Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ρωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμβούλιο της Ομοσπονδίας
Είδος
ΤύποςΆνω βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος
Δομή
Έδρες170
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
     Ανεξάρτητοι (170)
Εκλογές
Επιλογή από πολιτικούς επικρατείας
Τελευταία εκλογή
12 Δεκεμβρίου 1993
Επόμενη εκλογή
όχι (επιλέγεται από τα ομοσπονδιακά υποκείμενα)
Τόπος συνεδριάσεων
Κτίριο 26, Μόσχα
Ιστοσελίδα
council.gov.ru

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ρωσικά: Совет Федерации) αποτελεί την άνω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 1993. Κάθε ένα από τα 85[1] ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσίας, που αποτελούνται από 22 δημοκρατίες, 46 περιφέρειες, 9 κράι, 3 ομοσπονδιακές πόλεις, 4 αυτόνομους θύλακες και 1 αυτόνομη περιφέρεια, αποστέλλουν 2 γερουσιαστές προς το Συμβούλιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών φτάνει τους 170 Συμβούλους.

Το Συμβούλιο πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του εντός του Κεντρικού Κτιρίου της Большая Дмитровка στη Μόσχα, πρώην έδρας της Σοβιετικής Κρατικής Υπηρεσίας Κτιρίων (Госстрой), με επιπλέον γραφεία και αίθουσες της επιτροπής στη Новый Арбат. Οι δύο έδρες της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, με την Κρατική Δούμα να εδρεύει σε άλλη συνοικία της Μόσχας. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που πραγματοποιούνται στη Μόσχα από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιουλίου και από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου είναι ανοικτές για το κοινό, αν και η τοποθεσία των συνεδριάσεων μπορεί να αλλάξει αν το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας το επιθυμεί και να εξασφαλίσει συνεδριάσεις κλειστές στο κοινό, στις οποίες μπορεί να συγκληθεί.

Την περίοδο της διαδοχής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση, μετά τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Σε περίπτωση ανικανότητας του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας γίνεται Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]