Τομπάιας Σμόλετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τομπάιας Σμόλετ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tobias Smollett (Αγγλικά)
Γέννηση19  Μαρτίου 1721[1][2][3]
Κάρντρος[4]
Θάνατος17  Σεπτεμβρίου 1771[5][6][7]
Λιβόρνο
Αιτία θανάτουφυματίωση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςOld English Cemetery, Livorno
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
σκωτς
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[8]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Γλασκώβης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός συγγραφέας
ιστορικός
μυθιστοριογράφος
δημοσιογράφος
χειρουργός
μεταφραστής
ποιητής
συγγραφέας[9]
Περίοδος ακμής1748
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τομπάιας Σμόλλετ (Tobias Smollett, Ρέντον, Σκωτία 1721 - Λιβόρνο, Ιταλία 1771) ήταν Σκωτσέζος ποιητής και μυθιστοριογράφος. Ήταν γνωστός για τα μυθιστορήματα σε ύφος πικαρέσκο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομπάιας Τζορτζ Σμόλλετ γεννήθηκε στο Ντάλκουερν του Ρέντον. Ήταν ο τέταρτος γιος του Άρτσιμπαλντ Σμόλλετ και της Μπάρμπαρα Κάννιγχαμ. Πήγε σχολείο στο Νταμπάρτον και άρχισε σπουδές ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αλλά έφυγε στο Λονδίνο πριν τις ολοκληρώσει, έχοντας μαζί του μια τραγωδία του η οποία όμως απορρίφθηκε από τον διάσημο θεατράνθρωπο Ντέηβιντ Γκάρρικ. Το 1740 κατατάχθηκε ως βοηθός χειρουργός στο πολεμικό ναυτικό και πήρε μέρος σε εχθροπραξίες στην Κολομβία. Στην Τζαμάικα εγκατέλειψε την υπηρεσία του και γνώρισε την Ανν "Νάνσυ" Λάσσελς, τη γυναίκα που παντρεύτηκε μετά την επιστροφή του στην Αγγλία το 1744. Απέκτησαν μια κόρη, την Ελίζαμπεθ, που πέθανε σε ηλικία 15 ετών (περ. 1762).

Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του χειρουργού αλλά η κλίση του ήταν προς τη λογοτεχνία. Η κλίση αυτή και εμπειρίες του από το ναυτικό έδωσαν το 1748 το φημισμένο μυθιστόρημά του Οι περιπέτειες του Ρόντρικ Ράντομ.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πικαρέσκο, αρκούντως βιογραφικό, επηρεασμένο από τον Θερβάντες και τον Λεσάζ, τα έργα των οποίων ο Σμόλλετ μετέφρασε. Πόρνες, μαστροποί, εξαθλιωμένοι στρατιώτες, μικροπωλητές, τυχοδιώκτες, βίαιοι στρατολόγοι, δουλέμποροι, παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο παρά ταύτα έχει ευτυχή κατάληξη, μέχρι του σημείου ν’ αποφασίσει και να τελέσει γάμο ο ήρωάς του παρά τα όσα είδαν τα μάτια του.

Το 1750 ο Σμόλλετ πήρε το πτυχίο της ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Αμπερντήν, αλλά δεν ασχολήθηκε με το επάγγελμα και το 1751 δημοσίευσε τις Περιπέτειες του Πέρεγκριν Πικλ, ένα βιβλίο με πολλές περιπέτειες και πολύ χιούμορ.

Το 1763, εξ αιτίας της κλονισμένης υγείας του (κι ενδεχομένως των απότομων τρόπων του) έφυγε στην ηπειρωτική Ευρώπη, καλύπτοντας τα έξοδά του με τις εισπράξεις των Ταξιδιών στη Γαλλία και Ιταλία.

Το 1769 έγραψε στην Ιταλία, το τελευταίο και από πολλούς θεωρούμενο καλύτερο έργο του την Αποστολή του Χάμφρυ Κλίνκερ.

Από τον Σμόλλετ λείπει η παραδοχή μιας φυσιολογικής ζωής και υστερεί στη διάρθρωση της πλοκής. Αλλά δημιούργησε ολοζώντανους χαρακτήρες και οι περιγραφές του προσώπων και καταστάσεων είναι πειστικότατες.

Επιλογή έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tobias Smollett στο Wikimedia Commons