Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης
Ενεργό1983–2019
Φοιτητές12.000
ΤοποθεσίαΗράκλειο Κρήτης, Ελλάδα, Κρήτη
ΠαραρτήματαΧανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, Ιεράπετρα, Σητεία
Σχολές5
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (TEI Κρήτης, αγγλικά: Technological Educational Institute of Crete‎‎) ήταν ένα δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και παραρτήματα στα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, και τη Σητεία.[1] Στις 04/02/2019, αποφασίστηκε το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, να πανεπιστημιοποιηθεί. Μια πρόταση, ήταν να γίνει Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης. Τελικά με τον νόμο Γαβρόγλου περί αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας στις 25/4/2019, μετονομάστηκε σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Ως ΤΕΙ Κρήτης, αποτελούνταν από πέντε Σχολές, με περισσότερους από 12.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και περίπου 400 άτομα διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.[2][3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΙ Κρήτης ιδρύθηκε το 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης και ανήκει στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση από το 1983 και στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 2001.[4]

Οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος υπήρχαν από το 1970, όταν ιδρύθηκαν τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου. Καταστατική αποστολή του είναι οι σπουδές Πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ένα εύρος ειδικοτήτων, η Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση, η έρευνα και η άμεση συμβολή στην ανάπτυξη της Κρήτης και της Ελλάδας.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 104 στα πλαίσια του νόμου 4009/2011, το ΤΕΙ Κρήτης αποτελείται από πέντε Σχολές και δεκατρία ακαδημαϊκά Τμήματα.[5][6][7][8]

Σχολές Τμήματα
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών[9] (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.[10]
  • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.[11]
  • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.[12]
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας[13] (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Άγιος Νικόλαος)
  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών[14] (Χανιά)
  • Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.[15]
  • Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος T.E.[16]
  • Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Τ.Ε. (Ρέθυμνο)[17]
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας[18] (Ηράκλειο)
  • Τμήμα Νοσηλευτικής[19]
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας[20]
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων[21]
  • Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ηράκλειο)[22][23]
  • Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)[24]

Ο κύκλος σπουδών ολοκληρώνεται σε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει διαλέξεις θεωρίας και εργαστηριακές ασκήσεις. Επιπλέον, οι φοιτητές καλούνται πριν την αποφοίτηση τους να έχουν συμπληρώσει ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και να έχουν εκπονήσει μία πτυχιακή εργασία.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερευνητική πολιτική του ΤΕΙ Κρήτης εστιάζει σε εφαρμοσμένη και βασική έρευνα που προάγει την επιστήμη και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα προωθεί τη συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς. Ως αποτέλεσμα, ένα ευρύ δίκτυο ερευνητικών συνεργασιών έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται διαρκώς μέσα από τα υλοποιούμενα έργα Έρευνας και Ανάπτυξης.[25]

Ερευνητικά Εργαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΙ Κρήτης έχει συνολικά 29 ερευνητικά εργαστήρια που ειδικεύονται σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς και υπάγονται στα σχετικά τμήματα.[26]

Πρόγραμμα HiPER[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΙ Κρήτης συμμετείχε στο πρόγραμμα HiPER (αγγλικά: High Power Experimental Research Facility‎‎) που αφορά στην πυρηνική σύντηξη ταχείας ανάφλεξης με χρήση laser. Τελικός στόχος είναι να αποδειχτεί η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας και να κατασκευαστεί πιλοτικός πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης. Tο HiPER περιλαμβάνεται στον κατάλογο 35 συνολικά έργων που είναι γνωστός ως Oδικός Xάρτης για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Υποδομών Έρευνας.[27][28]

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης[29] απευθύνεται σε όλη τη κοινότητα του Ιδρύματος, δηλαδή το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο που επισκέπτεται την βιβλιοθήκη για τη χρήση των υπηρεσιών της και την έρευνα των συλλογών της. Κύριος σκοπός της είναι να υποστηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος, τα διδακτικά έργα των μελών και του διδακτικού προσωπικού και να εξυπηρετεί τις ερευνητικές και πληροφοριακές ανάγκες των μελών της μέσα από σύγχρονες υπηρεσίες, πηγές πληροφόρησης και συλλογές που διαθέτει. Για την ορθή της λειτουργία παρακολουθεί τις τελευταίες τεχνολογικές και βιβλιοθηκονομικές εξελίξεις, εμπλουτίζεται με αγορές σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτάσεις των χρηστών της, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της ώστε να διατηρεί πάντα την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές που διαθέτει και απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό που είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον χρήστη και να τον καθοδηγήσει στη σωστή χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.

Η συλλογή της καλύπτει τις θεματικές κατηγορίες των σχολών που υπάγονται στο Ίδρυμα, όπως οι Οικονομικές/Κοινωνικές/Πολιτικές/Θετικές Επιστήμες, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Λογιστική, η Φιλοσοφία, η Πληροφορική, η Αρχιτεκτονική, η Βιβλιοθηκονομία, η Ψυχολογία, η Τεχνολογία, η Γεωργία, το Δίκαιο, η Ιστορία, η Λογοτεχνία κ.ά. Περιλαμβάνει βιβλία και μονογραφίες, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά περιοδικά, περιοδικές εκδόσεις, βάσεις δεδομένων, CD-ROMs, DVD, εφημερίδες και κυβερνητικές εκδόσεις, κώδικες, διδακτορικές διατριβές, πτυχιακές εργασίες, φυλλάδια καθώς και πρακτικά συνεδρίων. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης είναι αρμόδιο για την βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού της και για την ταξινόμησή του χρησιμοποιεί το Ταξινομικό Σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LC). Παράλληλα, λειτουργεί αναγνωστήριο για τους χρήστες που θέλουν να μελετήσουν υλικό και ηλεκτρονικό αναγνωστήριο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο Διαδίκτυο για εκπαιδευτικό σκοπό όπως είναι η εκπόνηση εργασιών τους και ο εντοπισμός πληροφοριών.

Ακαδημαϊκή αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016 το ΤΕΙ Κρήτης αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολική Θετική ιδρυματική αξιολόγηση.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Συνοπτική παρουσίαση του ΤΕΙ Κρήτης». www.teicrete.gr. 
  2. «Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΕΙ Κρήτης». ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Κρήτης. 2016. 
  3. 3,0 3,1 «ΤΕΙ Κρήτης – Έκθεση Εξωτερικής Ιδρυματικής Αξιολόγησης» (PDF) (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. " TEI of Crete is blessed with a number of highly qualified academic faculty with internationally recognized research outputs. In general terms, there is a healthy underdog mentality to strive for improvement in research output and the institution appears to have a competitive status vis-à-vis other institutions. By design, the TEI of Crete overall deviates grossly from "model 1 campus/HEI". The Institution needs to resolve the inconsistencies in operations created by the dispersal of academic departments in different geographical areas. The mission of the Institution should be stated concisely."
  4. «Ιστορία του ΤΕΙ Κρήτης». www.teicrete.gr. 
  5. «ΤΕΙ Κρήτης – Σχολές και Τμήματα». www.teicrete.gr. 2018. 
  6. «ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Κρήτης – Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης». www.teicrete.gr. 2018. 
  7. «ΦΕΚ A 137/2013». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 5 Ιουνίου 2013. 
  8. «ΦΕΚ A 195/2011». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 6 Σεπτεμβρίου 2011. 
  9. «Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  10. «Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  11. «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  12. «Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  13. «Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  14. «Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  15. «Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  16. «Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος T.E. – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  17. «Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Τ.Ε. – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  18. «Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  19. «Τμήμα Νοσηλευτικής – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  20. «Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  21. «Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  22. «Τμήμα Φυτικής Παραγωγής – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  23. «Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  24. «Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  25. «Στρατηγική Έρευνας – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  26. «Ερευνητικά Εργαστήρια – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2018. 
  27. «Πυρηνική Σύντηξη Ταχείας Ανάφλεξης με Laser – TEI Κρήτης». www.teicrete.gr. 2011. 
  28. «European Commision Research Infastractures (ESFRI)». 
  29. «Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]