Τίμις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίμις
ΠηγέςTrei Ape
ΕκβολέςΔούναβης
ΧώραΡουμανία και Σερβία
Μήκος359 χλμ[1]
Μέση εκροή47 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΜπάρζαβα, Tincova River, Bucoșnița River, Bistra River, Vălișoara River, Cernețu River, Timișaț Canal, Brebu River, Valea Mare River, Timișana River, Râul Lung, Măcicaș River, Bolvașnița River, Slatina River, Vălișorul River, Zlagna River, Timișul Mort River, Goleț River, Grădiște River, Petroșnița River, Șurgani River, Știuca River, Criva River, Maciovița River, Iarcoș River, Pogăniș River, Ilova River, Vâna Mare River, Armeniș River, Calova River, Cernola River, Groapa Copacului River, Găvojdia River, Lanca Birda River, Mâtnic River, Măguri River, Nădrag River, Râul Rece, Sadovița River, Sebeș River, Semenic River, Slatina River, Spaia River, Tapia River, Teregova River και Valea Mare River
Χάρτης

Ο Τίμις ή Τάμις ή Τέμες (ρουμανικά: Timiş, σερβικά: Тамиш, γερμανικά: Temesch, ουγγρικά: Temes, λατινικά: Tibiscus, αρχαία ελληνικά: Θίβισις), είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης. Έχει μήκος 339 χιλιόμετρα που πηγάζει από Όρη Ταρτσού (2.190 μέτρα) στα νότια Καρπάθια όρη στη Ρουμανία. Ρέει μέσα από την περιοχή του Βανάτου και εκβάλλει στο Δούναβη κοντά στο Πάντσεβο στο βόρειο τμήμα της Σερβίας.

Η Ρουμανική πόλη Τιμισοάρα έχει το πάρει όνομά της από τον ποταμό Τίμις, το όνομα της σημαίνει το "φρούριο του Τίμις". Ωστόσο η πόλη παρά το όνομά της δεν είναι οικισμός στις όχθες του ποταμού, αλλά σε άλλο ποτάμι τον Μπέγκα.

Η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 13.085 τετραγωνικά χλμ. (στη Ρουμανία 8.085 τ. χλμ., στη Σερβία 5.000 τ. χλμ.). Μαζί με τον Δούναβη ανήκει στη λεκάνη απορροής της Μαύρης Θάλασσας. Ο ποταμός ρέει μέσα από τη Ρουμανία για 241 χιλιόμετρα, και 118 χιλιόμετρα από τη Σερβία.

Ο ποταμός ξεκινά από τη διασταύρωση των ρους των Μπρεντού, Γραντιστέα και Σέμενικ στη λίμνη Τρέι άπε. Μετά την είσοδό του στο Βανάτο το ποτάμι γίνεται αργό και με μαιάνδρους. Στην κάτω πορεία του ο ποταμός ρυθμίζεται και για την τελευταία 53 χιλιόμετρα να είναι πλωτός. Το σημαντικότερο λιμάνι είναι η βαριά βιομηχανοποιημένη Πάντσεβο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Third edition (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6
  • Administrația Națională Apelor Române – Cadastrul Apelor – București
  • Institutul de Meteorologie și Hidrologie – Rîurile României – București 1971
  • Trasee turistice – județul Timiș [1]