Ταρατόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταρατόρ

Το ταρατόρ (κυριλλικά таратор) ή ταλαττούρι (στην Κύπρο) είναι μια κρύα σούπα, χαρακτηριστική της βαλκανικής και ιδιαίτερα της βουλγαρικής κουζίνας,[1] που σερβίρεται συνήθως πριν το κυρίως πιάτο το καλοκαίρι.

Η συνταγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να φτιάξουμε ταρατόρ θα χρειαστούμε γιαούρτι, νερό, λεπτοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη αγγουράκι, σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, αλάτι, άνηθο και λιωμένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο. Πολλοί προσθέτουν και χτυπημένα καρύδια ή ξύδι, αν το γιαούρτι δεν είναι αρκετά ξινό.

Συναντώνται επίσης και παραλλαγές της σούπας, φτιαγμένες χωρίς γιαούρτι ή η αναφερόμενη και ως «ξηρή ταρατόρ», που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη νερού, μόνο με γιαούρτι. Παρόμοια είναι και η συνταγή της «χειμερινής» σαλάτας σνεζάνκα που σημαίνει Χιονάτη (κυριλλικό αλφάβητο: Снежанка) και φτιάχνεται με αποξηραμένο γιαούρτι, φρέσκα αγγουράκια ή τουρσί. Η παρασκευή της σούπας είναι εύκολη, καθώς χρειάζεται μόνο ανακάτεμα των προϊόντων και συντήρηση στο ψυγείο. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούμε μισό κιλό γιαούρτι για κάθε ένα αγγουράκι, ενώ διαλύουμε δύο μέρη γιαούρτι σε τρία μέρη νερό.

Κατανάλωση και σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σούπα ταρατόρ σερβίρεται κρύα, συνήθως από το ψυγείο και πριν το κυρίως γεύμα, ως ορεκτικό. Κάποιοι τη σερβίρουν ως γαρνιτούρα και ως σαλάτα. Συναντάται και ως «διαλύτης» για υψηλής περιεκτικότητας αλκοολούχα ποτά, όπως η μαστίχα (ανάλογο του ούζου) και το ρακί, οπότε σερβίρεται σε ποτήρι. Η «ξηρή ταρατόρ» σερβίρεται αποκλειστικά ως γαρνιτούρα ή ως σαλάτα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λεξικό κουζίνας της ΕΛΑΪΣ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2006.