Superman

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σούπερμαν)
Superman
Ο Superman στο τεύχος #204 του κόμικ
σε σχέδιο του Τζιμ Λι.
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηAction Comics #1
Ιούνιος 1938
Δημιουργήθηκε απόΤζο Σούστερ
Τζέρι Σίγκελ
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΚαλ-Ελ (όνομα γέννησης)
Κλαρκ Τζόσεφ Κεντ (Γήινο όνομα)
ΕίδοςΚρυπτονιανός
ΙδιότηταΔημοσιογράφος
Τόπος καταγωγήςΚρυπτονόπολις (Κρύπτον)
Σμόλβιλ / Μετρόπολις (Γη)
Συμμετοχή σε ομάδεςJustice League
Legion of Super-Heroes
Superman Family
ΣυνεργάτεςSupergirl
Superboy
Superdog (Krypto)
Batman
Wonder Woman
Ικανότητες

Ο Superman (ελληνικά: Σούπερμαν, παλαιότερα Υπεράνθρωπος) είναι φανταστικός χαρακτήρας, υπερήρωας βιβλίων κόμικς της DC Comics (πρώην National Comics). Δημιουργήθηκε από τους Τζο Σούστερ (Joe Shuster) και Τζέρι Σίγκελ (Jerry Siegel), μαθητές λυκείου που ζούσαν στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ το 1933.[1]

Η πρώτη εμφάνιση του Superman έγινε στο τεύχος #1 του περιοδικού Action Comics το 1938[2] και θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας που υπήρξε. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που ανάγκασε την DC Comics να κυκλοφορήσει σύντομα και δεύτερη σειρά με τον ήρωα, με τίτλο Superman.[3] Επίσης, η επιτυχία του οδήγησε στη δημιουργία και άλλων υπερηρώων από διάφορες εταιρείες και ξεκίνησε τη λεγόμενη "Χρυσή Εποχή" των κόμικ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, το Action Comics πούλησε περίπου 31,000 αντίτυπα, πράγμα που δείχνει ότι τα κόμιξ του Superman έχουν χαμηλή αναγνωσιμότητα.[4]

Ο Superman έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τα βιντεοπαιχνίδια και άλλα μέσα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ιστορία του Superman, ο ήρωας γεννήθηκε στον πλανήτη Krypton, με το όνομα Καλ-Ελ. Όταν ήταν ακόμη βρέφος, εστάλη στη Γη από τον επιστήμονα πατέρα του, Τζορ-Ελ, λίγο πριν την καταστροφή του πλανήτη Krypton. Με την άφιξη του στη Γη, τον βρήκε και τον υιοθέτησε ένα ζευγάρι από το Κάνσας, με τους οποίους και μεγάλωσε, παίρνοντας το όνομα Κλαρκ Κεντ. Τα ονόματα των γήινων γονέων του Clark Kent ήταν τα Jonathan Kent και Martha Kent. Πολύ νωρίς άρχισε να ανακαλύπτει τις υπερφυσικές δυνάμεις του και όταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να τις χρησιμοποιεί για το κοινό καλό. Ο Superman ζει σε μία φανταστική πόλη των ΗΠΑ, με το όνομα Μητρόπολη/Μetropolis. Στην κανονική του ζωή ως Κλαρκ Κεντ, εργάζεται σαν δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα Ημερήσιος Πλανήτης, κρύβοντας τις υπερδυνάμεις του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Superman είναι ο μεγιστάνας και εγκληματίας Λεξ Λούθορ, ένας πανέξυπνος και ιδιοφυής επιχειρηματίας, βιομήχανος και φιλάνθρωπος.

Εξωτερική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Superman σε όλες τις εμφανίσεις του φαίνεται να είναι εμφανίσιμος. Έχει καστανά μαλλιά. Η ενδυμασία του αποτελείται από ένα μπλε ολόσωμο ένδυμα, κόκκινο σορτς με κίτρινη ζώνη, μπότες και κόκκινη κάπα. Στο στήθος του είναι σχεδιασμένο ένα κόκκινο σήμα με το γράμμα S, που συμβολίζει το αρχικό γράμμα του ονόματός του, σε κίτρινο φόντο.

Δυνάμεις και ικανότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Superman διαθέτει μεγάλες δυνάμεις, παραδοσιακά χαρακτηριζόμενος ως "γρηγορότερος και από σφαίρα, ισχυρότερος και από ατμομηχανή, και ικανός να πηδήσει πάνω από ψηλά κτίρια με ένα μόνο άλμα".[5] Οι συγγραφείς με τον καιρό αύξησαν τις δυνάμεις του σε μεγαλύτερα επίπεδα. Ο Superman έχει υπεράνθρωπη σωματική δύναμη, όντας ικανός να σηκώσει πάνω από 5.972 εξάκις μετρικούς τόνους (όσο είναι το βάρος της Γης) και, μεταξύ άλλων, το οπλοστάσιο των δυνάμεών του περιλαμβάνει την ικανότητα να πετά,[6] την υπεράνθρωπη ακοή, αντοχή και ταχύτητα. Επίσης, διαθέτει όραση ακτίνων Χ (που διαπερνά τα πάντα, εκτός από μόλυβδο), οπτικές ακτίνες θερμότητας και τηλεσκοπική, υπέρυθρη και μικροσκοπική όραση. Διαθέτει υπεράνθρωπη ακοή, και επίσης μπορεί να εκπνέει άνεμο υψηλών ταχυτήτων. Οι δυνάμεις του Σούπερμαν θεωρείται ότι κινούνται σε υπεράνθρωπα επίπεδα.[7]

Αρχικά, οι δυνάμεις του Superman αποδόθηκαν στην εξωγήινη καταγωγή του, ωστόσο αργότερα εντοπίστηκε το πρόβλημα πως αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Krypton διέθεταν τις ίδιες δυνάμεις με τον Superman, θα επιβίωναν εύκολα από την καταστροφή του πλανήτη τους. Έτσι, καθορίστηκε πως ο πλανήτης Krypton είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από τη Γη, καθώς και έναν κόκκινο ήλιο, άρα χαμηλότερης ακτινοβολίας. Κατά συνέπεια, ενώ στον Krypton οι κάτοικοι ήταν φυσιολογικοί, αν βρισκόταν κάποιος από αυτούς στη Γη θα αποκτούσε υπερφυσικές δυνάμεις λόγω της μικρότερης βαρύτητας και του κίτρινου ήλιου, ο οποίος αποτελεί και την κύρια πηγή δυνάμεων του Superman.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Superman είναι ο Κρυπτονίτης (Kryptonite), ένα ραδιενεργό μέταλλο που προέρχεται από τα συντρίμμια του πλανήτη Krypton. Ο Κρυπτονίτης αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα επεισόδιο του podcast The Old Time Radio Superman Show το 1943.[8][9] Στο κόμικ, εμφανίζεται στην ιστορία Superman Returns To Krypton! του τεύχους #61 του Superman (Δεκέμβριος 1949), με τους επαίνους να πηγαίνουν στον Μπιλ Φίνγκερ.[10] Η έκθεση σε Κρυπτονίτη εξασθενεί τις δυνάμεις του Superman και τον κάνει να αισθάνεται αφόρητο πόνο, και η υπερβολική έκθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Ο Κρυπτονίτης έχει πράσινο χρώμα, ωστόσο με διάφορους τρόπους έχουν εμφανιστεί ή κατασκευαστεί και άλλα χρώματα Κρυπτονίτη, το καθένα με διαφορετική επίδραση πάνω στον Superman. Το μόνο μέταλλο που μπορεί να εμποδίσει τη ραδιενέργεια του Κρυπτονίτη είναι ο μόλυβδος. Οι ικανότητες του Superman είναι η πτήση, η υπερδύναμη, η υπερακοή, η υπεραντοχή, η υπερταχύτητα και η υπερόραση.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη εμφάνιση του υπερήρωα στην Ελλάδα

Ο χαρακτήρας για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό μέσω του "Τα Καλύτερα Κόμικς" το 1961 στο τεύχος "Υπεράνθρωπα" με την ονομασία Υπεράνθρωπος. Μετά από λίγα τεύχη απέκτησε το όνομα Superman και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία ως το τέλος τής σειράς, από την εκδοτική Ατλαντίς. Σήμερα, ο ήρωας εμφανίζεται μέσα από τις εκδόσεις Anubis.

Άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεοπτικές σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογραφικές ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεατρικές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Superman turns 75: Man of Steel milestone puts spotlight on creators' Cleveland roots» (στα αγγλικά). nydailynews.com. http://www.nydailynews.com/entertainment/music-arts/superman-celebrates-75th-anniversary-article-1.1319043. Ανακτήθηκε στις 2018-04-26. 
  2. «The encyclopedia of superheroes on ... - John Kenneth Muir - Google Books». 30 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «GCD :: Issue :: Superman #1». 22 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Comichron: February 2016 Comic Book Sales to Comics Shops». www.comichron.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. 
  5. «Superman Homepage». 9 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Clark Kent, Reporter». The Adventures of Superman. Επεισόδιο 2. February 14, 1940. WOR. : -Look! Look! There, in the sky! It's a man! -Why, he's flying! -It can't be! It's impossible!
  7. Daniels (1995), σελ. 80
  8. The Meteor From Krypton (June 1943). Per Ricca (2014): "And sure enough, elements of Jerry's K-metal story would later surface on the radio, where it would finally be named "kryptonite.""
  9. «EP0364: The Meteor from Krypton, Part One from The Old Time Radio Superman Show». podbay. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  10. «GCD :: Issue :: Superman #61». 27 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]