Τζέμινι 8

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέμινι 8
ΟργανισμόςNASA
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςTitan II GLV
Ημερομηνία εκτόξευσης16  Μαρτίου 1966
Τόπος εκτόξευσηςΚέιπ Κανάβεραλ
COSPAR ID1966-020A
Μάζα3.789 κιλά

Το Τζέμινι 8 (επίσημα Gemini VIII)[1] ήταν η έκτη επανδρωμένη διαστημική πτήση του προγράμματος Τζέμινι της NASA.

Το 1966, το κυριότερο μέρος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος καλύφθηκε από την αλυσίδα των αποστολών Τζέμινι. Οι αποστολές αυτές, που ξεκίνησαν το 1964, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την αποστολή επανδρωμένου διαστημόπλοιου στη Σελήνη. Στις 16 Μαρτίου του 1966, οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Ντέιβιντ Σκοτ πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη σύνδεση διαστημοπλοίων στον αέρα. Το διαστημόπλοιο που τους μετέφερε, το Τζέμινι 8, συνδέθηκε με το μη επανδρωμένο Ατζίνα (Agena), που είχε εκτοξευθεί λίγο νωρίτερα. Η σύνδεση των διαστημοπλοίων εν πτήσει ήταν ένας ελιγμός καθοριστικής σημασίας για την προγραμματισμένη μέσα στο 1970 επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη (που τελικώς πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1969). Ωστόσο, ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε μία εκτός προγράμματος πυροδότηση βοηθητικού πυραύλου του Τζέμινι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτοι κλυδωνισμοί, δίνοντας στην πτήση των δύο αστροναυτών χαρακτηριστικά "θρίλερ", καθώς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους[2]. Το γεγονός αυτό, τους ανάγκασε να αποκολληθούν πρόωρα από το Ατζίνα και να επιχειρήσουν αναγκαστική εσπευσμένη προσθαλάσσωση. Έτσι, η αποστολή διακόπηκε λόγω περιδίνησης του θαλαμίσκου.

Ευτυχώς, η επιστροφή στη Γη εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα και οι δύο αστροναύτες προσθαλασσώθηκαν με ασφάλεια στον Ειρηνικό, στις 19 Μαρτίου, για να περισυλλεγούν από βατραχανθρώπους του αμερικανικού ναυτικού[3].

Στην αποστολή αυτή, ο Νηλ Άρμστρονγκ επέδειξε τη μεγάλη ικανότητά του να τα βγάζει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, σώζοντας έτσι το σκάφος που τέθηκε ξαφνικά εκτός ελέγχου. Ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Τζέμινι από το το φορέα Ατζίνα, τη στιγμή που περιστρέφονταν και τα δύο ανεξέλεγκτα. Δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του, αλλά ο διευθυντής πτήσεων της NASA, ο εμβληματικός Τζην Κραντς, τον κάλυψε πλήρως λέγοντας πως: «Το πλήρωμα αντέδρασε όπως το είχαμε εκπαιδεύσει. Αντέδρασε λάθος, διότι το είχαμε εκπαιδεύσει λάθος»[4].

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, η CIA έδωσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας μία σειρά από φωτογραφίες των αστροναυτών και του διαστημοπλοίου. Έτσι, στις 16 Μαρτίου του 1966, μεταδόθηκε από το ΕΙΡ το πρώτο είδος «ειδήσεων»[5]. Η είδηση μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα ως έκτακτο δελτίο ειδήσεων, συνοδευόμενη από οπτικό υλικό των Αμερικανών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ζωντανού ρεπορτάζ[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Barton C. Hacker, James M. Grimwood, On the Shoulders of Titans: A History of Project Gemini Αρχειοθετήθηκε 2010-01-13 στο Wayback Machine., National Aeronautics and Space Administration (1977)
  2. Πτήση & Διάστημα, Ιούνιος 1998
  3. Οι Αμερικανοί στην τελική ευθεία για τη Σελήνη, Ιστορικό Λεύκωμα 1966, σελ. 120-121, Καθημερινή (1997)
  4. Neil Alden Armstrong, 1930 - 2012[νεκρός σύνδεσμος] Έθνος
  5. Γιώργος Δάμπασης, Την εποχή της τηλεόρασης, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002)
  6. Αυτή είναι η ελληνική τηλεόραση! Lifo

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]