Στοές της αρχαίας Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχιτεκτονική κάτοψη σχέδιο των κτηρίων στην αρχαία Αγορά.

Οι στοές είναι σύνηθες αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό στοιχείο της αρχαίας Αθήνας, ιδίως της αρχαίας αγοράς. Δεν έλειπε από τις αγορές, γυμναστήρια, παλαίστρες, θέατρα, λουτρά και άλλους δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις. Χρησίμευε ως καταφύγιο από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, τόπος περιπάτου και συγκεντρώσεως, διδασκαλίας και φιλοσοφικών διαλόγων. Ήταν πλούσια διακοσμημένες με σκηνές από τον πολιτικό, θρησκευτικό και πολεμικό βίο των Ελλήνων. Τρεις ήταν οι σημαντικότερες στοές αρχικά. Η Βασίλειος Στοά, των Ερμών και η Πεισιανάκτειος, ενώ αργότερα ανεγέρθηκαν και άλλες.

Ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. η πόλη της Αθήνα άρχισε να καλλωπίζεται και να πλουτίζεται με νέα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και με γλυπτά. Οι ξένοι ηγεμόνες ήθελαν με αυτό τον τρόπο να συνδέσουν το όνομά τους με την καθεξοχή πόλη του ιδεώδους και του πολιτισμού. Ο Άτταλος Β΄ της Περγάμου έκτισε την ομώνυμη στοά[1], καλλώπισε την Ακαδημία και ίδρυσε τέσσερα αγάλματα επί της νίκης του κατά των Γαλατών. Ο Ευμένης Β΄ επίσης έκτισε την στοά που φέρει το όνομά του, ενώ ο Πτολεμαίος της Αιγύπτου έκτισε λαμπρό γυμνάσιο στα βορειοανατολικά της Αγοράς. Ίδρυσε και σπουδαία Βιβλιοθήκη για την μόρφωση της Αθηναϊκής νεολαίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD - Αρχαία Αγορά της Αθήνας». project.athens-agora.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]