Τζιανκάρλο Φιζικέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζιανκάρλο Φιζικέλα
Ο Φιζικέλα ενώ οδηγεί το μονοθέσιο της Μπένετον στο Καναδικό Γκραν Πρι του 1999
Προσωπικά στοιχεία
Όνομα Τζιανκάρλο Φιζικέλα
Ημερομηνία γέννησης 14 Ιανουαρίου 1973 (1973-01-14) (51 ετών)
Τόπος γέννησης Ρώμη, Ιταλία
Εθνικότητα Ιταλός
Πόντοι καριέρας 275
Νίκες 3
Ταχύτεροι γύροι 2
Πρωταθλήματα 0
Ομάδες
Χρονιές Ομάδα ν-p-β (*)
1996
1997
1998-2001
2002-2003
2004
2005-2007
2008-2009[1]
2009
Minardi
Jordan
Μπένετον
Jordan
Sauber
Renault
Force India
Ferrari
Σύνολο '
(*) νίκες-pole positions-βάθρα


Ο Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ρώμη, 14 Ιανουαρίου του 1973 - ) είναι Ιταλός οδηγός αγώνων.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρώμη. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα καρτ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην ιταλική Φόρμουλα 3.

Ο Φιζικέλα στο Ιταλικό Γκραν Πρι του 2009

Η πορεία του Φιζικέλα στη φόρμουλα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 εντάχθηκε το 1996 και η ομάδα απ' την οποία ξεκίνησε την καριέρα του ήταν η Minardi. Την επόμενη χρονιά (1997) πήγε στην Jordan και το 1998 πήγε στην Μπένετον Φόρμουλα όπου παρέμεινε μέχρι και το 2001. Το 2002 ξαναπήγε στην Jordan όπου έμεινε και το 2003. Το 2004 πήγε στη Sauber στην οποία παρέμεινε μόνο εκείνη τη σεζόν επειδή μπορεί με την ομάδα εκείνη να είχε υπογράψει συμβόλαιο πολυετούς διάρκειας, όμως σ' αυτό είχε μπει ο όρος πως όταν ενδιαφερόταν να τον αποκτήσει κάποια απ' τις κορυφαίες ομάδες του σπορ θα έφευγε.

Πράγματι το 2005 ενδιαφέρθηκε γι' αυτόν η Renault Sports κι έτσι πήγε σ' αυτήν όπου έμεινε μέχρι το τέλος του 2007. Το 2008 ο Ισπανός οδηγός Φερνάντο Αλόνσο επανήλθε στη Renault Sports ύστερα από ένα χρόνο στη Μακλάρεν κι έτσι ο Φιζικέλα έφυγε από κει και μετά από πολύ κόπο βρήκε θέση στη μετονομασθείσα σε Force India Spyker. Εκεί έμεινε μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους (2009). Στις επίσημες δοκιμές κατάταξης του Γκραν Πρι Ουγγαρίας εκείνης της σεζόν ο Βραζιλιάνος οδηγός της Ferrari Φελίπε Μάσα είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από ένα ελατήριο το οποίο έφυγε απ' το μονοθέσιο της Brawn GP το οποίο οδηγούσε ο συμπατριώτης του Ρούμπενς Μπαρικέλο κι η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε πως στα υπόλοιπα Γκραν Πρι εκείνου του πρωταθλήματος δε θα συμμετείχε επειδή χρειαζόταν πολύς χρόνος για ν' αναρρώσει. Στο Γκραν Πρι Βελγίου[2] τη θέση του Μάσα πήρε ο Ιταλός δοκιμαστης της Ferrari Λούκα Μπαντοέρ.

Όμως η απόδοση του Μπαντοέρ δεν ήταν καλή κι έτσι το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας συνεδρίασε εκτάκτως στις 2 Σεπτεμβρίου για ν' αποφασίσει ποιον έπρεπε να βάλει στη θέση του Μάσα για τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος. Αρχικά στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να πουν στον Γερμανό Μίχαελ Σουμάχερ ο οποίος είχε αποχωρήσει απ' τη δράση το 2007, να εγκαταλείψει προσωρινά τον ρόλο του Συμβούλου όμως μόλις ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Στέφανο Ντομενικάλι του το είπε, εκείνος του απάντησε πως δεν μπορούσε επειδή στις 22 Φεβρουαρίου έπαθε ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του στο οποίο είχε ραΐσει τον ώμο του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας συνεδρίασε εκ νέου στις 7 Σεπτεμβρίου κι όλα τα μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα να ενταχθεί στην ομάδα ο Φιζικέλα ο οποίος στον προηγούμενο αγώνα είχε τερματίσει στη 2η θέση πίσω απ' το Φινλανδό Κίμι Ράικονεν. Μάλιστα το πρωί της επομένης ο Ντομενικάλι τηλεφώνησε στον αγωνιστικό διευθυντή της Force India Βιτζάι Μαλία και του είπε πως ο Φιζικέλα έπρεπε οπωσδήποτε να ενταχθεί στην ομάδα του για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος εκείνου κι έπρεπε να τον αποδεσμεύσει απ' το συμβόλαιο το οποίο είχε με την ομάδα του το συντομότερο. Μόλις ο Μαλία βρήκε τον Φιζικέλα και του το είπε, εκείνος δέχθηκε πρόθυμα κι έτσι τα μεσάνυχτα της 8ης Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου αποδεσμεύθηκε απ' το συμβόλαιο το οποίο είχε με τη Force India και την επομένη πήγε στη Ferrari όπου αντικατέστησε τον τραυματισμένο Μάσα.

Το Γκραν Πρι στο Άμπου Ντάμπι εκείνης της σεζόν ήταν το τελευταίο στο οποίο πήρε μέρος ο Φιζικέλα ως κανονικός οδηγός αγώνων επειδή απ' την επόμενη χρονιά (2010) η Ferrari τον τοποθέτησε σε θέση αναπληρωματικού οδηγού και δοκιμαστή και στη θέση του έβαλε τον Αλόνσο ενώ επέστρεψε κανονικά στη δράση ο Μάσα ο οποίος είχε αναρρώσει πλήρως απ' το ατύχημά του. Ο Φινλανδός Ράικονεν για τη χρονιά εκείνη έμεινε χωρίς θέση οδηγού καθώς η ομάδα έσπασε το συμβόλαιό του για να φέρει τον Αλόνσο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως αναφέρω και πιο κάτω, ο Φιζικέλα το 2009 έτρεξε με τη Force India στα Γκραν Πρι απ' το Αυστραλιανό μέχρι το Βελγικό και στα υπόλοιπα με τη Ferrari ως αντικαταστάτης του Βραζιλιάνου οδηγού της ομάδας Φελίπε Μάσα.
  2. Αυτό είναι το 1ο Γκραν Πρι ύστερα απ' τη θερινή διακοπή των τεσσάρων εβδομάδων κάθε σεζόν.