Τάγμα του Αγίου Γεωργίου (Ρωσική Ομοσπονδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Τάγμα του Αγίου Γεωργίου» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Τάγμα του Αγίου Γεωργίου (αποσαφήνιση).
Τάγμα του Αγίου Γεωργίου
Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Α' Τάξεως
Απονομή από Ρωσική Ομοσπονδία
Χώρα Ρωσική Ομοσπονδία
ΤύποςΣτρατιωτικό παράσημο
Στατιστικά
Καθιερώθηκε8 Αυγούστου 2000
Κατάταξη
ΣχετιζόμεναΤάγμα του Αγίου Γεωργίου

Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου (ρωσικά: орден Святого Георгия) αποτελεί το πιο υψηλό στρατιωτικό παράσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 8 Αυγούστου 2000.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σκέψη για την αναβίωση του τσαρικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου έγινε το 1991, μετά την κατάρρευση του πραξικοπήματος της συντηρητικής πτέρυγας του ΚΚΣΕ τον Αύγουστο του 1991, με σκοπό να βραβευθούν οι υπερασπιστές του Λευκού Οίκου (της έδρας της ρωσικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης), αλλά αργότερα αποφάσισαν να τους βραβεύσουν με το ειδικό Μετάλλιο «Για την άμυνα της Ελεύθερης Ρωσίας»[1].

Το 1992, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, οι ανεξάρτητες διάδοχες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, δημιούργησαν δικά τους ομοσπονδιακά βραβεία. Με διάταγμα του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας № 2424-1 από τις 2 Μαρτίου 1992, αποφασίστηκε να διατηρηθούν μεν ορισμένα σοβιετικά βραβεία, δόθηκε δε διαταγή να δημιουργηθεί νέα έκδοση του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, του πλέον γνωστού στρατιωτικού βραβείου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αλλά, τον Οκτώβριο του 1993, εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ του τότε προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν και του Ανώτατου Σοβιέτ, οι εργασίες για την επαναφορά του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου αναβλήθηκαν μέχρι το 2000.

Στις 8 Αυγούστου 2000, σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας № 1463, υπογράφτηκαν οι κανονισμοί απονομής του νέου βραβείου, αλλά μέχρι το 2008 δεν διεξήχθη καμία απονομή του βραβείου αυτού. Αιτία για αυτό αποτέλεσε ο κανονισμός, ο οποίος έμοιαζε με αυτόν του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου στη Ρωσική Αυτοκρατορία, ο οποίος έλεγε πώς το βραβείο δινόταν για την άμυνα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης από άλλη χώρα. Αλλά, μέχρι αυτή την περίοδο, η Ρωσία δεν συμμετείχε σε κανέναν πόλεμο.

Στις 13 Αυγούστου 2008, ο κανονισμός απονομής του βραβείου άλλαξε[2] και αποφασίστηκε να δίνεται το βραβείο για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα κράτη, οι οποίες να έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Στις 18 Αυγούστου 2008, ο τότε Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε:

«Αυτό το βραβείο επανήλθε το 2000 για αυτούς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην προστασία της Ρωσίας και άλλων χωρών. Αλλά, με στόχο της επικράτησης των δοξασμένων παραδόσεων του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, αποφάσισα να απονέμεται αυτό το βραβείο για τη βοήθεια στην προσπάθεια επικράτησης της ειρήνης στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.»[3]

Απονομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Β' Τάξεως
  • Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου αποτελεί το πιο υψηλό στρατιωτικό παράσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου αποτελείται από 4 τάξεις.
  • Τα ονόματα των βραβευθέντων θα βρίσκονται χαραγμένα στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου της Μεγάλης Πύλης του Κρεμλίνου της Μόσχας.

[7]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Γ' Τάξεως
— Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Α' Τάξεως
— Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Β' Τάξεως
— Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Γ' Τάξεως
— Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Δ' Τάξεως[7]

Βραβευμένοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάγμα του Αγίου Γεωργίου Δ' Τάξεως

Β' Τάξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δ' Τάξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Интервью с заместителем начальника Управления Президента Российской Федерации по кадровым вопросам и государственным наградам Ниной Сивовой от 22 октября 2004 г.(Ρωσικά)
  2. Указ Президента Российской Федерации от 12 августа 2008 года № 1205 «О внесении изменений в некоторые акты Президента Российской Федерации о государственных наградах Российской Федерации» Αρχειοθετήθηκε 2008-08-18 στο Wayback Machine.(Ρωσικά)
  3. Выступления Президента Российской Федерации. 18.08.2008, Владикавказ.(Ρωσικά)
  4. Воронов В. С неба упала шальная звезда. Αρχειοθετήθηκε 2010-01-24 στο Wayback Machine. // Совершенно секретно.(Ρωσικά)
  5. Генерал Урасов — георгиевский кавалер. Αρχειοθετήθηκε 2014-07-29 στο Wayback Machine.(Ρωσικά)
  6. Фотографии генерал-майора Урасова с орденом Св. Георгия 4-й степени.(Ρωσικά)
  7. 7,0 7,1 Статус и описание ордена Святого Георгия Российской Федерации, указы президента России Αρχειοθετήθηκε 2012-07-18 στο Wayback Machine.(Ρωσικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]