Σούπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοματόσουπα, δίπλα σε τοστ με τυρί.

Η σούπα είναι είδος φαγητού που γίνεται με βράσιμο σε νερό ή άλλα υγρά στερεών τροφών όπως κρέας και λαχανικά. Για να πυκνώσουν οι σούπες χρησιμοποιούνται συνήθως αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά ή σιτάρι. Υπάρχουν όμως και σούπες οι οποίες δεν απαιτούν βράσιμο, όπως το γκασπάτσο.

Διατροφική αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζεστές σούπες καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς απορροφούνται εύκολα οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.[1]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ελληνικές σούπες χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών και την προετοιμασία τους. Σε αντίθεση με αρκετές άλλες χώρες, αποφεύγεται το αλεύρι. Το άμυλο για το πήξιμο της σούπας προέρχεται συνήθως από ρύζι, ζυμαρικά ή όσπρια. Ορισμένες θρησκευτικές εορτές συνοδεύονται κατά παράδοση από την κατανάλωση σούπας:

Άλλες γνωστές ελληνικές σούπες είναι η σούπα αυγολέμονο και τα γιουβαρλάκια, η σούπα από φακές, τραχανά ή μακαρόνια, η κακκαβιά, ο πατσάς και ο φιδές.

Ελληνικές σούπες
Παραδοσιακή κοτόσουπα Χριστουγέννων.
Παραδοσιακή κοτόσουπα Χριστουγέννων.  
Φασολάδα.
Μαγειρίτσα σούπα.
Μαγειρίτσα σούπα.  
Γιουβαρλάκια.
Πατσάς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]