Στέλιος Περπινιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Περπινιάδης
Γέννηση14 Μαΐου 1899 (1899-05-14)
Τήνος, Κυκλάδες, Ελλάδα
Θάνατος4 Σεπτεμβρίου 1977 (78 ετών)
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητατραγουδιστής
ΤέκναΒαγγέλης Περπινιάδης
Όργανακιθάρα και φωνή
Είδος τέχνηςλαϊκός τραγουδιστής, οργανοπαίκτης, συνθέτης
Καλλιτεχνικά ρεύματαρεμπέτικο τραγούδι
Σημαντικά έργαΝόστιμη μαυρομματού(μουσική και στίχοι Μάρκος Βαμβακάρης)

Ο Στέλιος Περπινιάδης (Τήνος, 14 Μαΐου 1899 - Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 1977), γνωστός και ως Στελλάκης, ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και οργανοπαίκτης ενώ φέρεται και ως συνθέτης, κυρίως του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1899 στην Τήνο, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και το 1923 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου ήρθε σε επαφή με Μικρασιάτες ρεμπέτες. Συνεργάστηκε κατά καιρούς σχεδόν με όλους τους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Κώστας Σκαρβέλης, [1] ο Κώστας Καρίπης, ο Δημήτρης Σέμσης, [2] ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Μπαγιαντέρας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου ακόμη και ο Μάρκος Βαμβακάρης και αργότερα με ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μανώλης Χιώτης και άλλοι. Θεωρείται το μεγαλύτερο αστέρι του τραγουδιού από το 1930 έως το 1950 ενώ έκανε αρκετά ντουέτα με γνωστές ερμηνεύτριες και ερμηνευτές της εποχής, όπως με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, το Στράτο Παγιουμτζή, τη Μαρίκα Νίνου και τον Δημήτρη Περδικόπουλο αλλά και με τον Γιώργο Κάβουρα. Αξίζει να σημειωθεί για το ήθος των καλλιτεχνών του είδους και της εποχής ότι ο Στελλάκης δεν δίσταζε να κάνει δεύτερη φωνή και μάλιστα πολύ διακριτικά σε καλλιτέχνες των οποίων τα ονόματα ήταν μηδαμηνά μπροστά στο δικό του. Μια μέρα του 1938 βρέθηκε περαστικός από την Odeon την ώρα που ο Μάρκος Βαμβακάρης ηχογραφούσε τη "Νόστιμη Μαυροματού" του. Ο Στελλάκης δεν δίστασε να κάτσει να κάνει δεύτερη φωνή. Το αποτέλεσμα ήταν αριστούργημα σε σχέση με εκείνο που θα έβγαινε από τον Μάρκο σόλο, αλλά ο Στελλάκης δεν πήρε ούτε δραχμή και το όνομά του δεν γράφτηκε επάνω στο δίσκο διότι εκείνο τον καιρό ο ίδιος δεσμευόταν με συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρία Columbia.

Γιος του ήταν ο επίσης γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Βαγγέλης Περπινιάδης.

Ο Στέλιος Περπινιάδης πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1977 στην Αθήνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παπαγεωργίου, Γιάννης (2017). Κώστας Σκερβέλης: Καταγραφή και ανάλυση του έργου του. Θεσσαλονίκη: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. σελ. 97. 
  2. Αλεξίου, Γεώργιος (2014). Η κοινωνική επιρροή του ρεµπέτικου τραγουδιού και η εξέλιξή του έως το 1955. Ρέθυµνο: Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ. σελ. 66.