Στρατής Αξιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρατής Αξιώτης
Γέννηση1907
Σκόπελος Λέσβου
Θάνατος2  Δεκεμβρίου 1994
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Στρατής Αξιώτης είναι Λέσβιος ζωγράφος, ο οποίος γεννήθηκε στον Σκόπελο Λέσβου το 1907 και απεβίωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1994 στη Γέρα Λέσβου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασχολήθηκε από την παιδική του ηλικία με τη ζωγραφική και η οικογένειά του υπήρξε υποστηρικτική στην αγάπη του για το σχέδιο (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο γιος του εδώ http://eikastikadokimia.blogspot.gr/p/blog-page_300.html) Διατηρούσε το προσωπικό του μικρό ατελιέ από το 1925 στον Σκόπελο. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με το ζωγράφο Στρατή Γαβαλά (1887-1965), τον οποίο βοήθησε σε αρκετές αγιογραφίες των εκκλησιών του νησιού.

Μαθήτευσε επίσης δίπλα στον Σπύρο Παπαλουκά [1], την περίοδο που ο τελευταίος διέμενε στη Μυτιλήνη, διατηρώντας ταυτόχρονα το ατελιέ του μέχρι το 1928. Το 1929 κατεβαίνει στην Αθήνα με έξοδα της Κοινότητάς του και τη βοήθεια της οικογένειάς του για να φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1929-35) με δασκάλους τον Σπυρίδων Βικάτο, τον Ουμβέρτο Αργυρό και στην χαρακτική τον Γιάννη Κεφαλληνό , που επηρεάζουν θερμά το στυλ και την τεχνική του.

Δίδαξε επίσης Τεχνικά σε Γυμνάσια και Σχολές, καθώς και στην Ακαδημία Μυτιλήνης.

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεματογραφία του περιλαμβάνει θαλασσογραφίες, απόψεις λιμανιών και τοπία [2]. Το έργο του αναπτύσσεται στο μεταίχμιο του ρεαλισμού και του ιμπρεσιονισμού, επηρεασμένος από τη Σχολή του Μονάχου. Χαρακτηρίζεται εξπρεσιονιστής και ανήκει στην ομάδα των «Ελεύθερων καλλιτεχνών».

Έργα του (λάδι σε καμβά) βρίσκονται σε όλα τα υπουργεία, στις πινακοθήκες του Δήμου Πειραιώς, στην Εθνική και Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές και σε πληθώρα σπιτιών φιλοτέχνων.

Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις και σε Πανελλήνιες (1939, 1952, 1957, 1963, 1967, 1971, 1973, 1975). Σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κόζιτσε Τσεχοσλοβακία 1936, Λειψία 1940, Στοκχόλμη 1947. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Πειραιωτών καλλιτεχνών, μέλος της ομάδας "Ελεύθεροι Καλλιτέχνες". Δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης. Έργα του βρίσκονται στην Π.Δ. Αθηναίων, Πειραιά, Μυτιλήνης, στο Δημοτικό Μουσείο Μονάχου, Τράπεζα Ελλάδος στο ΥΠΠΟ κ. αλ. Ήταν μέλος του ΕΕΤΕ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]