Τζόζεφ Πάτρικ Κέννεντυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι)
Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joseph P. Kennedy Sr. (Αγγλικά)
Γέννηση6  Σεπτεμβρίου 1888[1][2][3]
Βοστώνη
Θάνατος18  Νοεμβρίου 1969[1][2][3]
Hyannis Port
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςHolyhood Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
τραπεζίτης
διπλωμάτης
επενδυτής
οικονομολόγος
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡόουζ Κένεντι (1914–1969)[5][6]
ΤέκναΤζον Φιτζέραλντ Κένεντι[5]
Ρόσμαρι Κένεντι[5]
Καθλίν Κένεντι Κέιβεντις[5]
Γιούνις Κένεντι Σράιβερ[7][5]
Πατρίσια Κένεντι Λόφορντ[5]
Ρόμπερτ Κένεντι[5]
Τεντ Κένεντι[5]
Τζόζεφ Π. Κένεντι[7][5]
Τζιν Κένεντι Σμιθ[7][5]
ΓονείςΠάτρικ Τζόζεφ Κένεντι και Mary Augusta Hickey[7]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ
πρέσβης
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόζεφ Πάτρικ Κέννεντυ (Joseph P. Kennedy Sr., 6 Σεπτεμβρίου 1888 - 18 Νοεμβρίου 1969) ήταν Αμερικανός πολιτικός, επιχειρηματίας, επενδυτής και πατέρας των πολιτικών Μπομπ, Τζον, Ρόμπερτ και Τεντ Κέννεντυ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βοστώνη και ήταν γιος του Πάτρικ Τζόζεφ Κέννεντυ και της Μπρίτζετ Μέρφι. Αποπεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Λατινική Σχολή[8] της Βοστώνης και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά[8] στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εργάστηκε στην τράπεζα Columbia Trust, την οποία έσωσε από χρεοκοπία δανειζόμενος 45.000 δολλάρια από συγγενείς και φίλους. Γι'αυτό τον λόγο εξελέγη πρόεδρος[8] της Τράπεζας σε ηλικία 25 ετών. Το 1919 ανέλαβε υποδιευθυντής[8] των ναυπηγείων Bethlehem Steel, θέση από την οποία γνώρισε[8] τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ.

Απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 1969.

Επιχειρηματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επιχειρηματίας επένδυσε στο real estate και στο χρηματιστήριο. Μέσω της εταιρείας Old Colony Realty Associates Inc αγόραζε οικόπεδα σε υποβαθμισμένες περιοχές πουλώντας τις αργότερα. Στη συνέχεια εργάστηκε στην επενδυτική εταιρεία Hayden, Stone & Co, από την οποία αποχώρησε ιδρύοντας τη δική του εταιρεία με την επωνυμία Libby Owens Ford. Εφαρμόζοντας απαγορευμένες, σήμερα, πρακτικές όπως αυτές της εσωτερικής πληροφόρησης και της χειραγώγησης της αγοράς, έγινε επιτυχημένος επενδυτής. Αποσύρθηκε[9] από το χρηματιστήριο πριν από το κραχ του 1929. Το 1935 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 180 εκατομμύρια δολλάρια (3,1 δις σήμερα).

Το 1926 εγκαταστάθηκε στο Χόλυγουντ αγοράζοντας και συγχωνεύοντας studio. Αγόρασε αρχικά το στούντιο FBO[9], το οποίο το συγχώνευσε με KAO δημιουργώντας το RKO. Επιχείρησε να αγοράσει τη θεατρική αλυσίδα Pentages, το οποίο αριθμούσε 63 θέατρα, προχωρώντας σε προσφορά οκτώ εκατομμυρίων δολλαρίων (110 εκατομμύρια σήμερα), προσφορά όμως που δεν έγινε δεκτή. Σε αντίποινα απαγόρευσε τη διανομή ταινιών παραγωγής του στους κινηματογράφους του. Όταν όμως ο Αλέξανδρος Pantages, ιδιοκτήτης της αλυσίδας, κατηγορήθηκε για βιασμό, αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην πώληση της επιχείρησής του για 3,5 εκατομμύρια δολλάρια (48,1 εκατομμύρια σήμμερα). Ο ίδιος ο Pantages ισχυρίστηκε αργότερα, αφού αθωώθηκε στο εφετείο, ότι η κατηγορία είχε στηθεί από τον ίδιο τον Κέννεντυ.

Έχοντας αποκομίσει περί τα πέντε εκατομμύρια δολλάρια από την ενασχόλησή του με το Χόλυγουντ αποσύρθηκε από τον χώρο του θεάματος. Φέρεται να ανέπτυξε σχέσεις με τη Μαφία εισάγοντας από το εξωτερικό τεράστιες ποσότητες ουισκι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης ενώ λίγο πριν υπογραφεί η λήξη αυτής κατάφερε να αποσπάσει την εισαγωγή[10], κατ'αποκλειστικότητα, του τζιν Gordon's καθώς και το ουίσκι των εταιρειών Dewar's και Schenley.

Τη δεκαετία του 1930 αγόρασε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα γραφείων στις ΗΠΑ, το Merchandise Mart.

Πολιτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε χρηματοδότης του Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Με την εκλογή του τελευταίου ανέλαβε την προεδρία[10] της Επιτροπής για τις Ασφάλειες και το Εμπόριο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1935. Ως πρόεδρος αυτής προώθησε αρκετές μεταρρυθμίσεις όπως την υποχρέωση των εταιρειών να δημοσιεύουν ισολογισμούς σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της οικογένειας Μόργκαν. Εν συνεχεία μεταπήδησε στην προεδρία[10] της νεοσύστατης Ναυτιλιακής Επιτροπής. Την ίδια εποχή χρησιμοποιώντας την επιρροή του κατάφερε να διακόψει την εκπομπή του ιεροκήρυκα Τσαρλς Κόφλιν που επιτίθετο κατά του προέδρου Ρούζβελτ σχετικά με την οικονομική πολιτική του.

Τον Φεβρουάριο του 1938 διορίστηκε πρέσβης[10] των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία. Από τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Λονδίνο τάχθηκε κατά του πολέμου με τη Γερμανία επιχειρώντας μέχρι και τις αρχές του 1940 να συναντηθεί με τον Χίτλερ χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της αμερικανικής ηγεσίας. Η στάση του αυτή σε συνδυασμό με δηλώσεις του σε εφημερίδες ότι "ο πόλεμος κατά του φασισμού δεν είναι πόλεμος για τη δημοκρατία", οδήγησε, στις 22 Οκτωβρίου 1940, στην αντικατάστασή του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τη Ρόουζ Φιτζέραλντ[8], κόρη του Τζον Φιτζέραλντ, δημάρχου Βοστώνης, και απέκτησαν εννέα παιδιά:

Κατά τη διάρκεια του γάμου του διατηρούσε εξωγαμιαίες σχέσεις μεταξύ των οποίων και με την Γκλόρια Σβάνσον.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]