Τζόζεφ Άντισον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόζεφ Άντισον
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Μαΐου 1672, Μίλστον, Γουίλτσερ, Αγγλία
Θάνατος17 Ιουνίου 1719 (47 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
ΕθνότηταΑγγλική
ΕπάγγελμαΣυγγραφέας και πολιτικός
ΑξίωμαΜέλος του κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, μέλος του Ιδιωτικού Συμβουλίου της Ιρλανδίας, μέλος της 2ης βουλευτικής περιόδου της Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της 3ης βουλευτικής περιόδου της Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της 4ης βουλευτικής περιόδου της Μεγάλης Βρετανίας και μέλος της 5ης βουλευτικής περιόδου της Μεγάλης Βρετανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόζεφ Άντισον (Joseph Addison, 1 Μαΐου 1672 - 17 Ιουνίου 1719) ήταν Άγγλος δοκιμιογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός.

Σπούδασε στην Οξφόρδη και έπειτα στη Γαλλία και Ιταλία ως υπότροφος του κράτους. Υπηρέτησε ως κρατικός λειτουργός μέχρι το 1709, οπότε επέστρεψε στο Λονδίνο και άρχισε να αρθρογραφεί στο έντυπο The Tatler (Ο Φλύαρος) του φίλου του Ρίτσαρντ Στηλ και από το 1711 στην εφημερίδα The Spectator (Ο Θεατής), που ίδρυσε μαζί με τον Στηλ. Μέλος του Κοινοβουλίου από το 1708, έγινε υπουργός το 1717 αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Τα άρθρα του Άντισον άφησαν εποχή. Εξ ίσου μεγάλη εντύπωση έκανε η τραγωδία του Cato (Κάτων, 1713), ένα πολιτικό δράμα κατά της απολυταρχίας, που η επίδρασή του έφτασε μέχρι την Αμερικανική Επανάσταση. Έγραψε επίσης το λιμπρέτο της όπερας Rosamond του Τόμας Κλαίυτον (1707) και την κωμωδία The Drummer (Ο Τυμπανιστής).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]