Σπερχειός (ναρκαλιευτικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπερχειός (ναρκαλιευτικό)
Πληροφορίες
Ναυπηγείο‘Norway – Olso’
Παροπλισμός2 Μαΐου του 1945
Δίδυμα σκάφηΑλφειός, Ευρώτας ΙΙ, Αχελώος ΙΙ και Πηνειός ΙΙ
Χρήσηναρκαλιευτικό
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα255 τόνοι
Ταχύτητα10 κόμβοι
Πλήρωμα30 άτομα
Οπλισμός2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών

Το ελληνικό ναρκαλιευτικό «Σπερχειός» ήταν πρώην νορβηγικό φαλαινοθηρικό που επιτάχθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας με το όνομα NOBLE NORAH και διαρκούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παραχωρήθηκε στο τότε ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό στη Μέση Ανατολή.

Το πλοίο αυτό ήταν καθ΄ όλα όμοιο με το ναρκαλιευτικό Αλφειός και παραλήφθηκε τον Αύγουστο του 1943 για γρίππιση ναρκών (ναρκαλιεία) στις ακτές και προσβάσεις παρά την Αλεξάνδρεια και το Πορτ Σάιδ καθώς και για συνοδείες τοπικών νηοπομπών μεταξύ των δύο αυτών λιμένων και της Κύπρου.

Μετά την απελευθέρωση ο «Σπερχειός» κατέπλευσε με τα λοιπά πλοία του Στόλου στον Πειραιά και χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες αποστολές, καθώς και σε μεταφορά αξιωματικών υπαλλήλων και άλλων προσώπων στα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου ότι όλα τα ελληνικά επιβατηγά πλοία είχαν βυθισθεί διαρκούντος του πολέμου.

Σε μια τέτοια αποστολή στις 2 Μαΐου του 1945 και ενώ έπλεε 5 ναυτικά μίλια βόρεια της Άκρας Ζούρβας της Ύδρας, στις 08.30 μ.μ. (20.30), λόγω υπερφόρτωσης ανατράπηκε και βυθίστηκε, γεμάτο επιβάτες, παρασύροντας στο βυθό περισσότερα από 50 άτομα (επιβάτες και μέλη πληρώματος). Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Πειραιά με προορισμό Σύρο, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο έφεδρος ανθυποπλοίαρχος Δ. Βογιατζής. Στο ναυάγιο αυτό πνίγηκε και ο Πλοίαρχος του Β.Ν. Ι. Βλαχόπουλος, που επέβαινε ως επιβάτης.