Στρατόπεδο συγκέντρωσης Φλόσενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Φλόσενμπεργκ
KZ Flossenbürg
Χάρτης
ΕίδοςΝαζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης[1][2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°44′9″N 12°21′25″E
Διοικητική υπαγωγήFlossenbürg
ΧώραΓερμανία
Έναρξη κατασκευήςΜαΐου 1938
Κατεδάφιση23  Απριλίου 1945
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Γενική άποψη του στρατοπέδου
Το Ολοκαύτωμα (Φάσεις)

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Φλόσενμπεργκ (γερμ. Konzentrationslager Flossenbürg) ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, στον δήμο του Φλόσενμπεργκ της Βαυαρίας, κοντά στα τσεχικά σύνορα. Λειτούργησε από το 1938 μέχρι το 1945.

Περίπου 90.000 άνθρωποι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο, 30.000 από τους οποίους δεν το εγκατέλειψαν ζωντανοί. Παρόλο που επεκτάθηκε στα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο αριθμός των κρατούμενων υπερέβαινε πάντα την χωρητικότητα του Φλόσενμπεργκ. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κακές, δεδομένου ότι η σκληρή εργασία στα λατομεία και η ανεπαρκής διατροφή των φυλακισμένων καθώς επίσης και η σκληρότητα των εθνικοσοσιαλιστών απαιτούσαν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Φλόσενμπεργκ επεκτάθηκε μετά το 1943 σε μεγάλο δίκτυο στρατοπέδων - παραρτημάτων, περιλαμβάνοντας σχεδόν 100 εξωτερικά στρατόπεδα, ακόμη και εκτός της Βαυαρίας, όπως στην Σαξονία (ιδιαίτερη στη Δρέσδη) και στη Βοημία. Επίσης από το 1943 οι κρατούμενοι χρησιμοποιήθηκαν για καταναγκαστική εργασία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις εξοπλισμού, όπως και στη παραγωγή αεροπλάνων της Μέσσερσμιτ (Messerschmitt).

Στις 8 Απριλίου 1945 η SS άρχισε να εξαφανίζει τα αποδεικτικά στοιχεία της εξόντωσης. Στις 20 Απριλίου 1945 το Φλόσενμπεργκ εκκενώθηκε. Ο διοικητής, Μαξ Κέγκελ (Max Koegel) διέταξε πορεία θανάτου με κατεύθυνση το Νταχάου. Περίπου 1.600 φυλακισμένοι παρατήθηκαν, αφού ήταν πολύ αδύναμοι για την πορεία. Στις 23 Απριλίου 1945 έφτασε η 90ή Μεραρχία Πεζικού του 3ου Αμερικανικού Σώματος στον Δήμο του Φλόσενμπεργκ, τον οποίο κατέλαβε δίχως να αντιμετωπίσει αντίσταση. Από τους φυλακισμένους που είχαν αφεθεί στο στρατόπεδο πολλοί πέθαναν στις επόμενες εβδομάδες από τις κακουχίες κατά την κράτησή τους. Μετά το τέλος του πολέμου βρέθηκαν, κατά μήκος της πορείας θανάτου, περίπου 5.000 πτώματα.

Από το 1946 και μετά το στρατόπεδο μετατράπηκε σε μνημείο. Σε μέρος του παλιού στρατοπέδου χτίστηκε οικισμός, ο οποίος υπάρχει και σήμερα. Πρόκειται για το μέρος όπου πριν υπήρξαν οι στεγάσεις των φυλακισμένων. Άλλα μέρη του στρατοπέδου χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από την βιομηχανία.

Γνωστοί φυλακισμένοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε και[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]