Τζεφ Χάνεμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζεφ Χάνεμαν
Ο Τζεφ Χάνεμαν το 2009
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΤζέφρι Τζον Χάνεμαν
Γέννηση31  Ιανουαρίου 1964[1][2][3]
Όουκλαντ[4]
Θάνατος2  Μαΐου 2013[1][2][3]
Hemet
ΚαταγωγήΌκλαντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
EίδοςΘρας μέταλ, σπιντ μέταλ
ΙδιότητεςΜουσικός, τραγουδοποιός
Μουσικά όργαναΚιθάρα, μπάσο, φωνητικά
Παρουσία1981-2011
Δισκογραφική εταιρείαAmerican Recordings
ΣυμμετοχέςSlayer

Ο Τζεφ Χάνεμαν (Jeffrey John "Jeff" Hanneman, 31 Ιανουαρίου 1964 - 2 Μαΐου 2013) ήταν Αμερικάνος κιθαρίστας, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος και βασικός συνθέτης του thrash metal συγκροτήματος Slayer.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάνεμαν γεννήθηκε το 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και μεγάλωσε στο Λονγκ Μπιτς. Η οικογένεια του αποτελούνταν από βετεράνους πολέμου, οι οποίοι αποτέλεσαν μεγάλη επιρροή στον Χάνεμαν για το ενδιαφέρον του για τον πόλεμο και την πολεμική ιστορία. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών γνώρισε τον Κέρι Κινγκ και ξεκίνησαν να παίζουν διασκευές σε τραγούδια των Iron Maiden και των Judas Priest.

Slayer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τον μπασίστα και τραγουδιστή Τομ Αράγια και το ντράμερ Ντέιβ Λομπάρντο σχημάτισαν τους Slayer, ηχογραφώντας το ντεμπούτο τους "Show No Mercy" τον Δεκέμβριο του 1983. Το συγκρότημα ηχογράφησε το ΕΡ "Haunting the Chapel" και το ζωντανό άλμπουμ "Live Undead", πριν δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του, με τίτλο "Hell Awaits", το 1985. Ενδιάμεσα είχε συμμετάσχει στο πανκ πρότζεκτ Pap Smear μαζί με τον Λομπάρντο και τον κιθαρίστα των Suicidal Tendencies, Ρόκι Τζορτζ. Παρ' όλα αυτά, συνθέσεις του πρότζεκτ κυκλοφόρησαν μόνο στο δίσκο "Undisputed Attitude" των Slayer, το 1996.
Το 1986, κυκλοφόρησε ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ του thrash metal με τίτλο "Reign in Blood",[5][6] με τον Χάνεμαν να είναι βασικός συνθέτης και στιχουργός του συγκροτήματος. Ο δίσκος έγινε χρυσός, όπως και τα δύο επόμενα τους άλμπουμ, "South of Heaven" και "Seasons in the Abyss", αλλά μετά το ζωντανά ηχογραφημένο "Decade of Aggression - Live", ο ντράμερ Ντέιβ Λομπάρντο αποχώρησε από το συγκρότημα, δίνοντας τη θέση του στον Πολ Μπόσταφ.[7]
Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το "Divine Intervention" ανεβαίνοντας στο Top-10 του Billboard, ενώ ακολούθησαν τα "Undisputed Attitude", "Diabolus in Musica" και "God Hates Us All". Το συγκρότημα πειραματίστηκε με industrial και hardcore ήχους, χωρίς να απογοητεύσει τους φανατικούς του οπαδούς.

Ο Τζεφ Χάνεμαν το 2008

Δύο χρόνια μετά την έλευση της νέας χιλιετίας, ο Λομπάρντο επέστρεψε στους Slayer και το συγκρότημα ηχογράφησε το ιδιαίτερα επιτυχημένο "Christ Illusion", ανεβαίνοντας στο # 5 στην πατρίδα τους, ενώ ακολούθησε το 2009, το "World Painted Blood".

Πολεμικό ενδιαφέρον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάνεμαν παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πόλεμο, επηρεασμένος από την οικογένεια του, αφού ο πατέρας του είχε πολεμήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο μεγαλύτερος αδελφός του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι στίχοι του τραγουδιού "Angel of Death" αναφέρονται στον ναζί αρχίατρο Γιόζεφ Μένγκελε και αποτέλεσαν λόγο κριτικής κατά του συγκροτήματος, με διάφορους επικριτές να τους χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς. Παρ' όλα αυτά, το συγκρότημα δήλωσε ότι απλά αναφέρουν την ιστορία ενός εκ των μεγαλύτερων εγκληματιών που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα.
Άλλα τραγούδια με πολεμικό στίχο είναι τα "Chemical Warfare", "War Ensemble", "War Zone", "Eyes of the Insane", κ.α..
Ο Χάνεμαν παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μετάλλια πολέμου των Ναζί, κάτι που ξεκίνησε όταν ο πατέρας του του είχε χαρίσει το μετάλλιο ενός νεκρού Γερμανού στρατιώτη. Αργότερα, πλήρωσε χίλια δολάρια σε οπαδό των Slayer για ένα Σταυρό των Ιπποτών.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάνεμαν είχε εθιστεί στην κοκαΐνη αλλά και τα ναρκωτικά χάπια στα πρώτα χρόνια των Slayer, μαζί με τον μπασίστα Τομ Αράγια. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση ναρκωτικών, με τον Χάνεμαν να γίνεται οπαδός της μπύρας. Κατά την περιοδεία "Unholy Alliance Chapter II", εμφανιζόταν με κιθάρα η οποία έφερε το σήμα της μπύρας "Heineken", όπου στη θέση του ονόματος έγραφε "Hanneman".
Το 1989, παντρεύτηκε τη σύζυγο του Κάθριν με την οποία είχε γνωριστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 και διέμεναν στο Λος Άντζελες.

Αρρώστια και Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2011, ο Χάνεμαν διαγνώστηκε με νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η οποία σύμφωνα με φήμες προήλθε από δάγκωμα αράχνης.[8] Για τις εμφανίσεις τους το 2011, αντικαταστάθηκε από τον Γκάρι Χολτ των Exodus,[9] ενώ για κάποιες εμφανίσεις τη θέση του πήρε ο Πατ Ο'Μπράιεν των Cannibal Corpse.[10] Το 2012 ανακοινώθηκε ότι είχε επανέλθει οριστικά, αλλά τον Φεβρουάριο του 2013 ο Κέρι Κινγκ δήλωσε ότι τα προβλήματα υγείας του Χάνεμαν, επανήλθαν. Ο θάνατος του κιθαρίστα ήλθε στις 2 Μαΐου 2013, με αρχική αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια, ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.[11] Μία εβδομάδα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο λόγος θανάτου ήταν κίρρωση του ήπατος.[12]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 109873961. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 Encyclopaedia Metallum. 265. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Top 100 Thrash metal albums - Metal Storm
  6. Top 10 Speed/thrash Metal Albums of all time - Sputnikmusic
  7. Slayer Kick Out Dave Lombardo For Good, Announce Paul Bostaph As Full-Time Replacement
  8. «AN OPEN LETTER TO SLAYER FANS AROUND THE WORLD». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  9. SLAYER's HANNEMAN Contracts Acute Infection; Band To Bring In Guest Guitarist
  10. «CANNIBAL CORPSE'S PAT O'BRIEN WILL STEP IN AS SLAYER'S GUEST GUITARIST». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  11. Slayer Guitarist Jeff Hanneman Dead at 49
  12. «SLAYER Guitarist JEFF HANNEMAN: Official Cause Of Death». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]