Συμβούλιο για τη γερμανική Ορθογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμβούλιο για τη
γερμανική Ορθογραφία
Ίδρυση2004
ΈδραΜάνχαϊμ, Γερμανία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Συμβούλιο για τη γερμανική Ορθογραφία (γερμανικά: Rat für deutsche Rechtschreibung, RdR) είναι ο κύριος διεθνής οργανισμός που ρυθμίζει τη γερμανική γλώσσα. Το RdR ιδρύθηκε το 2004 ως διάδοχος της Zwischenstaatliche Kommission für deutsche Rechtschreibung (Διακυβερνητική Επιτροπή για την γερμανική Ορθογραφία) ώστε να περιλάβει και υποστηρικτές, καθώς και όσους ήταν αντίθετοι με τη γερμανική μεταρρύθμιση της ορθογραφίας του 1996 (και επακόλουθες μεταρρυθμίσεις). Εδρεύει στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική αποτελεί μία από τις επίσημες γλώσσες του, το Λουξεμβούργο, το οποίο δεν συμμετείχε στο σχεδιασμό της μεταρρύθμισης του 1996, δεν αποτελεί μέρος του Συμβουλίου. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου υιοθέτησε μονομερώς τη μεταρρύθμιση και λόγω της απόδοσής του, είναι ευρέως αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Σύμφωνα με την μεγαλύτερη εφημερίδα του Δουκάτου, τη Luxemburger Wort, το Λουξεμβούργο δεν θεωρείται στο εσωτερικό του ως «γερμανόφωνη χώρα» (η μόνη εθνική γλώσσα είναι η λουξεμβουργιανή) και ως εκ τούτου δεν είχε δικαίωμα να λάβει μέρος στο Συμβούλιο.[1] Ωστόσο, το Λουξεμβούργο συμμετέχει στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας και έχει μέλη στη Γαλλική Ακαδημία, παρά το ότι τα γαλλικά είναι απλά μια επίσημη γλώσσα, όπως ακριβώς και τα γερμανικά.[2]

Ο πρόεδρος της Κοινωνίας για τη γερμανική Γλώσσα (GfdS) είναι μέλος του συμβουλίου. Το 2003, το RdR, η GfdS, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο της γερμανικής Γλώσσας, ίδρυσαν το Συμβούλιο Γερμανικής Γλώσσας (Deutscher Sprachrat), το οποίο ενώθηκε αργότερα επίσης με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Κατάλογος μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, το RdR αποτελείται από 39 μέλη από τα ακόλουθα κράτη και περιοχές:

Περιοχή Σύμβουλοι
Γερμανία 18
Αυστρία 9
Ελβετία 9
Νότιο Τιρόλο (Ιταλία) 1
Γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου 1
Λίχτενσταϊν 1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Luxemburger Wort, 9. August 2004
  2. «Carte interactive des Etats et gouvernements membres - Organisation internationale de la Francophonie». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]