Τζουντ Λο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουντ Λο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jude Law (Αγγλικά)
Γέννηση29  Δεκεμβρίου 1972[1][2][3]
Λιούισαμ
ΚατοικίαΛονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςAlleyn's School, The Halley Academy και John Ball Primary School
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, παραγωγός ταινιών, ηθοποιός φωνής, σκηνοθέτης κινηματογράφου, ηθοποιός θεάτρου και σκηνοθέτης τηλεόρασης[4]
ΣύζυγοςΣέιντι Φροστ (1997–2003) και Phillipa Coan (από 2019)[5]
ΤέκναIris Law, Rafferty Law και Raff Law[6]
ΓονείςΠίτερ Λο
ΑδέλφιαΝατάσα Λο
Είδος τέχνηςΣαιξπηρική κωμωδία
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, Παγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1995)[7] και βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου (2000)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζούντ Λο (αγγλικά: David Jude Heyworth Law, 29 Δεκεμβρίου 1972) είναι Άγγλος ηθοποιός. Το 2007 τιμήθηκε με τιμητικό βραβείο Σεζάρ.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο, ο Λο ξεκίνησε την υποκριτική στο θέατρο. Με την συμμετοχή του σε μικρούς ρόλους σε ταινίες μεγάλης διάρκειας, έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην ταινία του σκηνοθέτη Άντονι Μινγκέλα Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ (1999), για την οποία κέρδισε το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού σε δεύτερο αντρικό ρόλο και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. Οι ταινίες Εχθρός προ των πυλών (2001), Α.Ι τεχνητή νοημοσύνη (2001) και Ο δρόμος της απώλειας (2002) είχαν εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία. Συμμετείχε ακόμη στην πολεμική ταινία Επιστροφή στο Cold Mountain (2003), στο δράμα Εξ επαφής (2004) και στη ρομαντική κωμωδία The Holiday (2006) κερδίζοντας υποψηφιότητες Academy Award και BAFTA για την συμμετοχή του στην πρώτη.

Ο Λο έπαιξε τον δρα Γουότσον στο Sherlock Holmes (2009) και στο Sherlock Holmes: A Game Of Shadows (2011), την νεότερη μορφή του Albus Dumbledore στο Φανταστικά ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ (2018) και τον Yon-Rogg στο Captain Marvel (2019), όλες από τις οποίες θεωρούνται από τις πιο καταφανείς κυκλοφορίες του. Άλλες αξιοσημείωτες ερμηνείες του είναι στο Contagion (2011), Hugo (2011), στις Παρενέργειες (2013), στο Ξενοδοχείο Grand Budapest (2014), Spy (2015), Genius (2016) και στις τηλεοπτικές σειρές The Young Pope (2016) και The New Pope.

Ο Λο έχει ακόμα μια επιτυχημένη καριέρα στο θέατρο, ερμηνεύοντας σε διάφορες παραγωγές του Γουέστ Εντ και του Μπροντγουέι, όπως το Les Parents terribles (1995), Άμλετ (2010) και Άννα Κρίστι (2011). Έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Τόνυ για την πρώτη και την δεύτερη από αυτές.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λο γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1972 στο Λιούσαμ, Νότιο Λονδίνο και είναι το δεύτερο παιδί των δασκάλων Μάργκαρετ Αν Χέιγουoρθ και Πίτερ Ρόμπερτ Λο. Ο πατέρας του έγινε σύμφωνα με τον Λο 'ο νεότερος διευθυντής σχολείου στο Λονδίνο'. Έχει μια αδελφή, την Νατάσα. Ο ίδιος φέρει και το όνομα Ντέιβιντ, το οποίο του έδωσαν οι γονείς του από έναν οικογενειακό τους φίλο, αλλά και από το τραγούδι των Beatles, 'Hey Jude', όπως επίσης από το βιβλίο 'Jude the Obscure', αλλά προσφονείται με το δεύτερο του όνομα, Τζουντ, από πάντα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λο είχε την πρώτη του ρηξικέλευθη ταινία στην βρετανική ταινία Shopping που έμελε να πρωταγωνιστήσει με τη μελλοντική του σύζυγο, Σέιντι Φροστ.

Το 1997 έγινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στην αυτοβιογραφική ταινία Wilde. Ο Λο κέρδισε το βραβείο 'Υποσχόμενου Νεοφερμένου' από τα Evening Standard British Film Awards για τον ρόλο του ως 'Λόρδος 'Άλφρεντ 'Μπόοζι' Ντάγκλας', τον εντυπωσιακό νεαρό εραστή του Στίβεν Φράι στην ταινία.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Άντριου Νίκολ, Gattaca, ο Λο έπαιξε τον ρόλο ενός πρώην αθλητή κολύμβησης με αναπηρία που ζούσε σε μια δυστοπία εμμονική με την γενετική εγκυρότητα. Στην ταινία του Clint Eastwood, Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού έπαιξε το ρόλο του Μπίλι Χάνσον, ενός νεαρού εκδιδόμενου που σκοτώθηκε από έναν έμπορο τέχνης που απεικονίστηκε από τον Κέβιν Σπέισι.

Το 1998, ο Λο έπαιξε τον Steven Grlscz, έναν βαμπίρ και έναν έμπειρο γυναικοκατακτητή, στο The Wisdom of Crocodiles.

Για τον Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλει[8] το 1999, ο Λο έμαθε να παίζει σαξόφωνο, έζησε στην Ιταλία για μήνες, απέκτησε αμερικανική προφορά και κέρδισε το βραβείο MTV Movie Award με τους Matt Damon και Fiorello για την εκτέλεση του τραγουδιού "Tu Vuò Fà L'Americano" των Ρενάτο Καροζόνε και Νικόλα Σαλέρνο. Ο ρόλος του κέρδισε το Βραβείο BAFTA για τον Καλύτερο Ηθοποιό σε δεύτερο αντρικό ρόλο καθώς και υποψηφιότητες για το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας για τον Καλύτερο ηθοποιό σε δευτερεύοντα αντρικό ρόλο - Motion Picture και Βραβείο Ακαδημίας Καλύτερου αντρικού ρόλου, μεταξύ των άλλων υποψηφιοτήτων.

Το 2001, ο Λο πρωταγωνίστησε ως Ρώσος ελεύθερος σκοπευτής Βασίλι Ζάϊτσεφ στην ταινία Εχθρός προ τον Πυλών και έμαθε χορό μπαλέτου για την ταινία A.I. Τεχνητή Νοημοσύνη (2001). Το 2002, έπαιξε τον μαφιόζο πληρωμένο δολοφόνο στο δράμα του Σαμ Μέντες της δεκαετίας του 1930, Ο δρόμος της απώλειας. Το 2003, συνεργάστηκε ξανά με τον σκηνοθέτη Άντονι Μινγκέλα, για το Cold Mountain, κερδίζοντας υποψηφιότητες Καλύτερου Ηθοποιού από μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, του Hollywood Foreign Press Association και της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών.

Ο Λο, θαυμαστής του Sir Laurence Olivier, πρότεινε να συμπεριληφθεί η εικόνα του ηθοποιού στην ταινία του 2004 Sky Captain and the World of Tomorrow. Χρησιμοποιώντας την επιστήμη των γραφικών υπολογιστών, πλάνα του νεαρού Olivier συγχωνεύτηκαν στην ταινία, παίζοντας τον Δρ. Totenkopf, μια μυστηριώδη επιστημονική ιδιοφυΐα και υπερπληθυσμό. Επίσης, το 2004, ο Λο χαρακτήρισε τον τίτλο στον Άλφι το remake της ταινίας του Bill Naughton του 1966, παίζοντας τον ρόλο που προήλθε από τον Michael Caine και αργότερα ανέλαβε έναν άλλο από τους προηγούμενους ρόλους του Caine στην ταινία Sleuth του 2007, που προσαρμόστηκε από τον Nobel Laureate στη Λογοτεχνία Harold Pinter, ενώ ο Caine έπαιξε το ρόλο που προήλθε από τον Olivier.

Το 2006, έπαιξε το ρόλο του μονογονεϊκού αδελφού της Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία The Holiday, μια σύγχρονη αμερικανική ρομαντική κωμωδία που γράφτηκε, δημιουργήθηκε και σκηνοθετήθηκε από την Νάνσι Μάγιερς. Μετά την εμφάνισή του σε μια σειρά από δράματα περιόδου και ταινίες επιστημονικής φαντασίας στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Λο είπε ότι θεωρούσε δύσκολο να προσεγγίσει τον σύγχρονο ρόλο σε αυτήν την ταινία. Όπως δήλωσε ο ηθοποιός, ένιωθε πιο ευάλωτος στο να παίζει έναν χαρακτήρα που ταιριάζει με τη δική του εμφάνιση και δεν απαιτεί προφορά ή φορεσιά. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Λο ήταν ένας από τους Top Ten A-list των πιο τραπεζικών ηθοποιών στο Χόλιγουντ, σύμφωνα με την κλίμακα Ulmer.

Ο Law είναι ένας από τους τρεις ηθοποιούς που ανέλαβαν το ρόλο του ηθοποιού Heath Ledger στην ταινία του Terry Gilliam 'The Imaginarium of Doctor Parnassus'. Μαζί με τον Λο, οι ηθοποιοί Johnny Depp και Colin Farrell απεικονίζουν "τρεις ξεχωριστές διαστάσεις στην ταινία". Εμφανίστηκε απέναντι από το Forest Whitaker στην κωμωδία σκοτεινής επιστημονικής φαντασίας Repo Men και ως Dr. Watson στην προσαρμογή του Σέρλοκ Χόλμς από τον Guy Ritchie, μαζί με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, καθώς και τη συνέχεια του 2011, Sherlock Holmes: A Game of Shadows. Ο Λο πρωταγωνίστησε ως σούπερ μοντέλο διασημοτήτων στην ταινία Rage, και blogger και "προφήτης" Alan Krumwiede στο ιατρικό θρίλερ 2011 του Contagion.

Τον Απρίλιο του 2017, ανακοινώθηκε ότι ο Λο θα απεικόνιζε τον Άλμπους Ντάμπλντορ σε νεαρή ηλικία στο Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 2018 με ανάμεικτες κριτικές. Υποδύθηκε επίσης τον Yon-Rogg στην υπερηρωική ταινία Captain Marvel του 2019. Η ταινία ήταν μια παγκόσμια επιτυχία στο box office, κερδίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως. Το 2020, ο Λο ανακοινώθηκε ότι θα παίξει τον Captain Hook σε μια ζωντανή έκδοση του Peter Pan της Disney, με τίτλο Πίτερ Παν & Γουέντι.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989, ο Λο έλαβε τον πρώτο τηλεοπτικό του ρόλο, σε μια ταινία βασισμένη στο παιδικό βιβλίο της Beatrix Potter, The Tailor of Gloucester. Στη συνέχεια, ο Λο θα είχε δευτερεύοντες ρόλους σε διάφορες βρετανικές τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένης της διετούς θητείας στην παραγωγή γραμματοσειράς ITV για οικογένειες της Γρανάδας και στο επεισόδιο "Shoscombe Old Place" στο Sherlock Holmes του ITV, καθώς και στους κορυφαίους ρόλος στο σύντομο BFI / Channel 4 The Crane.

Τον Μάιο του 2015, ανακοινώθηκε ότι ο Λο θα απεικονίζει τον Λένι Μπελάρδο / Πίος ΧΙΙΙ, έναν συντηρητικό Αμερικανό Καρδινάλιο που εκλέγεται Πάπας ως απάντηση σε αυτό που θεωρείται ως ανεξέλεγκτο φιλελευθερισμό στην Καθολική Εκκλησία. Μια σειρά δέκα επεισοδίων με τίτλο The Young Pope δημιουργήθηκε από κοινού από τους Sky Atlantic και Canal + με το HBO, και σκηνοθετήθηκε από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Πάολο Σορρεντίνο. Η σειρά άρχισε να προβάλλεται σε διάφορες χώρες τον Οκτώβριο του 2016. Ο Λο συμμετείχε και στο σίκουελ της σειράς, The New Pope, η οποία έκανε πρεμιέρα στο HBO στις 13 Ιανουαρίου 2020. Πρωταγωνιστεί επίσης στην μίνι σειρά The Third Day, που έκανε πρεμιέρα στο HBO στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987, ο Λο άρχισε να παίζει στο Εθνικό Μουσικό Θέατρο Νεολαίας. Έπαιξε διάφορους ρόλους στο βραβευμένο έργο του Εδιμβούργου Fringe The Ragged Child. Ένας από τους πρώτους μεγάλους ρόλους του ήταν ο Foxtrot Darling στο Philip Ridley's The Fastest Clock in the Universe. Ο Λο συνέχισε να εμφανίζεται ως Michael στην παραγωγή του τραγικού τραγουδιού του Jean Cocteau, Les Parribles, σε σκηνοθεσία του Sean Mathias. Για αυτό το έργο, προτάθηκε για το βραβείο Laurence Olivier για το Outstanding Newcomer και έλαβε το Ian Charleson Award για το Outstanding Newcomer.

Μετά από μια αλλαγή τίτλου σε Indiscretions, το έργο επανεπεξεργάστηκε και μεταφέρθηκε στο Broadway το 1995, όπου ο Λο ενήργησε απέναντι από τους Kathleen Turner, Roger Rees και Cynthia Nixon. Αυτός ο ρόλος του κέρδισε μια υποψηφιότητα για βραβείο Tony και το βραβείο Theatre World.

Τον Μάιο του 2009, ο Λο επέστρεψε στη σκηνή του Λονδίνου για να παίξει τον ρόλο του τίτλου στο Σαίξπηρ του Άμλετ στο Donmar Warehouse West End σεζόν στο θέατρο του Wyndham. Το BBC ανέφερε "μια καλή και σταθερή παράσταση", αλλά περιελάμβανε και άλλες κριτικές για την ερμηνεία του Λο που ήταν ανάμεικτες. Υπήρξε μια περαιτέρω εκτέλεση της παραγωγής στο κάστρο Elsinore της Δανίας από τις 25-30 Αυγούστου 2009. Τον Σεπτέμβριο του 2009, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Broadhurst Theatre στη Νέα Υόρκη. Η Washington Post θεώρησε ότι η πολυαναμενόμενη παράσταση ήταν «εξαιρετικά απογοητευτική». Παρ 'όλα αυτά, προτάθηκε για το βραβείο Tony 2010 για την καλύτερη απόδοση από έναν κορυφαίο ηθοποιό σε θεατρικό έργο. Τον Ιανουάριο του 2010, στην τελετή των βραβείων Circle Theatre, του απονεμήθηκε το βραβείο John and Wendy Trewin για την καλύτερη ερμηνεία του Σαίξπηρ για το Άμλετ του 2009.

Άλλη δουλειά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφήμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002, σκηνοθέτησε μια διαφήμιση σεβασμού για τα ζώα κατά της γούνας. Το διαφημιστικό, με τίτλο "Fur and Against", χρησιμοποίησε μουσική που συνέθεσε ο Gary Kemp και περιελάμβανε εμφανίσεις από τους Law, Chrissie Hynde, Moby, George Michael, Danny Goffey, Rhys Ifans, Sadie Frost, Helena Christensen, Sir Paul McCartney, Melanie C και Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ.

Από το 2005, εκπροσωπεί τον Dunhill ως «πρεσβευτή ενδυμάτων» στην Ασία. Το 2008, έγινε το διεθνές πρόσωπο της Dunhill και άρχισε να εμφανίζεται στις παγκόσμιες διαφημιστικές εκστρατείες. Το 2008, ο Λο έγινε το πρόσωπο του ανδρικού αρώματος, Dior Homme Sport.

Το 2016, εμφανίστηκε μαζί με τον Ιάπωνα ηθοποιό Shun Oguri σε μια διαφήμιση για την εκστρατεία "Momotaro's Story" του Pepsi, ως "Oni".

Τον Αύγουστο του 2020, έκανε αναφορά για την Sky Italia, την υπηρεσία του Sky Wifi.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Tailor of Gloucester (1989)
  • The Casebook of Sherlock Holmes: Shoscombe Old Place (1991)
  • Families (1990–1993)
  • The Marshal (1993)
  • Operation Good Guys (1998)
  • The Young Pope (2016)
  • The New Pope (2020)
  • The Third Day (2020)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]