Τζένα Έλφμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζένα Έλφμαν
Γέννηση30  Σεπτεμβρίου 1971[1][2]
Λος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςCalifornia State University, Northridge και Los Angeles County High School for the Arts[3][4]
Ιδιότηταηθοποιός[5], παραγωγός ταινιών, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης, podcaster και τηλεοπτικός παραγωγός[6]
ΣύζυγοςΜπόντι Έλφμαν (από 1995)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζένα Έλφμαν (Jennifer Mary "Jenna" Elfman, 30 Σεπτεμβρίου 1971) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζένα Έλφμαν (βαφτιστικό: Τζένιφερ Μαίρη Μπουτάλα αγγλ. Jennifer Mary Butala) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Οι γονείς της είναι η Σού Γκρέης (Sue Grace), νοικοκυρά και ο Ρίτσαρντ Γουέην Μπουτάλα (Richard Wayne Butala) στέλεχος στην εταιρεία Hughes Aircraft. Φοίτησε στο Los Angeles County High School for the Arts με ειδικότητα στο χορό και αποφοίτησε το 1989. Ο θείος της είναι ο Τόνι Μπουτάλα (Tony Butala) του συγκροτήματος The Lettermen. Αφού μαθήτευσε κοντά στο δάσκαλο υποκριτικής Μίλτον Κατσέλας (Milton Katselas) στη σχολή Beverly Hills Playhouse, άρχισε την καριέρα της στην τηλεόραση.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζένα είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της Ντάρμα στην τηλεοπτική σειρά Ντάρμα & Γκρέγκ (Dharma & Greg) που παίχτηκε στην Ελληνική τηλεόραση με τον τίτλο Όλα του γάμου δύσκολα. Η σειρά προβαλλόταν για πέντε (5) χρόνια απο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC (1997-2002). Για το ρόλο της αυτό κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε δυο (2) φορές για βραβείο Emmy. To 2004 έκανε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε στην ταινία Touched. Το Νοέμβριο του 2005, το τηλεοπτικό δίκτυο CBS είχε ανακοινώσει ότι η σειρά Courting Alex (αποκλειστικά «βασισμένη» πάνω στην Έλφμαν) θα ξεκινούσε να προβάλλεται στη μέση της σεζόν (Ιανουάριος 2006). Η σειρά τελικά ακυρώθηκε μετά από μόλις οκτώ επεισόδια το Μάιο του 2006. Εντούτοις το δίκτυο υπέγραψε αμέσως νέα συμφωνία με την ηθοποιό για μια καινούρια κωμική σειρά όπως αναφέρει το από τις 2 Ιουνίου 2006 φύλλο της εφημερίδας The Hollywood Reporter. Η Τζένα έχει επίσης πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Krippendorf's Tribe (ελλ. Η φυλή των Κρίπεντορφ), Edtv, Looney Tunes: Back in Action, και Keeping the Faith (ελλ τίτλος. Πιστά Ερωτευμένοι).

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζένα γνώρισε τον σύζυγο της, Μπόντι Έλφμαν (Bodhi Elfman, γιος του Ρίτσαρντ Έλφμαν (Richard Elfman) και ανιψιός του διάσημου μουσικοσυνθέτη Danny Elfman σε μια οντισιόν για ένα διαφημιστικό του αναψυκτικού Sprite, τον Φεβρουάριο του 1991 και παντρεύτηκαν το 1995. Από το 1991 η Τζένα ανήκει στο κίνημα των Σαϊεντολόγων στο οποίο μυήθηκε από τον σύζυγο της.

'Αλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έχει ύψος 1,78 μ.
  • Έχει σπουδάσει κλασσικό χορό. Ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία 5 ετών, στα 9 τραυματίστηκε και στα 12 είχε σοβαρό πρόβλημα με τον τένοντα. Στα 16 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μπαλέτο.
  • Έχει ρίζες στην Κροατία.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. GeneaStar. butalaj.
  3. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  5. (Γερμανικά) Deutsche Synchronkartei. 760. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  6. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]