Τα αρραβωνιάσματα των παιδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τα αρραβωνιάσματα)
Τα αρραβωνιάσματα των παιδιών
ΟνομασίαΤα αρραβωνιάσματα των παιδιών
ΔημιουργόςQ472237
Έτος δημιουργίας1875
ΕίδοςΛάδι σε καμβά
Ύψος104
Πλάτος156 εκ
ΠόληΑθήνα
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος
δεδομένα

Τα Αρραβωνιάσματα των παιδιών ή Παιδικοί αρραβώνες είναι ελαιογραφία του Νικολάου Γύζη του 1875, που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας απεικονίζει μια πολυπρόσωπη σκηνή αρραβώνα σε ελληνικό σπίτι, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας . Είναι μια σκηνή με ιστορική σημασία, επειδή την περίοδο της Τουρκοκρατίας αρραβώνιαζαν τα νέα παιδιά σε μικρή ηλικία για να γλιτώσουν το παιδομάζωμα.

Τα πρόσωπα παρουσιάζονται αμφιθεατρικά έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στο κέντρο όπου στέκονται τα δύο παιδιά που τα αρραβωνιάζει ένας ιερέας. Αριστερά και δεξιά οι συγγενείς των δύο μνηστευμένων, ένας μουστακαλής δεξιά, στηριζόμενος σε ένα βαρέλι, περιμένει για να κεράσει, ενώ συνομήλικοι των παιδιών κοιτούν με περιέργεια. Το αγοράκι περιεργάζεται την βέρα, ενώ το κοριτσάκι μάλλον συνεσταλμένο και σκεπτικό υποβοηθείται από την μητέρα του να προτείνει το χέρι του στον ιερέα. Η αμηχανία των μνηστευμένων είναι που προκαλεί τη θυμηδία των λοιπών παρευρισκομένων.

Προϊστορία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γύζης είχε ζωγραφίσει γύρω στα 1875 τα «πρώτα» Αρραβωνιάσματα, καθώς υπήρχε ζήτηση για ηθογραφικά θέματα εκείνη την περίοδο, κυρίως από ξένους που έρχονταν στην Ελλάδα κι όχι μόνο.[1] Τον πίνακα τον αγόρασε αρχικά ένας γερμανός φιλότεχνος. Όταν όμως ο Γύζης τον ζήτησε προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει σε μια έκθεση ζωγραφικής, ο αγοραστής δεν του τον έδωσε. Τότε ο Γύζης αποφάσισε να ξαναζωγραφίσει το ίδιο θέμα το 1877. Ο κάτοχος του πρώτου πίνακα, θα τον εκθέσει στην Ακαδημαϊκή Έκθεση του Βερολίνου το 1877 και θα βραβευθεί με χρυσό μετάλλιο. Αυτό ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον έλληνα ζωγράφο. Τα «δεύτερα» πάλι Αρραβωνιάσματα, στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1878, απέσπασαν κολακευτικές κριτικές.[2]

Επίσης, το έργο παρουσιάστηκε στην Β΄ Διεθνή Έκθεση Glaspalast του Μονάχου το 1879 και το 1881 στην Αθήνα στην έκθεση που οργανώθηκε υπέρ του Ερυθρού Σταυρού στην οικία Μελά. Το 1900 πήρε μέρος στην Έκθεση της Εταιρείας Φιλοτέχνων.[3] Ο πρώτος πίνακας βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στην Αθήνα, ενώ ο δεύτερος στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, στην Αθήνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καλλιγάς 1984, σελ. 109
  2. Καλλιγάς 1984, σελ. 109
  3. Μισιρλή 1993, σελ. 43

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καλλιγάς, Μαρίνος (1984). «Νικόλαος Γύζης». Έλληνες ζωγράφοι στην Εθνική Πινακοθήκη (Μια επιλογή). Αθήνα: Εκδόσεις Δωδώνη. σελ. 109-111. 
  • Χρήστου, Χρύσανθος (1992). «Η Εθνική πινακοθήκη». Ελληνική ζωγραφική 19ος-20ος αιώνας. Εκδοτική Αθηνών. σελ. 72-73 & 228. 
  • Λυδάκης, Στέλιος (1976). «Η ομάδα του Μονάχου - Η σχολή του Μονάχου». Οι Έλληνες ζωγράφοι. 3. Αθήνα: Εκδόσεις Μέλισσα. σελ. 176-178. 
  • Μισιρλή, Νέλλη (1993). «Νικόλαος Γύζης-Τ΄Αρραβωνιάσματα των παιδιών». Το παιδί στη νεοελληνική τέχνη. Αθήνα: Εκδόσεις Αδάμ. σελ. 40-43. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]