Βέλιουρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σόργος ο χαλέπιος)
Βέλιουρας
Βέλιουρας
Βέλιουρας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Κυπειρώδη (Cyperales)
Οικογένεια: Ποοειδή (Poaceae)
Γένος: Σόργος (Sorghum)
L.
Είδος: Σόργος ο Χαλέπιος
(Sorghum halepense)

Ο βέλιουρας (επιστ. ονόμ.: Σόργος ο Χαλέπιος) είναι φυτό ενδημικό της Μεσογείου, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το φυτό έχει εισαχθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Αναπαράγεται με παραφυάδες και σπόρους.

Ο βέλιουρας χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή και ως προστασία από τη διάβρωση εδαφών. Συχνά όμως, θεωρείται ζιζάνιο, λόγω του ότι:

  • Το ξερό φύλλωμά του από την παγωνιά ή το ζεστό/ξηρό καιρό μπορεί ναι περιέχει αρκετές ποσότητες κυανιούχου υδρογόνου, ώστε να σκοτώσει βοοειδή και άλογα αν καταναλωθεί σε ποσότητα.
  • Το φύλλωμα μπορεί να προκαλέσει «φούσκωμα» σε τέτοια φυτοφάγα ζώα από τη συσσώρευση υπερβολικών νιτρικών αλάτων. Γενικώς πάντως, είναι βρώσιμο για τα ζώα.
  • Αυξάνεται και εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, που μπορεί να «πνίξει» καλλιέργειες.

Αυτό το είδος εμφανίζεται σε καλλιεργούμενα ή εγκαταλελειμμένα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές άκρες και κατά μήκος χειμάρρων. Ευδοκιμεί σε ανοιχτό, πλούσιο, υπέδαφος, ιδιαίτερα σε καλλιεργούμενα χωράφια. Ο βέλιουρας είναι ανθεκτικός στα κοινά ζιζανιοκτόνα και θεωρείται ότι είναι ένα από τα δέκα χειρότερα ζιζάνια στον κόσμο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]