπαινίσσονται την πιθανότητα ύπαρξης μίας εξωτερικής απειλής.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.bbc.com/news/magazine-26824993.
  2. «Wikipedia». 
  3. «House of the Dragon Cast & Characters | HBO.com». www.hbo.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
  4. «https://twitter.com/hbomax/status/1509183677518987267». Twitter. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  5. SFX Magazine #138 feature, Christmas 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]