Σούβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 18°08′30″S 178°26′31″E / 18.1416°S 178.4419°E / -18.1416; 178.4419

Σούβα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σούβα
18°8′0″S 178°26′0″E
ΧώραΦίτζι Φίτζι
Διοικητική υπαγωγήRewa
Γεωγραφική υπαγωγήΒίτι Λέβου
Έκταση2.048
Πληθυσμός88.271
ΙστότοποςSuva city
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άποψη της βιομηχανικής περιοχής της Σούβα.

Η Σούβα (Αγγλικά: Suva) είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Φίτζι. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού Βίτι Λέβου, στην Κεντρικό Τμήμα, στην επαρχία Ρέουα (Rewa), της οποίας αποτελεί και διοικητικό κέντρο. Το 1877 έγινε πρωτεύουσα της χώρας, καθώς η Λεβούκα στο νησί Οβαλάου κρίθηκε πολύ περιοριστική. Έτσι, το 1882 η Σούβα έγινε και έδρα της αποικιακής διοίκησης. Ο πληθυσμός της πόλης με βάση την απογραφή του 2007 ήταν 85.691 κάτοικοι.[1]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη αποτελεί το κυριότερο λιμάνι των Φίτζι. Παρότι δεν βρίσκεται σε χερσόνησο και σχεδόν περιβάλλεται από θάλασσα η πλησιέστερη παραλία βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων στο λιμάνι του Ειρηνικού (Pacific Harbour). Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται τα κτήρια της παλαιάς Βουλής. Επίσης, γνωστή είναι και η Βιβλιοθήκη της πόλης (Suva City Library) ή Βιβλιοθήκη Κάρνετζι, η οποία κτίστηκε το 1909 και αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά αποικιακά κτήρια.

Ο Οίκος της Κυβέρνησης κτίστηκε το 1882 , καταστράφηκε από κεραυνό το 1921 και επανοικοδομήθηκε το 1928. Σήμερα αποτελεί την κατοικία του Προέδρου των Φίτζι.

Αξιοθέατο αποτελεί και π πανεπιστημιακός χώρος της Σούβα, του πανεπιστημίου του Νοτίου Ειρηνικού (USP), κτισμένος σε χώρο που ήταν παλιότερα βάση της Νέας Ζηλανδίας. Είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στον νότιο Ειρηνικό και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο νησιών του Ειρηνικού έξω από τη Χαβάη.

Το Μουσείο των Φίτζι [2], βρίσκεται στους Κήπους Θέρστον (Thurston Gardens) και ιδρύθηκε το 1904. Αρχικά στεγαζόταν στο παλιό δημαρχείο ενώ μεταφέρθηκε σε άλλο κτήριο το 1954. Στο μουσείο εκτίθεται η πιο μεγάλη συλλογή από έργα τέχνης των Φίτζι διεθνώς και επίσης αποτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό, που ειδικεύεται στην αρχαιολογία, την διατήρηση της προφορικής παράδοσης των Φίτζι και την δημοσίευση υλικού που αφορά την γλώσσα και τον πολιτισμό των Φίτζι.

Στη Σούβα υπάρχουν περί τα 80 πάρκα, ανάμεσα στα οποία και ο Κήπος Τακάσι Σουζούκι. Το 1913 εγκαινιάστηκαν οι Κήποι Θέρστον, στους οποίους υπάρχει χλωρίδα από όλο τον Νότιο Ειρηνικό.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει πολυπολιτισμικό και πολυφυλετικό χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αυτόχθονες Φιτζιανοί και Φιτζιανοί ινδικής καταγωγής, ωστόσο στην πόλη κατοικούν και μειονότητες μεταξύ των οποίων Καυκάσιοι Ευρωπαίοι (Kaivalagi), Ευρωπαίοι με καταγωγή από τα Φίτζι και Κινέζοι. Η πλέον διαδεδομένη γλώσσα είναι τα φιτζιανά, η Χιντουστάνι, η Καντονέζικη γλώσσα και άλλες ινδικές γλώσσες που ομιλώνται στις αντίστοιχες κοινότητες.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σούβα στεγάζει διεθνείς και περιφερειακούς διακυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και μη κυβερνητικούς οργανισμούς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα του Ειρηνικού. Μερικοί από αυτούς είναι το πρόγραμμα TRAFFIC Oceania, που χρηματοδοτείται από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και βοηθά στην εφαρμογή της συνθήκης CITES, που προστατεύει τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη της πανίδας και χλωρίδας, και επίσης η Ιατρική Σχολή, το πανεπιστήμιο του Νοτίου Ειρηνικού, που λειτουργεί έναν πανεπιστημιακό χώρο στην πόλη, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Πολυτεχνείο), γραφεία της Γραμματείας της Κοινότητας του Ειρηνικού (SPC) και του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού και η Εφαρμοσμένη Γεωεπιστημονική Επιτροπή του Νοτίου Ειρηνικού.

Τοπική κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Σούβα αποτελεί δήμο και διοικείται από δήμαρχο (Lord Mayor) και 20μελές δημοτικό συμβούλιο (city council), το οποίο ελέγχεται από το κόμμα Σοκοσόκο Ντουαβάτα νι Λεουενιβανούα (Soqosoqo Duavata ni Lewenivanua) έπειτα από τις δημοτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 12 Νοεμβρίου του 2005. Σημερινός δήμαρχος είναι ο Ρατού Πένι Βολαβόλα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Επιχειρηματική Περιφέρεια της Σούβα την δεκαετία του 1950.

Σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση του φυλάρχου του νησιού Μπάου προς τις ΗΠΑ να αποπληρώσει τα χρέη του, η Πολυνησιακή Εταιρεία, με έδρα την Αυστραλία, παραχώρησε 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης εκ των οποίων τα 575 τ.χλμ. ήταν τότε το χωριό Σούβα, το 1868. Ο αρχικός σκοπός ήταν να αναπτυχθεί βιομηχανία βάμβακος, όμως η γη και το κλίμα αποδείχθηκαν ακατάλληλα.

Έπειτα από την προσάρτηση των νησιών Φίτζι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1874, οι βρετανικές αποικιακές αρχές αποφάσισαν την μετακίνηση της πρωτεύουσας από τη Λεβούκα στη Σούβα, το 1877. Η αλλαγή επισημοποιήθηκε το 1882. Το 1909 σχεδιάστηκε νέο δημοτικό Σύνταγμα (Municipal Constitution Ordinance). Το 1910 η Σούβα απέκτησε καθεστώς δήμου. Τον Οκτώβριο του 1952 ανακηρύχθηκε ως η πρώτη πόλη στα Φίτζι (City). Ένα μεγάλο μέρος της πόλης αναπτύχθηκε τις επόμενες δεκαετίες και αποτελεί σήμερα την Μείζονα Σούβα (μητροπολιτική αστική περιοχή).

Το 2003 η πόλη φιλοξένησε τους Αγώνες του Νοτίου Ειρηνικού, για τρίτη φορά στα 40 χρόνια του θεσμού. Για την περίσταση κατασκευάστηκαν νέο γυμναστήριο και αθλητικό κέντρο, πισίνα και γήπεδο χόκεϊ, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση των Φίτζι και επίσης από ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας της Κίνας[3].

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εσωτερικές κυρίως αεροπορικές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ναουσόρι (Nausori International Airport). Εξυπηρετούνται επίσης πτήσεις προς τα γειτονικά νησιωτικά κράτη Τουβαλού και Τόνγκα.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνα Κίνα Μπεϊχάι, Γκουανγκζί.[4]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πληθυσμός σε αρχείο pdf» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. «Ιστότοπος του Μουσείου των Φίτζι». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2020. 
  3. «PATARA sponsors South Pacific Games 2003 and provides Information & Communications Technology for a "Smart Games" | www.patarapacific.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2009. 
  4. «About Beihai - Sister cities». Beihai Government. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2008. 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fiji, των Korina Miller, Robyn Jones, Leonardo Pinheiro - Travel - 2003, published by Lonely Planet, σελ. 139-141, details on Suva City.
  • The Suva City Library: A Brief History and Development, 1909-1980, by S Baksh - 1980
  • Pluralism and Social Change in Suva City, Fiji, by Alexander Mamak - 1974, Thesis/dissertation; Ethnology (Fiji, Suva City); Suva City, Fiji Islands (Social conditions)
  • A History of the Pacific Islands: Passages Through Tropical Time - Page 162, by Deryck Scarr 2001 - 323 pages.
  • Frommer's South Pacific, by Bill Goodwin - Travel - 2004, σελ. 258-263.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]