Σύμβολα ΛΟΑΤ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Όπως σε πολλές οργανώσεις και κοινωνίες, τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινωνίας έχουν υιοθετήσει ορισμένα σύμβολα από τα οποία αναγνωρίζονται και από τα οποία επιδεικνύουν ενότητα, περηφάνια, κοινές αξίες και πίστη. [εκκρεμεί παραπομπή]

Γράμματα και σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμβολα φύλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρσενικό και το θηλυκό σύμβολο προέρχονται από τα αστρονομικά σύμβολα του πλανήτη Άρη και Αφροδίτη αντίστοιχα.

Δυο θηλυκά σύμβολα μαζί (⚢) μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια λεσβία γυναίκα ή γενικά τη λεσβιακή κοινότητα. Αντίστοιχα, δυο αρσενικά σύμβολα μαζί (⚣) μπορούν να αντιπροσωπεύουν έναν γκέι άνδρα ή γενικά την ανδρική γκέι κοινότητα. Τα σύμβολα αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στη δεκαετία του 70. Ένα θηλυκό και ένα αρσενικό μαζί γύρω από έναν κύκλο (⚧) αντιπροσωπεύει τα διαφυλικά άτομα. 

Λάμδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λάμδα

Το 1970, το ελληνικό γράμμα λάμδα (λ) επιλέχθηκε για να απεικονίσει την καμπάνια της Ομοφυλοφιλικής Ακτιβιστικής Συμμαχίας για την ελευθερία των ομοφυλοφίλων και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Διεθνές Κογκρέσο Ομοφυλοφιλικών Δικαιωμάτων στη Σκωτία, διάλεξε αυτό το σύμβολο για να συμβολίσει τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά δικαιώματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το λάμδα παγκοσμίως γνωστό. Το λάμδα στη φυσική χρησιμοποιείται για να απεικονίσει το μήκος κύματος που συνδέονται με την ενέργεια και συνεπώς χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την ενέργεια του Κινήματος Ομοφυλοφίλων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση ομοφυλόφιλων δικαιωμάτων, Νόμιμο Λάμδα, επίσης χρησιμοποιεί το λάμδα στην ονομασία της.

Ροζ και μαύρα τρίγωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα παλαιότερα από αυτά τα σύμβολα είναι το ροζ τρίγωνο, το οποίο προήλθε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν οι ομοφυλόφιλοι ήταν αναγκασμένοι να φορούν το ροζ τρίγωνο πάνω τους για να αναγνωρίζονται. Υπολογίζεται ότι 220,000 ομοφυλόφιλοι και λεσβίες πέθαναν μαζί με τους 6,000,000 εβραίους τους οποίους εξόντωσαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατα τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέσα στο τμήμα της αποκαλούμενης από τον Χίτλερ "τελικής λύσης". Για αυτό το λόγο, το ροζ τρίγωνο χρησιμοποιείται τόσο για αναγνώριση όσο και για αναμνηστικό για να θυμίσει σε αυτούς που το φορούν αλλά και στο γενικό κοινό την απάνθρωπη συμπεριφορά που είχαν υποστεί οι ομοφυλόφιλοι κάτω από τους Ναζιστικούς διώκτες.

Οι Ναζί ανάγκαζαν τις ανεπιθύμητες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των λεσβίων, να φορούν το μαύρο τρίγωνο. Οι σύγχρονες λεσβίες έχουν ανακτήσει αυτό το σύμβολο όπως και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες το ροζ τρίγωνο.

Ροζ τρίγωνο Μαύρο τρίγωνο Ροζ και κίτρινο τρίγωνο
Αναγνωριστικό ομοφυλοφίλων ανδρών Αναγνωριστικό ανεπιθύμητων και ομοφυλοφίλων γυναικών Αναγνωριστικό εβραίων ομοφυλοφίλων ανδρών

Σημαία των ΛΟΑΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή μορφή της σημαίας των ΛΟΑΤ.
Κύριο λήμμα: Σημαία των ΛΟΑΤ

Η αρχική σημαία των ομοφυλοφίλων υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978 και σχεδιαστής ήταν ο Γκίλμπερτ Μπέικερ. Η σημαία δεν δείχνει ένα πραγματικό ουράνιο τόξο, αλλά τα χρώματα του ουράνιου τόξου να εμφανίζονται με οριζόντιες γραμμές, με το κόκκινο στην κορυφή και το μοβ στο τέλος. Απεικονίζει την ποικιλομορφία των ομοφυλόφιλων και των λεσβίων παγκοσμίως. Το κόκκινο απεικονίζει τη ζωή, το πορτοκαλί τη θεραπεία, το κίτρινο απεικονίζει τον ήλιο, το πράσινο τη φύση, το μπλε την καθαρότητα και το μοβ απεικονίζει το πνεύμα. Η αρχική σημαία είχε δυο ακόμα λωρίδες, μια ροζ και μια τιρκουάζ λωρίδα, αυτές πλέον απεικονίζουν την αμφιφυλοφιλία.

Άλλα σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κρίκοι της ελευθερίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κρίκοι της ελευθερίας, που σχεδιάστηκαν από τον David Spada, είναι έξι αλουμινένιοι κρίκοι που ο καθένας έχει ένα από τα χρώματα της ΛΟΑΤ σημαίας. Συμβολίζουν την ανεξαρτησία και την ανοχή, αυτοί οι κρίκοι φοριούνται ως περιδέραια, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.ά.

Λάβρυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λάβρυς
Η λάβρυς

Η λάβρυς (double axe), χρησιμοποιούταν στην αρχαία Μινωική Κρήτη (που υπάρχουν αναφορές ότι ήταν μητριαρχική κοινωνία) και στην αρχαιοελληνική μυθολογία χρησιμοποιούταν από τις Αμαζόνες. Μπορεί να συσχετιστεί με τη θεά Δήμητρα και περιστασιακά με τη θεά Άρτεμη.

Η λάβρυς χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τη λεσβιακή και φεμινιστική δύναμη. Αρκετές λεσβίες το φορούν περήφανα σαν κόσμημα.

Σύμβολα αμφιφυλοφιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμφισεξουαλικό διπλό τρίγωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το σύμβολο απεικονίζει την αμφισεξουαλικότητα και την αμφισεξουαλική περηφάνια. Η ακριβής προέλευση αυτού του συμβόλου είναι άγνωστη. Θεωρείται πως το ροζ τρίγωνο μπορεί να αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλία, όπως και όταν είναι μόνο του, ενώ το μπλε τρίγωνο την ετεροφυλοφιλία και τα δύο μαζί διαμορφώνουν το χρώμα της λεβάντας που απεικονίζει την αμφιφυλοφιλία. Είναι επίσης πιθανό το ροζ να αντιπροσωπεύει την έλξη προς της γυναίκες και το μπλε την έλξη προς τους άνδρες και τα δύο μαζί να διαμορφώνουν το χρώμα της λεβάντας που απεικονίζει την αμφιφυλοφιλία.

Σημαία αμφιφυλοφιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1988, ο Μάικλ Πέιτζ σχεδίασε τη σημαία της αμφιφυλοφιλίας για να απεικονίσει την αμφισεξουαλική κοινότητα. Αυτή η ορθογώνια σημαία αποτελείται από μια φούξια απόχρωση στην κορυφή που συμβολίζει την έλξη προς το το ίδιο φύλο, μια πλατιά μπλε λωρίδα στο τέλος που συμβολίζει έλξη στο αντίθετο φύλο και μια λεπτή λωρίδα στο χρώμα της λεβάντας στη μέση που συμβολίζει την έλξη προς τα δύο φύλα.

Τρανσεξουαλικά σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμβολο Τρανσεξουαλικότητας

Δημοφιλή τρανσεξουαλικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν τα τρανσεξουαλικά άτομα, περιλαμβάνουν ένα τροποποιημένο βιολογικό σύμβολο που προήλθε από μια ζωγραφιά της Holly Boswell. Το σύμβολο περιλαμβάνει το βέλος που δείχνει προς τα επάνω δεξιά και συμβολίζει τον άνδρα (αστρολογικό σύμβολο του Άρη) και τον σταυρό που δείχνει προς τα κάτω και συμβολίζει τη γυναίκα (αστρολογικό σύμβολο της Αφροδίτης), το σύμβολο περιλαμβάνει και τα δυο αυτά σύμβολα καθώς και ένα βέλος (που ενώνει τα ανδρικά και γυναικεία στοιχεία) που δείχνει επάνω και αριστερά.

Σημαία Τρανσεξουαλικών

Άλλο τρανσεξουαλικό σύμβολο είναι η σημαία των τρανσεξουαλικών, που σχεδιάστηκε από τη Μόνικα Χελμς και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε παρέλαση pride στην Αριζόνα το 2000. Η σημαία απεικονίζει την τρανσεξουαλική κοινότητα και αποτελείται από πέντε οριζόντιες λωρίδες, δυο γαλάζιες, δυο ροζ και μια άσπρη. Η Χελμς περιέγραψε το νόημα των λωρίδων:

"Το γαλάζιο είναι το χρώμα για τα μικρά αγόρια, το ροζ για τα κορίτσια και το λευκό στη μέση για αυτούς που μεταβιβάζονται και για αυτούς που θεωρούν ότι έχουν ουδέτερο φύλο ή καθόλου φύλο. Ο σχεδιασμός είναι έτσι όπου απο όποια μεριά και αν το κρατήσεις θα είναι πάντα σωστό. Αυτό συμβολίζει εμάς που προσπαθούμε να βρούμε την ορθότητα στη ζωή μας."

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.swade.net Σελίδα αφιερωμένη στα σύμβολα ΛΟΑΤ