Σωζομενός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σωζομενός
ΌνομαΣωζομενός
Γέννηση400
Βαιθήλ, Λωρίδα της Γάζας
Θάνατος450 (50 ετών)
Κωνσταντινούπολη
Επάγγελμα/
ιδιότητες
Ιστορικός

Ο Σαλαμίνιος Ερμείας Σωζομενός (400 - 450), γνωστός ως Σωζομενός ή Σωζόμενος, ήταν ιστορικός της χριστιανικής εκκλησίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περίπου το 400 στη Βαιθήλ, μια μικρή πόλη κοντά στη Γάζα, σε μία πλούσια χριστιανική οικογένεια της Παλαιστίνης.

Ό,τι μας αναφέρει για την ιστορία της νότιας Παλαιστίνης προήλθε από την προφορική παράδοση. Εμφανίζεται εξοικειωμένος με την περιοχή γύρω από τη Γάζα.

Ο Σωζομενός έγραψε ότι ο παππούς του έζησε στη Βαιθήλ, κοντά στη Γάζα, και έγινε χριστιανός μαζί με την οικογένειά του, κατά πάσα πιθανότητα από τον Κωνστάντιο Β'. Ένας γείτονας θεραπεύτηκε ως εκ θαύματος από τον άγιο Ιλαρίωνα που έβγαλε έναν δαίμονα από τον γείτονα και, ως αυτόπτες μάρτυρες του θαύματος, η οικογένειά του ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Η αλλαγή θρησκεύματος σηματοδότησε μία σημαντική καμπή στον εκχριστιανισμό της νότιας Παλαιστίνης.

Ο παππούς έγινε ιδιαίτερα αγαπητός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής στο περιβάλλον του. Οι δε απόγονοι του πλούσιου γείτονα ίδρυσαν εκκλησίες και μοναστήρια στην περιοχή και ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στην προώθηση του μοναχισμού. Ο ίδιος ο Σωζομενός συνομιλούσε με έναν από αυτούς, έναν πολύ γέρο άνθρωπο. Ο ίδιος λέει ότι ανατράφηκε με καλογερικές επιρροές και η ιστορία τον επιβεβαιώνει.

Το έργο του Εκκλησιαστική Ιστορία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή για τις εκκλησιαστικές εξελίξεις κατά τον 4ο και 5ο αιώνα και καταγράφηκε μέσα από την ορθόδοξη σκοπιά. Το έργο του αυτό αποτελείται από εννιά βιβλία που καλύπτουν την περίοδο από το 324 έως το 439, ενώ ο Σωζομενός το αφιέρωσε στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β'. Το ότι το έργο του, όπως το έχουμε σήμερα, φτάνει έως το έτος 425, οφείλεται κατά μιαν άποψη σε αυτολογοκρισία του συγγραφέα, επειδή στην εξιστόρηση των ετών 425-439 αναφερόταν στην αυτοκράτειρα Αιλία Ευδοκία, σε δυσμένεια πλέον. Το πιθανότερο όμως είναι, δεδομένου ότι οι μεταγενέστεροι χρονογράφοι ήξεραν όλο το έργο του, ότι πρόκειται για φθορά του χειρογράφου.

Ο Σωζομενός πέθανε στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Encyclopædia Britannica 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]