Τζων Χολμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζων Χολμς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Αυγούστου 1944[1][2][3]
Άσβιλ, Οχάιο
Θάνατος13  Μαρτίου 1988[1][2][3]
Λος Άντζελες
Αιτία θανάτουAIDS
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΕιρηνικός Ωκεανός
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός πορνογραφικών ταινιών
ιερόδουλη
ηθοποιός ταινιών
έμπορος ναρκωτικών[4]
σκηνοθέτης κινηματογράφου
Περίοδος ακμής1967
Οικογένεια
ΣύζυγοςMisty Dawn (1987–1988)
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΑμερικανικός Στρατός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςAVN Hall of Fame

Ο Τζων Χολμς (πλήρες όνομα: Τζων Κέρτις Χολμς, John Curtis Holmes, 8 Αυγούστου 1944 - 13 Μαρτίου 1988) ήταν Αμερικανός πορνογραφικός ηθοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1944 σε επαρχιακή πόλη του Οχάιο. Η μητέρα του απέκτησε από δεύτερο γάμο άλλα 3 παιδιά.

Ο Χολμς πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, με τη μητέρα του να χωρίζει και να ξαναπαντρεύεται και σε συνδυασμό την προβληματική οικογενειακή ζωή, άφησαν έντονα τα σημάδια στη ψυχοσύνθεσή του ως παιδιού. Σε ηλικία 16 ετών εντάσσεται εθελοντικά στο Στρατό εγκαταλείποντας παράλληλα και το σπίτι του. Υπηρέτησε για 3 χρόνια στη Δυτική Γερμανία και επιστρέφοντας στην Αμερική μετακομίζει στο Λος Άντζελες και για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές. Το 1964, γνωρίζεται με τη νοσοκόμα Σάρον Γκεμπενίνι, την οποία παντρεύεται τον Αύγουστο του 1965.

Το 1968 γνωρίζεται με τον φωτογράφο και παραγωγό ερωτικών ταινιών Μπιλ Άμερσον και με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός σε ερωτικές ταινίες. Ως το 1971 καθιερώθηκε στο χώρο, καθώς την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία "Johny Wadd". Πρωταγωνίστησε επίσης και σε κλασικές ταινίες της αμερικανικής πορνογραφίας, όπως το "Βαθύ Λαρύγγι" (1972) και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 ήταν ο κορυφαίος του χώρου. Στην ακμή της καριέρας του, αρχίζει να εθίζεται στην κοκαΐνη, επηρεάζοντας όχι μόνο την προσωπική του ζωή, αλλά και τις συμμετοχές του στις ταινίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί από τους παραγωγούς στο περιθώριο.

Ο Χολμς για να συντηρήσει τον εαυτό του μπλέκει με τον υπόκοσμο. Η παρακμή του συνοδεύτηκε από μικροκλοπές και προαγωγή του εαυτού του στην πορνεία όσο και της 16χρονης συντρόφου του για να εξασφαλίζει τη δόση του.

Το καλοκαίρι του 1981, καθότι μπλεγμένος με τη μαφία, συμμετείχε στη ληστεία του σπιτιού του αρχιμαφιόζου Έντι Νας, προσωπικού του φίλου, ο οποίος είχε στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κοσμημάτων και μετρητών. Η ληστεία πραγματοποιείται, αλλά ο Έντι Νας ανακαλύπτει τους δράστες, πιάνει όμηρο τον Χολμς αναγκάζοντάς τον να προδώσει την συμμορία. Η συμμορία ξεκληρίστηκε από τα πρωτοπαλίκαρα του Έντι Νας, δεν ξεκαθαρίστηκε όμως ποτέ κατά πόσο ο Τζων Χολμς συμμετείχε στο φονικό που συνέβη την 1η Ιουλίου 1981. Φεύγει για το Μαϊάμι καταφέρνοντας να διαφύγει τη σύλληψη για 5 μήνες, κάνοντας διάφορες δουλειές και εξωθούσε στην πορνεία την ανήλικη σύντροφό του για να εξασφαλίζει τη δόση του. Η σύντροφός του τον καταδίδει στην αστυνομία για ξυλοδαρμό σε καθημερινή βάση, ο Χολμς συλλαμβάνεται και κατηγορείται και για τις δολοφονίες των μελών της μαφίας. Αρχικά αθωώνεται για την υπόθεση, όμως αρνείται τη συνεργασία με τις Αρχές. Συνδυαστικά με την περιφρόνησή του προς το δικαστήριο, είχαν ως αποτέλεσμα φυλάκιση 3 χρόνων.

Ολοκληρώνοντας την ποινή του, η δημοτικότητά του από την διαβόητη αυτή υπόθεση ήταν στα ύψη και επιστρέφει στα στούντιο των αισθησιακών ταινιών. Γυρίζει τη μία ταινία πίσω από την άλλη, συνεργαζόμενος παράλληλα και με την αστυνομία του Λος Άντζελες ως πληροφοριοδότης. Το Φεβρουάριο του 1986 διαγνώνεται ότι είναι θετικός στον ιό του AIDS. Ο Χολμς όμως έκρυψε τη θανάσιμη πάθησή του, λέγοντας ότι έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου, αρνούμενος πεισματικά να φορέσει προφυλακτικό. Η επιδείνωση της υγείας του δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί και οι παραγωγοί του πορνό τον απέκλεισαν δια παντός. Πέφτει στις καταχρήσεις καταδικάζοντας τον εαυτό του.

Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1988 σε ηλικία 43 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13979633c. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) SNAC. w6p02966. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 22347. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.