Τάρπον Σπρινγκς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 28°9′N 82°45′W / 28.150°N 82.750°W / 28.150; -82.750

Τάρπον Σπρινγκς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τάρπον Σπρινγκς
28°9′0″N 82°45′0″W
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Διοικητική υπαγωγήΚομητεία Πινέλλας
Ίδρυση1876
Έκταση44,758615 km²[2] και 44,79064 km²[3]
Υψόμετρο7 μέτρα
Πληθυσμός25.117 (1  Απριλίου 2020)[4]
Ταχ. κωδ.34688–34689 και 34688
Τηλ. κωδ.727
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τάρπον Σπρινγκς (αγγλ.:Tarpon Springs) είναι πόλη των ΗΠΑ που βρίσκεται στην κομητεία Πινέλας της Φλόριντα. Στην απογραφή του 2000 είχε 21.003 κατοίκους. Το 2004 σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε πληθυσμό 22.554 κατοίκους, ενώ το 2010, 23.484. [5] Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ.[6]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει η πόλη είναι 43.7 τ.χλμ., από τα οποία 23.7 τ.χλμ. είναι στεριά και 20 τ.χλμ. είναι νερά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή, που αποτελείται από μια σειρά κολπίσκων στον κόλπο του Μεξικού, τράβηξε το ενδιαφέρον για πρώτη φορά το 1876 ως τόπος χειμερινής κατοικίας. Κάποιοι από τους πρώτους επισκέπτες που έρχονταν, παρατήρησαν τα ψάρια της περιοχής να πηδούν πάνω από τα νερά κι έτσι ονόμασαν την τοποθεσία Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs). Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο Κόκκορης έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, που απέδιδε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Το 1947 έφτασε και σε αυτή την πλευρά του κόλπου του Μεξικού η επιδημία της κόκκινης άλγης, που κατέστρεψε τους βιότοπους των σπόγγων. Τότε αναγκαστικά οι σπογγαλιείς έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν. Η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε τουριστική ατραξιόν. Η αποβάθρα των σπογγαλιέων τώρα έχει κυρίως μαγαζιά αναμνηστικών, εστιατόρια και μουσεία που αναδεικνύουν τη σπογγαλιευτικό παρελθόν του Τάρπον Σπρινγκς. Πουλιούνται και σπόγγοι αλλά οι περισσότεροι εισάγονται από άλλα μέρη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αναβιώσει η σπογγαλιεία στην περιοχή από τον επιχειρηματία Τζορτζ Μπιλίρη, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα το φθινόπωρο του 2007 σημειώθηκε νέο ρεκόρ συλλογής σπόγγων από μια βάρκα. Έτσι η βιομηχανία του σπόγγου παραμένει ενεργή στο Τάρπον Σπρινγκς μέχρι σήμερα.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόποι στο Τάρπον Σπρινγκς με ιστορικό ενδιαφέρον, οι οποίοι αναφέρονται στον επίσημο κατάλογο ιστορικών τόπων των ΗΠΑ:

  • Ξενοδοχείο Αρκαδία (Arcade Hotel)
  • Το Σάφορντ Χάους (Safford House)
  • Το παλιό Δημαρχείο (Old Tarpon Springs City Hall)
  • Το παλιό γυμνάσιο (Old Tarpon Springs High School)
  • Ιστορική περιοχή της πόλης (Tarpon Springs Historic District)

Καταστήματα επεξεργασίας σπόγγων αναγνωρισμένα ως μουσειακοί χώροι:

  • E.R. Meres Sponge Packing House .
  • N.G. Arfaras Sponge Packing House: Το Κατάστημα Επεξεργασίας Σπόγγων του Ν.Τζ. Αρφαρά λειτουργεί ακόμα και χρησιμοποιείται από την εταιρία του Τζορτζ Μπιλίρη: «George Biliris Sponge Merchant International».

Πέντε σπογγαλιευτικά πλοιάρια διατηρούνται ως αξιοθέατα:

  • Δούκισσα (Duchess) (σπογγαλιευτικό)
  • Γεώργιος Ν. Κρητικός (George N. Cretekos) (σπογγαλιευτικό καταδύσεων)
  • Ν. Κ. Σύμη (N. K. Symi) (σπογγαλιευτικό καταδύσεων)
  • Άγ. Νικόλαος ΙΙΙ (St. Nicholas III) (σπογγαλιευτικό καταδύσεων)
  • Άγ. Νικόλαος VI (St. Nicholas VI) (σπογγαλιευτικό καταδύσεων)

Ο εορτασμός των Θεοφανίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τάρπον Σπρίνγκς είναι γνωστό για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, με πιο διάσημη την εορτή των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών. Πρόκειται για μια τελετή που έχει τις ρίζες της την εποχή που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς χρειάζονταν τη θεία βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν.

Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης. Συνήθως, τον αγιασμό τελεί ο μητροπολίτης της Ατλάντα ενώ μερικές φορές συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Η τελετή γίνεται όπως στην Ελλάδα, δηλαδή ο ιερέας πετά έναν ξύλινο σταυρό στη θάλασσα και νεαροί κολυμβητές βουτούν για να τον πιάσουν. Όποιος το καταφέρει έχει την ευλογία του για το επόμενο έτος. Μετά τον αγιασμό, ο εορτασμός μεταφέρεται στην προκυμαία, όπου διεξάγονται μουσικές εκδηλώσεις. Ακολουθεί φαγοπότι και γλέντι.

Το 2006, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την καθιέρωση του αγιασμού. Στην επέτειο μετείχε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, τιμώντας την ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ.

Το 2020 ο εορτασμός έγινε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Τάρπον Σπρίνγκς.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην απογραφή του 2000 καταγράφηκαν 21.003 άτομα, 9.067 νοικοκυριά και 5.947 οικογένειες στην πόλη του Τάρπον Σπρινγκς. Η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν 887,2 κάτοικοι/τ.χλμ. Υπήρχαν 10.759 κατοικίες σε μια μέση πυκνότητα 454.5 κατοικίες/τ.χλμ.

Η φυλετική κατανομή των κατοίκων της πόλης ήταν: 90,07% Λευκοί, 6,15% Αφροαμερικανοί, 0,29% αυτόχθονες Αμερικανοί, 1,04% Ασιάτες, 0,06% Πολυνήσιοι, 0,81% από άλλες φυλές και 1,57% μιγάδες. Περίπου το 4,33% του πληθυσμού ήταν ισπανικής ή λατινικής προέλευσης. Το 11,8% του συνολικού πληθυσμού αυτοπροσδιορίστηκαν ως Έλληνες, ενώ το 8,87% ανέφερε ότι μιλά Ελληνικά στο σπίτι.

Από τα 9.067 νοικοκυριά, το 22,8% έχει ανήλικα παιδιά, το 52,2 είναι παντρεμένα ζευγάρια, το 10% είναι μονογονεϊκές οικογένειες χωρίς πατέρα και το 34,4% είναι μεμονωμένα άτομα χωρίς οικογένεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]