Το Όγδοο Θαύμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Όγδοο Θαύμα
The Greatest Show on Earth
ΣκηνοθεσίαΣέσιλ Μπι ΝτεΜιλ
ΠαραγωγήΣέσιλ Μπι ΝτεΜιλ
ΣενάριοΦρέντερικ Μ. Φρανκ
Θίοντορ Σαιντ Τζον
Φράνκ Καβέτ
Μπαρέ Λίντον
ΠρωταγωνιστέςΤσάρλτον Ίστον
Τζέιμς Στιούαρτ
Μπέτι Χάτον
Γκλόρια Γκράχαμ
ΜουσικήΒίκτορ Γιανγκ
ΦωτογραφίαΤζορτζ Μπάρνς και John Peverell Marley
ΜοντάζAnne Bauchens
ΕνδυματολόγοςΊντιθ Χεντ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολήCountry flag 10/1/1952
Κυκλοφορία1952
Διάρκεια152 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Ο σκηνοθέτης Σέσιλ Ντε Μιλ στο τρέιλερ της ταινίας

Το όγδοο θαύμα (πρωτότυπος τίτλος The Greatest Show on Earth) είναι Αμερικανική δραματική ταινία του 1952 σε σκηνοθεσία Σέσιλ Ντε Μιλ. Ο σκηνοθέτης έκανε επίσης την παραγωγή και κρατά το ρόλο του αφηγητή στην ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Τσάρλτον Ίστον, Μπέτι Χάτον, Τζέιμς Στιούαρτ, Κόρνελ Γουάιλντ και Γκλόρια Γκράχαμ. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1952.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου εξασφαλίσει την υποστήριξη των χρηματοδοτών του τσίρκου Το Μεγαλύτερο Θέαμα στον Κόσμο για περιοδεία που πρόκειται να διαρκέσει ολόκληρη τη σεζόν, ο επιτελαρχης του θιάσου Μπραντ Μπρέιντεν (Τσάρλτον Ίστον) προσλαμβάνει το Μέγα Σεμπάστιαν (Κόρνελ Γουάιλντ). Ο Σεμπάστιαν είναι διάσημος και ριψοκίνδυνος ακροβάτης, ο οποίος πρόκειται να προσελκύσει κόσμο. Ως μεγάλο όνομα όμως, ο Μέγας Σεμπάστιαν πρόκειται να εμφανιστεί στο κέντρο της πίστας, σημείο στο οποίο επρόκειτο να εμφανιστεί η κοπέλα του Μπραντ, Χόλι (Μπέτι Χάτον). Όταν η Χόλι μαθαίνει ότι πρόκειται να μετακινηθεί στη γωνιά της πίστας, η σχέση της με τον Μπραντ καταρρέει κι η ίδια ξεκινά ένα είδος μονομαχίας πάνω στις ακροβατικές αιώρες με τον Σεμπάστιαν, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές και των δυο. Στο μεταξύ η αστυνομία βρίσκεται πίσω από τα ίχνη ενός γιατρού που σκότωσε τη σύζυγο του και κρύβεται στο τσίρκο πίσω από το μακιγιάζ ενός κλόουν, με το ψευδώνυμο Μπάτονς (Τζέιμς Στιούαρτ).

Πληροφορίες Παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν από τη δεκαετία του 1920 που ο μεγάλος σκηνοθέτης της Paramount Σέσιλ Ντε Μιλ ήθελε να σκηνοθετήσει μια ταινία με θέμα το τσίρκο. Αλλά οι επικές του κολοσσιαίες ταινίες πάντα έμπαιναν σε πρώτο πλάνο και η πραγματοποίηση της ταινίας αναβαλλόταν. Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1940 η Paramount, μετά από επιθυμία του, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με ένα από τα μεγαλύτερα τσίρκα στις Η.Π.Α., το θίασο των Ringling Brothers, ο οποίος θα τους παραχωρούσε, χώρο, καλλιτέχνες και το όνομά τους, για την πραγματοποίηση της ταινίας με τίτλο Το Μεγαλύτερο Θέαμα στον Κόσμο. Η συμφωνία έκλεισε και η Paramount πλήρωσε το θίασο με 250.000 δολάρια. Η ταινία επρόκειτο να έχει χαρακτήρα ντοκιμαντέρ με στοιχεία από μιούζικαλ και την απαραίτητη ρομαντική κεντρική ιστορία που αποτελεί δέλεαρ για κάθε θεατή.

Αρχική επιλογή για το ρόλο του επιτελάρχη του θιάσου Μπραντ Μπρέιντεν, ο Ντε Μιλ σκέφτηκε τον Μπαρτ Λάνκαστερ (που είχε δουλέψει σε τσίρκο) και τον Κερκ Ντάγκλας, αλλά τελικά έδωσε το ρόλο στον εξίσου μυώδη Τσάρλτον Ίστον. Πολλές ντίβες της εποχής (Μάρλεν Ντίτριχ, Πολέτ Γκοντάρ και Χέντι Λαμάρ) θέλησαν τον ρόλο της ακροβάτισσας Χόλι, αλλά ο ρόλος κατέληξε στο ανερχόμενο αστέρι της Paramount, Μπέτι Χάτον που είχε συμμετάσχει σε πολλά μιούζικαλ του στούντιο και ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει σε επικίνδυνες ακροβατικές σκηνές της ταινίας. Πέρα από τον Ίστον και την Χάτον στην ταινία συμμετείχε ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, μεγάλοι αστέρες της εποχής όπως, ο Τζέιμς Στιούαρτ (στο ρόλο ενός κλόουν) με το πρόσωπο καλυμμένο καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, η Γκλόρια Γκράχαμ, ο Κόρνελ Γουάιλντ και η Ντόροθι Λαμούρ. Σύντομο πέρασμα στην ταινία έκαναν επίσης αστέρες όπως ο Μπομπ Χόουπ και ο Μπινγκ Κρόσμπι, οι οποίοι εμφανίζονται ανάμεσα στο κοινό να τρώνε φιστίκια. Τόσο η Γκλόρια Γκράχαμ, όσο κι η Ντόροθι Λαμούρ κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Υποδοχή και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε θερμή υποδοχή από το κοινό, καθώς η ταινία έκανε εισπράξεις της τάξεως των 12 εκατομμυρίων δολαρίων στο Box-Office[1] και ήταν η πιο εμπορική ταινία στη Αυστραλία το 1952.[2] Οι κριτικοί αντιθετως δεν την υποδέχτηκαν με την ίδια θέρμη, καθώς θεωρούσαν αυτού του είδους τις ταινίες ξεπερασμένες.

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ εκείνης της χρονιάς έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το μιούζικαλ Τραγουδώντας στη βροχή (Singing In The Rain, 1952) έλαβε μονάχα 2 υποψηφιότητες (και εν τέλει καμία αναγνώριση) και το ότι Το όγδοο θαύμα έλαβε πέντε υποψηφιότητες σε σημαντικές κατηγορίες, φτάνοντας την ημέρα της τελετής να κερδίσει το βραβείο, υπερέχοντας ταινιών σημαντικών και διαχρονικών όπως: Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon, 1952) του Φρεντ Τσίνεμαν και Ο ήσυχος άνθρωπος (The Quiet Man, 1952) του Τζον Φορντ.

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ταινίας – Σέσιλ Μπι ΝτεΜιλ
  • Καλύτερης Υπόθεσης Σε Ταινία – Φρέντερικ Μ. Φρανκ, Θίοντορ Σαιντ Τζον & Φράνκ Καβέτ

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας – Σέσιλ Μπι ΝτεΜιλ
  • Κοστουμιών σε ασπρόμαυρη ταινία - Ίντιθ Χεντ, Ντόροθι Τζέακινς & Μάιλς Γουάιτ
  • Μοντάζ - Άννα Μπάουενς

Άλλα Βραβεία:

  • 1952 - Χρυσή Σφαίρα - Καλύτερη Δραματική Ταινία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 'Top Box-Office Hits of 1952', Variety, January 7, 1953
  2. «COMEDIAN TOPS FILM POLL.». The Sunday Herald (Sydney, NSW : 1949 - 1953) (Sydney, NSW: National Library of Australia): σελ. 4. 28 December 1952. http://nla.gov.au/nla.news-article18504988. Ανακτήθηκε στις 9 July 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]