Τζία Καράντζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζία Καράντζι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Ιανουαρίου 1960[1][2]
Φιλαδέλφεια
Θάνατος18 Νοεμβρίου 1986 (26 ετών)
Φιλαδέλφεια
Αιτία θανάτουAIDS
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚαλιφόρνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος1,73 m Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςAbraham Lincoln High School[3]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταSupermodel[4]
μοντέλο
ΑντιπρόσωποςWilhelmina Models

Η Τζία Καράντζι (Gia Marie Carangi,[5] Φιλαδέλφεια, 29 Ιανουαρίου 1960 - Φιλαδέλφεια, 18 Νοεμβρίου 1986) ήταν Αμερικανίδα μοντέλο, γνωστή αργότερα ως Τζία (Gia), που έγινε διάσημη στο αποκορύφωμα της καριέρας της την δεκαετία του 1980.Ήταν από τις πρώτες γνωστές γυναίκες που πέθαναν από επιπλοκές του ιού HIV.[6]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζία Καράντζι ήταν για πολλούς το πρώτο top model στη δεκαετία του 80.[7] Μια πανέμορφη γυναίκα με αδύναμο, όμως, χαρακτήρα. Όσοι την γνώρισαν λένε ότι τυφλώθηκε από τα δυνατά φώτα της δημοσιότητας, που εισέβαλαν ξαφνικά στη ζωή της, και ο κόσμος της μόδας όσο γρήγορα την έκανε διάσημη, τόσο γρήγορα την ξέχασε μόλις άρχισαν τα προσωπικά της προβλήματα. Το πανέμορφο φωτομοντέλο είχε μία σύντομη και ταραχώδη ζωή που κατέδειξε την σκοτεινή πλευρά του φανταχτερού κόσμου της μόδας.

Η Gia Mari Carangi γεννήθηκε το 1960 και τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Φιλαδέλφεια. Ήταν ιταλικής, ιρλανδικής και ουαλικής καταγωγής. Η μητέρα της έφυγε από το σπίτι όταν ήταν περίπου 10 ετών. Έμεινε με τον πατέρα της και εργάστηκε για λίγο στο οικογενειακό fast food από το οποίο έφυγε με ένα νεαρό. Την ερωτεύτηκε και της πρότεινε να γίνει μοντέλο στα 17 της χρόνια. Με μεγάλο θάρρος αλλά και θράσος για την ηλικία της εισέβαλε στο γραφείο του πρακτορείο μοντέλων και εντυπωσίασε την ιδιοκτήτρια, από την οποία πήρε πολλές συμβουλές για μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο της μόδας. Όντας ένα διαφορετικό κορίτσι σε μια εποχή με κυρίαρχα τα ξανθά μαλλιά και το νάζι, η Gia έκανε αισθητή την παρουσία της και έτσι άρχισε να γίνεται διάσημη από το 78.[8]

Έκανε πολλά εξώφυλλα και είχε συνεργασίες με πολλά διάσημα ονόματα όπως Francesco Scavullo ,  Arthur Elgort , Richard Avedon και Chris von Wangenheim .[9] Μεταξύ 1979 και 1982 εμφανίστηκε στο εξώφυλλο μεγάλων περιοδικών μόδας όπως το Vogue Paris (Απρίλιος 1979 και Αύγουστος 1980), το American Vogue (Αύγουστος 1980) και το Italian Vogue(Ιανουάριος 1981) και σε διάφορα εξώφυλλα του Cosmopolitan.[10]

Είχε ιδιαίτερες ερωτικές προτιμήσεις και ερωτεύτηκε την Σάντυ Λίντερ, μία στυλίστρια, με την οποία είχε μια περιπετειώδη σχέση πάθους αλλά και πολλά προβλήματα.[11] Σύντομα άρχισε να παίρνει σκληρά ναρκωτικά. Λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής της στην ηρωίνη , δεν μπορούσε να εργαστεί επαγγελματικά. Τελικά η φίλη της την έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε εκείνη και τις ουσίες. Ήταν όμως πραγματικά εθισμένη και δεν μπορούσε να αποχωριστεί τον λευκό θάνατο.

Στο πλευρό της είχε πάντα την μητέρα της, η οποία την πίεζε να παραμείνει στον χώρο της μόδας, χωρίς να βλέπει ότι η κόρη της γινόταν ψυχολογικό ράκος. Η κάτω βόλτα την πήρε όταν πέθαναν από καρκίνο η φίλη της, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων και σε τροχαίο ο αγαπημένος της φωτογράφος. Οι φήμες για τα ναρκωτικά οργίαζαν και έτσι σταμάτησε να είναι περιζήτητη, αφού πολλές φορές πήγε σε φωτογραφήσεις υπό την επιρροή ουσιών. Πολύ σύντομα από τα πλούτη έμεινε απένταρη και χωρίς προτάσεις για δουλειά ενώ συνελήφθη σε αεροδρόμιο μεταφέροντας ναρκωτικές ουσίες το 83. Τελικά επέστρεψε στη Φιλαδέλφεια, όπου και μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η Τζία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μόδα για να εργαστεί ως πωλήτρια. Δεν έκοψε όμως τις κακές συνήθειες και σύντομα έπεσε στα δίχτυα της πορνείας. Βιάστηκε επανειλημμένα από τους πλούσιους πελάτες της ώσπου αρρώστησε με πνευμονία. Τότε οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι πάσχει από AIDS. Συνάντησε και αποχαιρέτισε τη Λίντερ, τον μοναδικό άνθρωπο που ερωτεύτηκε πραγματικά, και γύρισε στο σπίτι της. Στις 18 Νοεμβρίου του 1986 σε ηλικία μόλις 26 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο. Στο πλευρό της, μέρα νύχτα, βρισκόταν μόνο η μητέρα της ενώ στην κηδεία της δεν πήγε κανείς από τον λαμπερό κόσμο του μόντελινγκ.

Η ζωή της έχει γυριστεί σε ταινία το 1998 με τίτλο Τοπ μόντελ (Gia) και πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί, ένας ρόλος που της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου. Εξαίρετη και η Φέι Νταναγουέι, που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου. Η πανέμορφη Τζία έχει μείνει γνωστή για την διαφορετικότητά της, αλλά και για το ότι έκανε τον κόσμο της μόδας να πάει ένα βήμα παραπέρα αποδεχόμενος πια τις ιδιαιτερότητες του καθενός.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 5311. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. (Αγγλικά) The Fashion Model Directory (FMD). gia+marie_carangi. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  5. Fried, Stephen, 1958-. Thing of beauty : the tragedy of supermodel Gia (First Pocket books paperback [edition] έκδοση). New York. σελ. 14. ISBN 978-1-4516-7640-2. 891884988. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  6. Dazed (14 Σεπτεμβρίου 2018). «The story of Gia – the world's first supermodel who died of Aids at 26». Dazed (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020. 
  7. «Gia: The tragic tale of the world's first supermodel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020. 
  8. Gia Carangi Biography[νεκρός σύνδεσμος] στη Livebiography.com (αγγλικά) ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2018
  9. «Francesco Scavullo | artnet». www.artnet.com. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020. 
  10. Curcio, Jenna (29 Ιανουαρίου 2020). «Gia Carangi's Secret Moments». CR Fashion Book (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020. 
  11. «Back in the Day: Out on the Catwalk». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020. 
  12. «Gia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020.